Avustralya Başbakan'ı: Ekonomik Büyüme İçin Yolsuzluktan Arınmak Şart

Avustralya Başbakan'ı: Ekonomik Büyüme İçin Yolsuzluktan Arınmak Şart
Avusturalya Federal Başbakan'ı Tony Abbott, G20 zirvesinin son gününde yaptığı konuşmada yolsuzlukla mücadele konusunda önemli mesajlar verdi.

Avusturalya'nın Brisbane şehrinde gerçekleşen G20 zirvesinin son gününde basına konuşan Federal Başbakan Tony Abbott, dünya liderlerine gösterdikleri samimi işbirliği için teşekkür etti. Federal Başbakan, dünya liderlerinin ele alacağı en önemli konular arasında yer alan yolsuzlukla mücadelenin temiz bir ekonomik büyümenin ana dinamiği olduğunu vurguladı: "Eğer ekonomimizde büyüme istiyorsak, bunun olmazsa olmazı vardır ve o da temiz büyümedir. Bu kesinlikle şarttır. Eğer bir ülkede hükümet özel sektörün büyümesini istiyorsa, öncelikle hükümetin yolsuzluktan temizlenmesi icap eder."

"YOLSUZLUKTAN ARINMA YATIRIMCIYA GÜVEN VERİR"

Yolsuzluklardan arınmanın yatırımcılara güven vereceği için, kanunlarla yolsuzluklardan korunmanın vazgeçilmez olduğunu da belirten Abbott, "Parası olan yatırım yapmak isteyen insanlar var. Bu insanların kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaçları var. İnsanlar yatırımlarının kanunlar çerçevesinde korunacağından emin olamazlarsa yatırım yapmak istemezler. Bu güven çok önemli ve bu yüzden yolsuzlukla mücadele son bir yıldan bu yana sık sık gündeme geliyor. Aksi takdirde hiç kimse yatırım yapmaz. Bankalar ve şirketler zora girince vergi verenlerin paraları ile kurtarılmalıdırlar. Büyük şirketler paylarına düşen vergileri tam olarak ödemeliler." dedi.

Federal Başbakan Abbott, G20 Zirvesinin gerçek ve pratik çözümler ürettiğini, bunun etkisinin de dünyada görüleceğini belirtti. Abbott toplantıda ayrıca, dünya liderlerinin birbirinden ayrı 800 reform üzerinde anlaşmaya vardıklarını da anlattı.

ELE ALINAN 3 KONU

Avustralya'nın zirvede üç temel konuyu öne çıkardığını belirten Abbott, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Avustralya olarak, bu zirvede işsizlik problemi, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve global kuruluşların güçlendirilmesi gibi üç konuyu gündeme getirdik. Bu şirketlerin ödemeleri gereken vergileri vermelerini istiyoruz. Ayrıca bu vergileri kazancı elde ettikleri ülkelerde ödemelerini istiyoruz." Küresel seviyedeki altyapı için gereken miktarın ise 2030 yılına kadar 70 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Abbott: "Rekabeti arttırma, kadınların katılımcılığı gibi önlemler de alıyoruz. Küresel anlamdaki altyapı sorunlarını yönelik olarak 15 yıllık dönemde, 70 trilyon dolarlık bir finans kaynağı ayrılacak." dedi.

Dünyanın ihtiyacı olan altyapı eksiklerinin giderilebilmesi için Sydney'de özel bir merkezin oluşturulacağını da hatırlatan Abbot, dünya liderlerinin rekabeti arttırma, özel sektörü gereksiz bürokrasiden arındırmayı da hedefleri arasına aldıklarını ve bu hedeflerin ulaşılabilir olduğunu ifade etti.

"ALINAN KARARLAR DENETLENECEK"

Öte yandan Uluslararası Para Fonu Direktörü Christine Lagarde yaptığı açıklamada, G20 Zirvesi'nde küresel anlamda ilan edilen kararların uygulanma sürecini kendilerinin denetleyeceğini ve işlediğinden emin olacaklarını ilan etti. Lagarde, "Harika bir plan bu. Ancak çok iyi ve dikkatli bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bu büyüme hedefleriyle ilgili stratejileri ve adımları basılı olarak yayınladık. Böylece bütün dünya ne yapmaya çalıştığımızı görmüş olacak." dedi.

G20 Zirvesi'nde, dünyanın kalbi adeta Brisbane gösteri merkezinde attı. Birçok ülkeden aralarında 2 bin 500'den fazla gazeteci, zirveyi takip etmek üzere Brisbane'e geldi. Basın mensuplarının yanı sıra, yaklaşık 7 binden fazla delegasyon aynı merkezde ağırlandı. Dünyanın dört bir yanından gelen basın kuruluşlarının tüm ihtiyaçları için binlerce gönüllü görev aldı.

Bu arada dünya liderleri, görüşmelerini sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaştı.

AVUSTRALYA, ABD VE JAPONYA ARASINDA ÜÇLÜ ZİRVE

Brisbane'de iki gün devam eden G20 Zirvesi, çerçevesinde Amerika Devlet Başkanı Barack Obama, Avustralya Başbakanı Tony Abbott ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe arasında mini bir zirve gerçekleşti. Zirvede, IŞİD terör örgütü, Rusya'nın Ukrayna politikası ve Haziran ayında Rus ayrılıkçı güçler tarafından düşürülen yolcu uçağı ile Kuzey Kore'nin nükleer tehdidi ele alındığı kaydedildi.

Obama, Abbott ve Abe üçlü görüşmenin ardından basına ortak bir açıklamada bulunarak, resim çektirdi.

TÜRKİYE'YE TECRÜBE AKTARMAYA HAZIRIZ

G20 zirvesine ev sahipliğini yapan Queensland Eyalet Başbakanı Campbell Newman, 2015 yılındaki G20 Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olan Türkiye ile tecrübelerini paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti. Başbakan Campbell, "Bu hafta biz, önümüzdeki yıl ise; Türkiye G20 zirvesine ev sahipliğini yapacak. Şayet, Türkiye tarafından G20 Zirvesi ile alakalı herhangi bir talep olursa, buradaki tecrübelerimizi aktarmaya hazırız. Bundan da büyük bir mutluluk duyarız." dedi.

Türkiye'ye daha önce gittiğini belirten Cambell, Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı vesilesiyle düzenlenecek olan programlara katılmayı çok istediğini aktardı. Ayrıca bu nedenle, Queensland'da da çok renkli program hazırlığı içinde olduklarını söyledi. Campbell kendi eşinin de Lübnanlı olduğunu ve Türkiye'ye çok uzak olmadığı için bölgeye ve Türkiye'ye sempati beslediklerini de sözlerine ekledi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: YOLSUZLUĞA KARŞI STRATEJİLERİMİZ OLACAK

Avustralya'da G-20 Liderler Zirvesi'nin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığında yolsuzluğa karşı bir stratejileri olacağını söyledi.

Davutoğlu, yolsuzluğun gelişmekte olan pek çok ülkenin etkili kalkınmasında ana eksikliği ve problemi oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin G-20 başkanlığı sürecinde yolsuzlukla mücadeleye yoğunlaşacaklarını açıklayan Başbakan, "Türkiye'nin dönem başkanlığında yolsuzluğa karşı bir strateji olacak." ifadelerini kullandı.

Brisbane Kongre Merkezi'nde uluslararası medyaya yönelik İngilizce yaptığı basın toplantısında Davutoğlu, enerji, iklim değişikliği, Ebola krizi ve Suriyeli mülteciler meselesine de değindi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.