Azerbaycan-Macaristan ilişkileri

Azerbaycan-Macaristan ilişkileri
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: "Macaristan ve Azerbaycan stratejik ortak olduklarını bir kez daha teyit etti"- Macaristan Başbakanı Orban: "Bizim işbirliğimiz için de yeni olanaklar doğuyor. Ekonomi politikasını önceki gibi yürütmek artık mümkün değil"

BAKÜ (AA) - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Macaristan ve Azerbaycan stratejik ortak olduklarını bir kez daha teyit etti" dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, resmi temaslarda bulunmak için bakanlar ve iş adamlarından oluşan heyetle geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü.

Aliyev, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Macaristan'ın kendileri için çok yakın ve dost ülke olduğunu, Orban'ın ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde büyük rol oynayacağını söyledi.

Geçen yıl Macaristan'ın Azerbaycan'a ihracatının arttığını belirten Aliyev, bundan memnuniyet duyduğunu söyledi.

İşbirliğini geliştirmek açısından tarım sektöründe güzel olanakların bulunduğuna dikkati çeken Aliyev, bakanlara bu konuda daha aktif olma talimatı verdiklerini, Macaristan'ın tarım konusundaki tecrübesini önemsediklerini vurguladı.

Ulaştırma ve turizm alanlarında da güzel olanakların olduğunu, eğitim alanındaki işbirliğinin başarılı şekilde geliştiğini ifade eden Aliyev, "Macaristan ve Azerbaycan stratejik ortak olduklarını bir kez daha teyit etti. Macaristan bağımsız politika yürütüyor, bu nedenle bu alanda iki ülke arasında çok benzerlik var. Sırf bu yüzden Macaristan dünya ve Avrupa'da süren krizden şerefle çıkmıştır" şeklinde konuştu.

Orban ise Azerbaycan'ın istikrarlı ve başarılı bir gelişim süreci geçirdiğini, dünyadaki nüfuzunun son yıllarda arttığını söyledi.

Petrol fiyatları nedeniyle yaşanan ekonomik zorlukları hatırlatan Orban, Azerbaycan yönetiminin bu duruma çok iyi tepki verdiğini ve adapte olduğunu ifade etti.

Yeni dönemin yeni olanaklar doğurduğunu savunan Orban, şunları kaydetti:

"Bizim işbirliğimiz için de yeni olanaklar doğuyor. Ekonomi politikasını önceki gibi yürütmek artık mümkün değil. Petrol fiyatları daha önce farklıydı. Bu nedenle biz yeni duruma adapte olmalıyız ve bunu birlikte yapabiliriz. Azerbaycan bu süreçten daha güçlü çıkacak. Daha çok yönlü ekonomi kurulacak ve biz Macarlar bu sürece katılabilecek."

Orban'ın temasları kapsamında ilgili bakanlıklar ve üniversiteler arasında, çalışma ve sosyal güvenlik, iletişim ve eğitim alanlarında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Temaslar kapsamında organize edilen Azerbaycan-Macaristan Biznes Forumu'nda da şirketler arasında çeşitli anlaşmalara imza atıldı.

Başbakan Orban, temaslarının ardından Bakü'den ayrıldı.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.