Ay Dünya'nın etrafında böyle dönüyor!

Ay Dünya'nın etrafında böyle dönüyor!
NASA, geçtiğimiz Temmuz ayında Ay’ın Dünya’nın yörüngesindeyken Deep Space İklim Gözlemevi’nin elde ettiği görüntülerden oluşan bir GIF yayımladı.

NASA’nın elde ettiği bu görüntüler, Dünya Polikromatik Görüntüleme Kamera (kısaca EPIC) tarafından, Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzaklıktaki Deep Space İklim Gözlemevi tarafından kaydedildi. Bu görüntüler Temmuz’un 16’sında, ABD saatine göre 15:50 ve 20:45 saatleri arasında Ay’ın Pasifik Okyanusu üzerindeyken geçtiği anda kaydedilmiş. 

GIF’ın bu kadar inanılmaz bir görüntüye sahip olmasındaki neden, hem Ay’ın Dünya’nın yörüngesinden paralel olarak geçişinin yakalanması hem de bunun 1.6 milyon kilometre uzaklıktaki bir kameranın yakalamış olması.

Işığın Ay’a tam olarak geldiği sırada Ay’ın karanlık tarafı kaydedilmiş ve çekilen bu görüntüler, Ay’ın Dünya’dan görünmeyen kısmını görmemize olanak sağlıyor. Daha önce 2008 yılında NASA’nın Deep Impact isimli uzay aracı Dünya’nın bu şekilde görüntülemiş, o görüntülerde güneş ışıkları Dünya’nın yalnızca belirli bir kısmını aydınlatıyordu. Yani çekilen yeni görüntüler, hem Dünya’nın ışığı tam olarak alması hem de Ay’ın daha önce fazla görme şansına çok az sahip olduğumuz kısmının görünmesi yönünden oldukça önemli.

Maryland Greenbelt'te NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde görevli bilim insanı Adam Szabo, Dünya'nın yüzeyinin Ay'a göre şaşırtıcı derecede parlak göründüğünü ve gezegenimizin Ay'ın yüzeyine göre uzayın karanlığında parlayan bir kütle olduğunu belirtti.  

NASA’da görevli bilim insanlarının dahi hayranlıklarını gizleyemediği ve NAS'nın bugün yayımladığı GIF’i aşağıdan inceleyebilirsiniz.

dscovrepicmoontransitfull.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.