Baharın müjdecisi Nevruz çiçekleri açtı

Baharın müjdecisi Nevruz çiçekleri açtı
Anadolu dağlarında, baharı simgeleyen nevruz çiçekleri boy göstermeye başladı

MALATYA (AA) - Kış aylarının ardından kar ve soğuk havaların yavaş yavaş veda ettiği, toprağın canlandığı Anadolu dağlarında, baharın müjdecisi birbirinden renkli nevruz çiçekleri açtı.

Her yıl Mart ayının ortalarında karların erimesiyle dağların yamaçlarında yüzünü gösteren nevruz çiçekleri, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde geçtiği doğu illerinde bu yıl erken açtı.

Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Baytarbağı Mahallesi’nde bir gelenek olarak yaşatılan "nevruz toplama", mahallenin yüksek kesimlerinde, çocukların da katılımıyla gerçekleştirildi.

Dağda çocuklarıyla nevruz toplayan mahalle sakini Nuri Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Karlar erimiş, rengarenk nevruzlar dağları süslemeye başlamışsa, demek ki biz çiftçilerin kışı bitmiş, artık uyanma ve toprakla haşır neşir olma vakti gelmiş demektir” dedi.

Nevruz toplamanın geçmişten gelen güzel bir gelenek olduğunu anlatan Akbaş, şunları kaydetti:

"Biz dağları süsleyen bu güzel çiçekleri toplamayı bir etkinlik olarak görüyoruz. Ailece dağlara çıkarak burada nevruz topluyoruz. Hoş kokusu ve güzel görüntüsüyle bizleri etkiliyor. Topladığımız bu nevruzları evimize, eşimize götürüyoruz. Onlar da bir bardağın içerisine koyarak odamızın güzel kokmasını sağlıyorlar. Bir süre suda yaşamaya devam eden nevruz, bu sırada etrafına kokusunu yayıyor. Bağa bahçeye gidip geldikçe yine toplayıp getiriyoruz ve bu şekilde solana kadar devam ediyor."

Nevruz toplamanın mutluluğunu yaşayan çocuklar da dağların yüksek kesimlerinde soğuk ve tehlikeye aldırış etmeden, baba ve annelerinden gördükleri nevruz çiçeği toplama geleneğini sürdürüyor.

Çocuklar topladıkları nevruzları annelerine hediye ediyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.