Avustralya, İran’daki ticaret ofisini yeniden açacak

Avustralya, İran’daki ticaret ofisini yeniden açacak
Ticaret ve Yatırım Bakanı Steven Ciobo, İran’daki ticaret ofisini yeniden açacaklarını söyledi

MELBOURNE (AA) – Avustralya Ticaret ve Yatırım Bakanı Steven Ciobo, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Canberra’da yaptığı görüşmenin ardından 2010 yılında kapatılan ticaret ofisinin yeniden açılacağını duyurdu.

Avustralya'da temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, başkent Canberra'da Ticaret ve Yatırım Bakanı Steven Ciobo ve Dışişleri Bakanı Julie Bishop ile görüştü. Zarif'le görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Ciobbo, 2010 yılında kapatılan ticaret ofisinin yeniden açılacağını söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin yıllık 350 milyon dolarda kaldığını ancak Ocak ayında yapılan nükleer anlaşma sonrasında bu rakamın yükselişe geçeceğini dile getiren Ciobo, ‘‘Yaptırımların kaldırılması Avustralya’nın bölgede ticaret yapmasına fırsat verecek, madencilik ekipmanları, arpa, buğday gibi tarım ürünleri, teknoloji ve hizmet sektörlerinde öne çıkacağız’’ ifadelerini kullandı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop ile düzenlediği basın toplantısında iki ülke arasında ticaretin yeniden başlayacak olmasından mutluluk duyduklarını söyledi. İki ülkenin birçok alanda gerçekleştireceği ticari faaliyetlerin yanı sıra, yeni yatırım alanlarında da iş birliğine gidebileceğini aktaran Zarif, ‘‘Avustralya ve İran ticaret grupları arasındaki iş birliği yolu şimdi açıldı. Umuyoruz ki bu iki tarafın da yararına olacaktır. Bilim, teknoloji, iş imkanları oluşturma ve mümkün olan diğer yatırım alanlarında birlikte çalışabiliriz’’ şeklinde konuştu.

İran’daki ticaret ofisini 2010 yılında bu ülkeye uygulanan yaptırımlar doğrultusunda kapatan Avustralya, Mart 2016 verilerine göre İran’dan 95 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirirken, İran’a çoğunluğu tarım ürünlerinden oluşan 498 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.