Avrupalı iltica uzmanları Midilli'de görevlerine başladı

Avrupalı iltica uzmanları Midilli'de görevlerine başladı
Avrupa İltica Destek Ofisi Sözcüsü Schembri:-"(Göçmenlerin) Geniş bir kısmı sığınma talebi başvurusu yapmış veya yapma isteğini ifade etmiş"-"Biz Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke olarak görüyoruz. Yunanistan'ın yaptığı yasal düzenlemeler bize bu insanların

MİDİLLİ (AA) - Avrupa İltica Destek Ofisi (EASO) Sözcüsü Jean-Pierre Schembri Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında sığınmacılar ve göçmenlerle ilgili varılan mutabakat sonrası Avrupalı 70 iltica uzmanının Yunanistan'ın Midilli Adası'nda çalışmalarına bugün başladığını bildirdi.

Schembri, AA muhabirine, Midilli'de tutulan göçmenlerin şu an ne kadarının Yunanistan'a sığınma talebinde bulunduğunun netleşmediğini, her saat yeni başvuruların olduğunu söyledi.

Midilli'deki Moria kampında binlerce sığınmacı bulunduğunu ve kampın fazla kalabalık olduğunu belirten Schembri, "Geniş bir kısmı sığınma talebi başvurusu yapmış veya yapma isteğini ifade etmiş" şeklinde konuştu.

Schembri, mutabakat sonrası sığınma başvurularını incelemek üzere Yunan yetkililerle birlikte çalışmak için adaya geldiklerini kaydederek, azami 470 Avrupalı sığınma uzmanının ve 400 çevirmenin adalarda görev alması için talepte bulunduklarını söyledi.

Midilli'de 70, diğer adalarda en az 10'a uzmanın görev yapacağı bilgisini veren Schembri, "Eğer yine günde 2 bin sığınmacının adalara geldiğini görürsek o zaman bu sayıda uzmana ihtiyacımız olabilir" dedi.

- Türkiye güvenilir üçüncü ülke

Schembri, adalarda göçmenlerin, kriterlere göre kabul edilebilirliklerini değerlendireceklerini anlatarak, "Her bir değerlendirme sürecinin iki hafta sürmesini planlıyoruz. Eğer başvuruları reddedilirse göçmenler, temyiz başvurusunda bulunabilecek. Bir hafta da bunun için ayrılacak. Değerlendirmeleri tamamlamak için temyiz kurumu oluşturulacak" bilgisini verdi.

Suriyeli sığınmacıların da Türkiye'ye geri gönderilebileceğini anımsatan Schembri, şöyle devam etti:

"Suriyeli olsun veya olmasın, herkes kabul edilebilirlik sürecinden geçerek değerlendirmeye alınacak. Bu konuda AB iltica yönetmeliğinde iki madde var. Birincisi, eğer bir sığınmacı veya göçmene bir ülkede zaten korunma hakkı sağlanmışsa, bu kişi o ülkeye, yani Türkiye'ye geri gönderilebilir. İkincisi ise güvenli üçüncü ülke olma konusu. Eğer bir kişi güvenli üçüncü ülkeden geliyorsa, yine geri gönderilebilir. Biz Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke olarak görüyoruz. Yunanistan'ın yaptığı yasal düzenlemeler bize bu insanların Türkiye'ye geri gönderilebilmesi noktasında yeterli teminatları sağlıyor."

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varılmıştı. 4 Nisan'da uygulamaya giren mutabakata göre Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına 20 Mart'tan itibaren geçtiği kanıtlanan göçmenleri geri kabul ediyor. Bu kişiler adalardaki kayıt-kabul merkezlerinde tutuluyor.

Bu kimselerden Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılıyor. Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.