Avrupa’nın ilk karbon nötr şehri Konya olmalı

Avrupa’nın ilk karbon nötr şehri Konya olmalı
Model Bir Şehir: Karbon Nötr Konya’ konusunun önemine dikkat çeken Başkan Hilmi Kağnıcı, “‘Konuyla ilgili hızlı bir şekilde hareket ederek şehrimizin Avrupa’nın ilk karbon nötr şehri olması için bir proje çalışması acilen yapılmalıdır” dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi, yerel ve ulusal basının temsilcileriyle bir araya geldi. MÜSİAD Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, "MÜSİAD Konya olarak bugünlerde ‘Model Bir Şehir: Karbon Nötr Konya’ konusunun önemine dikkat çekmek istiyoruz. Konuyla ilgili hızlı bir şekilde hareket ederek şehrimizin Avrupa’nın ilk karbon nötr şehri olması için bir proje çalışması acilen yapılmalıdır. Beş yıl önceki çevre deyince ilk akla gelen algıdan tamamen farklıdır. Önümüzdeki yıllarda iklim değişikliği nedeniyle dünyanın büyük bir kuraklık ve kıtlıkla karşı karşıya kalma riski vardır. Türkiye’nin en temiz, gecekondu probleminin olmadığı, şehir planlamasının daha kolay yapılabildiği ve en düzenli organize sanayi bölgelerine sahip şehri olan Konya, kuraklık ve kıtlığa karşıda kendi kendine yetebilen bir şehir olmalıdır. Şehrimiz için konuyla ilgili önemli ve ciddi adımların biran evvel atılması gerekmektedir" diye konuştu.

YATIRIMLARDA REKOR ARTIŞLAR ELDE ETTİ

Türkiye’nin gelişmiş ekonomilerin bile büyük sıkıntılar yaşadığı bir dönemde ihracat ve yatırımlarda rekor artışlar elde ettiğini aktaran Kağnıcı, "Son iki yıla damgasını vuran bu salgın, bireylerin hem kendilerine, hem içinde bulundukları topluma, hem de küresel ölçekte tüm alışılmışları değiştirmiştir. Türkiye, gelişmiş ekonomilerin bile büyük sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, salgının ekonomi üzerindeki etkisini sınırlı tutmayı başarmıştır. Başta ekonomik büyüme olmak üzere, ihracat ve yatırımlarda rekor artışlar elde etmiştir. Özellikle şehrimizdeki ihracat oranlarındaki ciddi artış, bunun en belirgin göstergesidir. Ülkemizin tarım, ticaret ve sanayi başkenti konumundaki Konya, önümüzdeki yıllarda da ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya, ihracat rakamlarını artırmaya, ülkesini büyütmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE KONYA’YIZ

Konya’nın son dönemlerde sanayide yapılan yatırımlarıyla artık sanayi şehri olarak adlandırıldığına dikkat çeken Kağnıcı, “Sahip olduğu geniş tarım alanları, coğrafi konumu ve ürettiği birçok tarım ürünüyle Türkiye’nin ‘Tarım Başkent’ olarak da adlandırılan Konya, son yıllarda sanayide yapılan yatırımlarla artık sanayi şehri olarak da adlandırılmaktadır. Ülke ekonomisine, hem tarım üzerinden hem de sanayi üzerinden ciddi oranda katkı sağlayan Konya, sanayi ve ticaret alanında da lokomotif şehirleri arasında yer almaktadır. Ekonomik, kültürel ve turizm sektörlerinde ülkemize örnek teşkil eden Şehrimiz, ‘Birlikte Konya’yız’ slogan ile hareket ederek, kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşlarının uyumlu çalışmasıyla başarılarına başarı katmıştır. Bu başarıların hep birlikte hareket ederek daha da artacağına inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

MEKİK GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR

Konya’nın ihracatta yeni bir rekor kırarak 2021 yılının ilk 9 ayında yüzde 43,8’lik artışla 2 milyar 189 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Kağnıcı, “Ülkemizin ve şehrimizin gelecek yıllarda önüne koyduğu hedeflere ulaşabilmesi için, gece gündüz çalışan MÜSİAD Ekonomik İlişkiler Komisyonumuz (MEKİK) oldukça önemli programlar icra etmektedir. Önümüzdeki yıllarda MEKİK ile birlikte birçok iş seyahatleri ve şehrimizde iş görüşmeleri düzenleyeceğiz. Aynı zamanda da yabancı iş insanlarını şehrimizde misafir edeceğiz. Çalışmalarımıza ilk olarak Kazakistan ile başladık. Kazakistan ile hem var olan ticaretimizi hem de ikili ilişkilerimizi üst seviyelere taşımak ve aynı zamanda da kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmek için Türkiye – Kazakistan B2B Programı düzenledik. 40’ı aşkın Kazakistanlı iş adamı heyetini şehrimizde misafir ettiğimiz programımız kapsamında Kazakistanlı iş adamlarıyla çalışmak isteyen ve Kazakistan’a yatırım yapmak isteyen tüm Konyalı sanayici ve iş adamlarımıza kapılarımızı açtık” dedi.

MÜSİAD’TA HEDEF AFRİKA

Bin yıllık tarihi bağların bulunduğu Afrika kıtasında ‘Hedef Afrika’ sloganıyla hareket edeceklerini aktaran Kağnıcı, “Afrika ülkeleri ile ikili ilişkilerimiz başta olmak üzere ticaret hacmini en üst seviyelere çıkarmak için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bir konuda dikkatinizi çekmek istiyorum, özellikle yurt dışı iş gezilerimize yerel yönetimler, oda başkanlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerinin de katılmalarını arzu ediyoruz. Böylece büyük bir güce sahip olduğumuzun mesajını en güçlü şekilde vereceğiz. Ziyaret ettiğimiz ülkelerde Konya’nın gücünü hep birlikte göstermeliyiz. Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ticaret Ateşesi Yusuf Biçer ile birlikte Kongo'dan gelen yatırımcılarla İki ülke ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi ve iş birliği alanında atılacak adımlara yönelik fikir alışverişinde bulunduk” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.