Azerbaycan’da burun estetiği

Azerbaycan’da burun estetiği
Azerbaycan’da burun estetiği

Azerbaycan’da burun estetiği

Burun estetiği (rinoplasti), burnun dış şeklini değiştirmek için yapılan cerrahi bir prosedürdür. Böyle bir müdahalenin çeşitli yöntemleri olabilir. Örneğin birçok hastanın burnu küçültülür. Rinoplasti plastik cerrahlar tarafından yapılır. Burun düzeltme işleminin olası nedenleri ve süreci ile işlemin riskleri hakkında daha fazla bilgiyi içeriğimizde edinebilirsiniz.

Rinoplasti nedir?

Burnun şekli çeşitli anatomik yapılar tarafından belirlenir. Kıkırdak, kemik ve yumuşak doku parçalarının birleşiminden dolayı her insanın kendine özgü bir burnu vardır. Burun cerrahisinin (rinoplasti) amacı, dokuyu çıkararak, yeniden konumlandırarak veya değiştirerek burnun dış şeklini değiştirmektir.

Burun estetiği ne zaman yapılır?

Rinoplasti çeşitli nedenlerle yapılır:

  • Estetik nedenler: Burun ameliyatı en yaygın estetik cerrahi prosedürlerinden biridir. Burun küçültme veya daraltma, eğer veya eğri burun düzeltilmesi ve burun deliklerinin daraltılması sıklıkla talep edilmektedir.
  • Fonksiyonel nedenler: Burnun doğal şekli nefes almayı engelliyorsa, bu durum bazı durumlarda rinoplasti ile giderilebilir.
  • Burnun rekonstrüksiyonu: Nadir durumlarda, yaralanmalardan veya önceki başarısız ameliyatlardan sonra burnun doğal şeklini eski haline getirmek için bir rinoplasti gereklidir.

Rinoplasti işlemi nasıl yapılır?

Herhangi bir burun ameliyatından önce, sizi tedavi eden doktor, hastayla yeni burun hakkındaki isteklerini ve fikirlerini ayrıntılı olarak tartışmalıdır. Cerrah, iyi bir estetik sonucun nasıl elde edilebileceğini öğrenmek için burnu yakından inceleyecektir. "Yeni" burnun herhangi bir fonksiyonel soruna (nefes alma!) yol açmaması ve yüzün geri kalanına tam oturması önemlidir. Örneğin, geniş, kare bir çene ile birlikte küçük kalkık bir burun oldukça garip görünebilir.

Operasyon genellikle ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. Estetik burun ameliyatında burun kemikleri ve kıkırdakların şekli ve boyutu küçük deri kesileri ile istenilen sonuca ulaşılana kadar değiştirilir.

Bazı durumlarda ek kıkırdak materyali getirmek de gereklidir. Cerrah bunu vücuttaki diğer kıkırdak dokulardan kolaylıkla alıp, istenilen şekle getirip çok ince dikişlerle etkilenen bölgeye tutturabilir. Nazal septumdan, kulak kepçesinden veya kaburgadan alınan kıkırdak dokusu sıklıkla kullanılır. Tüm biçimlendirme önlemleri alındıktan sonra, besleyici mukoza zarları hassas bir şekilde yeniden uygulanır ve kendiliğinden eriyen ince ipliklerle dikilir.

Rekonstrüktif burun cerrahisi alanında genellikle flep nakli veya deri yarılması denilen işlemler kullanılmaktadır. Bu, hastanın başka bir yerden alınan ve kusuru kapatmak için kullanılan kendi derisidir.

Rinoplasti: süre ve maliyetler

Neyin hangi noktada ne kadar değiştirilmesi gerektiği de en az insan burnunun şekli kadar kişiye özeldir. Operasyonun süresi ve maliyetler buna bağlı olarak değişkendir. İkincisi ayrıca büyük ölçüde cerrahın uzmanlığına ve itibarına bağlıdır.

Masrafları genellikle sağlık sigortaları tarafından karşılanan tıbbi nedenlerle yapılan bir burun ameliyatının aksine, tamamen estetik bir burun estetiği kendi cebinizden karşılamak zorundadır.

Ameliyatsız burun estetiği

Bazen burun əməliyyatı için hyaluronik asit kullanılır. Bu dolgu ve destekleyici madde insan vücudunda da doğal olarak bulunmaktadır ve uzun süredir kırışık önleyici olarak kullanılmaktadır. Bir dermatologdan uzman tavsiyesi alındıktan sonra burnun uygun bölgelerine hyaluron jel enjekte edilir. Jel birkaç gün içinde sertleşir.

Hyaluronik asit ile yapılan burun estetiği, getirilen dolgu maddesi zamanla vücut tarafından parçalandığı için 1-2 yılda bir tekrarlanmalıdır. Ayrıca bu tip burun estetiği her burun şekline uygun değildir. Tipik olarak örneğin belirgin bir burun tümseği veya burun ucunun çökük olması durumunda kullanılır. Yöntemin avantajı, daha düşük riskler (cerrahi müdahale olmadığı için) ve daha düşük maliyetlerdir.

Rinoplasti riskleri nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi burun ameliyatının da riskleri vardır. Ameliyattan sonra genellikle hafif bir ağrı, morarma ve şişlik gelişir, ancak kısa sürede kaybolur.

Nadir durumlarda kanama, burunda dokunma hassasiyetinde azalma, iç mukus zarlarında dolaşım bozuklukları ve enfeksiyonlar görülür. Bazen estetik müdahale ile burundan nefes alma engellenir.

Prosedürün, başka bir burun operasyonunu gerekli kılan tümsekler, asimetriler veya diğer istenmeyen burun şekilleri ile sonuçlanması alışılmadık bir durum değildir.

Gözyaşı kanalı, koku alma siniri veya duyu sinirleri gibi önemli anatomik yapılar işlem sırasında çok nadiren yaralanır. Bununla birlikte, genel olarak, rinoplasti, birkaç yan etkisi olan nispeten güvenli bir ameliyattır.

Rinoplasti sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Bir burun estetiğinden sonra, "yeni" burun bir süre yeterince desteklenmeli ve korunmalıdır. İlk 1-2 hafta burun içine silikon tüpler yerleştirilir ve dışarıdan atel veya alçı uygulaması yapılır. Mümkünse burnunuzu sümkürmek, hapşırmak, surat asmak, sık konuşmak ve diğer burnunuzu zorlamaktan kaçınılmalıdır. Mümkünse gözlük takan kişiler kontakt lens kullanmalı veya özel bir düzleştirme braketi takarak takip tedavisini kolaylaştırmalıdır.

Birkaç hafta sonra dışarıdan hiçbir şey görünmese ve artık ağrı yoksa bile, kıkırdak çok yavaş iyileştiğinden ve bu nedenle aylar sonra bile kayabileceğinden, yine de sakin olmalısınız. Bu daha sonra başka bir rinoplasti gerektirecektir.

Muayene ve daha fazla bilgi alabilmek için Azerbaycan’daki Kliniğe ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.