Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Macaristan hükümeti, sığınmacı krizinden dolayı ülke genelinde "göç kriz durumu" ilan etti

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Macar hükümetinin ülke genelinde "göç kriz durumu" ilan ettiğini duyurdu.

Pinter, düzenlediği basın toplantısında, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerindeki belirsizlik dolayısıyla Macar hükümetinin sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırıp, ülke genelinde "göç kriz durumu" kararı aldığını bildirdi.

Pinter, alınan "göç kriz durumu" kararı kapsamında sınır bölgesine polis ve asker sevk edileceğini, güvenlik güçlerinin olası bir krize müdahale kapasitesinin artırılması konusunda hazırlıkların yapılacağını belirtti.

Hazırlıklara Savunma Bakanlığına ilaveten sınır bölgesindeki polis merkezleri ve kamu koruma güçlerinin de destek vereceğini söyleyen Pinter, bu kapsamda sınır bölgesinde araçların daha hızlı hareket edebilmesi için yollar yapılacağını ve ihtiyaç halinde tüm sınır bölgesinin ışıklandırılacağını kaydetti.

- "Sınırları korumak için hazırlıklı olmamız gerekli"

Slovenya, Hırvatistan ve Sırbistan'ın sınırlarında olağanüstü önlemler alarak sığınmacıların girişine izin vermediğini belirten Pinter, ''Bu ülkelerde bulunan yasa dışı sığınmacıların nasıl bir karar alacağını bilmiyoruz. Bu ülkelerde yaklaşık on bin kişi var ve bunların yasal olarak oturum izinleri yok. Nereye gideceklerini bilmiyoruz. Ülke sınırlarını korumak için hazırlıklı olmamız gerekli'' dedi.

Sığınmacıların girişlerini engellemek için Macaristan-Romanya sınırında jiletli tel örgü çekilmesinin de gündemde olduğunu belirten Pinter, "Şu anda Romanya yönnüden sığınmacılar gelmiyor. Ama böyle bir duruma da hazırlanıyoruz. Bu kapsamda sınır hattını temizleyip tel örgü maddeleri taşıyoruz. İhtiyaç halinde on gün içinde tel örgü çekilebilir. Romanya İçişleri Bakanı ülkesi üzerinden Macaristan'a sığınmacı gelmeyeceğinin garantisini verdi'' şeklinde konuştu.

Macar hükümeti geçen yıl 15 Eylül'de Sırbstan sınırındaki Bacs-Kiskun ve Csongrad bölgelerinde "göç kriz durumu" ilan etmişti.

- Sığınmacı girişi devam ediyor

Sığınmacı krizi çerçevesinde son dönemde bazı Balkan ülkelerinin aldığı tedbirler nedeniyle Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacılar tekrar Macaristan rotasına yöneldi. 2016'nın ilk haftalarında günlük ortalama on sığınmacının giriş yaptığı Macaristan'da bu sayı şubat ayında 100'e yaklaştı. Ülkede, 1-6 Mart arasında ise 831 yasa dışı göçmen hakkında işlem yapıldı.

Geçen yıl sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde kriz durumu ilan ederek yasa dışı geçişlere uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.

Macar hükümeti ayrıca Vişegrad Grubu'nun (Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya) da desteğiyle sınırlarına asker ve polis göndermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.