Aydınlar Ocağı’nda ‘Hükümdar Kadınlar’ konuşuldu

Aydınlar Ocağı’nda  ‘Hükümdar Kadınlar’ konuşuldu
Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Türk Tarihinin Hükümdar Kadınları” konuşuldu.

Konya Aydınlar Ocağı’nda ‘Türk Tarihinin Hükümdar Kadınları’nı anlatan Yazar Fatma Şeref Polat, Amazon savaşçıların Türk olduğunu belirterek “Tek Tanrı inancına sahip Sakalar, Hanif dinine mensuplar” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Türk Tarihinin Hükümdar Kadınları” konuşuldu. Sohbetten önce şair-yazar Hasan Ukdem, “Selçukyalı Güzel” adlı şiirini okudu.

SAKALARIN KADIN HÜKÜMDARI TOMRİS HATUN

Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Avukat - Yazar Fatma Şeref Polat, Türk tarihinde resmî olarak hükümdar olmuş on kadından Tomris Hatun, Buğarık Hatun, Altun Can Hatun, Türkan Hatun, Raziye Begüm Sultan’ın devlet yönetimdeki başarılarını ve tarihteki yerlerini dile getirdi. Bizim geç keşfettiğimiz, ama Avrupa ve Batı’nın bildiği ve son zamanlarda filmi de çekilen dünyanın ilk hükümdar kadını Tomris Hatun’un hikâyesiyle başlayan yazar Fatma Şeref Polat, “Heterodoks’ta geçtiği için Tomris Hatun, Amazon savaşçıları gibi bir efsane midir, değil midir? diye hakkında bir çok araştırma vardı. Diğer yandan çok kabul görmüş. Batı’da bunun için filmler çekilmiş, daha yakın Almanya’da heykeli dikilmiş. Bir özgürlük savaşçısı, adalet timsali bir kadın olarak görülmüş bir kadın Tomris Hatun. Son zamanlara kadar Türk olduğu bile kabul görmüyordu. İskitler ve Sakaların kraliçesi deniliyordu. En büyük düşmanları olan İran Kralı Kiros’u yendiği için Batı’da bizden çok daha fazla kabul görmüş Tomris Hatun.” dedi.

hukumdar-kadinlar-1.jpg

SAKALAR HANİF DİNİNE MENSUPLAR

2.500 yıl önce gömülmüş bir Amazon Savaşçısı kadının DNA’sı ile Moğolistan’da yaşayan Kazak kızı Meryem Gül’ün DNA’sı yüzde 93 oranında uyumlu çıktığını söyleyen Polat, “Amazon Savaşçılarının Kurgan’lardan çıkan savaşçı kadınların da Türk olduğu, bir dönem Tomris Hatun’un bunlara hükümdarlık yaptığı, eşi öldükten sonra Saka’ların başına geçtiği ve M.Ö. 529’da İran Kralı Kirus’la yaptığı savaşta Kral Kirus’u yendiği de kesinleşmiş oldu. Türk Dünyası bundan sonra Tomris Hatun’a sahip çıkmaya başladı.” dedi. Polat, Tomris Hatun’un hanedan sülalesinden olduğu ve dönemin süper gücü olan Pers İmparatoru Kiryus’u, savaş meydanında Turan taktiği (Kurt kabanı) uygulayarak yendiğini söyledi. Sakaların dini inançlarıyla ilgili olarak da şu ifadelere yer verdi: “Sakalar tek Tanrı inancına mensuplar. Tarihçiler Güneş Tanrısı diye bahsettikleri bir tanrıya inanıyorlar diyor tarihçiler. Tek Tanrı inancını o tarihlerde sembollerle izah ettiklerini, tek Tanrı’ysa ben Hanif dinine mensup olduklarını düşünüyorum. Özgürlüklerine çok düşkün insanlar. Başkalarına kolay kolay itaat etmeyen insanlar. Ve muhteşem savaşçılar. Özellikle Türklerde tek Tanrı inancının ve Hanif dininin çok yoğun olduğunu görüyoruz.”

hukumdar-kadinlar-3.jpg

SABARLARIN TÜRK KADIN HAKANI BUGARIK HATUN

M.S. 520’lerde günümüz Sibirya bölgesinde yaşayan Sabarların (Sibirler) Türk Kadın Hakanı Bugarık Hatun’dan da bahseden Polat, “Boğarık (Boarık) Hatun Türk tarihinde Tomris Hatun’dan sonra bir ordunun başına geçtiği bilinen ikinci kadındır. Bizans kaynaklarına göre eşi Balak Han’dan sonra Sabarların başına geçti. Başına geçtiği ordu yazılan kaynaklara göre 100 bin kişilik teknik yönden de güçlü ve donanımlı bir orduydu. Doğu Roma İmparatoru 1. Justinianus 528 yılında Boarık Hatun’la bir yazılı antlaşma yapmış. Bugarık, komutan ve kraliçe manasına gelmektedir. Bizans tarihçiler şunu söylüyor: “Öyle makinalar vardı ki, ne Doğu Roma’da ne Sasaniler de böyle bir savaş makinası görülmemişti. Üstelik iki imparatorluk da iyi mühendis istihdam ettiği halde. Biz, bunların böyle makinaları nasıl ürettiklerini anlayamadık” diyorlar.

TÜRK ERKEKLERİ EŞLERİNİ HİÇ DÖVMEZLER

Yazar Polat, Türklerde kadınlar ordusu hakkında da şunları dile getirdi: “Türklerde kadınlar ordusunun devamlı olduğu, İstanbul fethedilirken kadın kollarının da olduğunu tarihi kaynaklar dile getiriyor. Savaş konusunda, idare konusunda, dil bilme konusunda üstün yetenekleri olan prens ve prensesler yetiştiriliyor. Gerçekte o orduyu idare edecek nitelikte oluyor. Kızlar genç kızlıklarında savaşıyorlar. Eşlerini genellikle Sakalı kızlar seçiyorlar. Evlendikleri zaman çocuklarını büyütmek için karavanda kalıyorlar. Annelik süresince ve mecbur kalmadıkça savaşa katılmıyorlar. Kayıtlarda şöyle geçiyor: Türkler için kadınlar ve çocuklar çok kutsaldır. Türk erkekleri eşlerini hiç dövmezlermiş. Türk erkekleri annelerine çok kıymet veriyorlarmış diye geçiyor.”

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetin ardından Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Yazar Fatma Şeref Polat’a hediye olarak “Büyük Selçuklu Mirası-Mimari” adlı ciltli kitabı Prof. Dr. Alaattin Aköz’le birlikte takdim etti.

hukumdar-kadinlar-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.