Bakan Eroğlu Moritanya'da

Bakan Eroğlu Moritanya'da
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Su ve Sanitasyon Bakanı Mohamed Abdallahi Ould Oudaa ile su alanında işbirliği protokolü imzaladı- Bakan Eroğlu: - "Moritanya ile Bakanlığımız faaliyet alanına giren ağaçlandırma, çölleşmeyle mücadele, meteorolojik

NUAKŞOT (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Su ve Sanitasyon Bakanı Mohamed Abdallahi Ould Oudaa ile su alanında işbirliği protokolü imzaladı.

Bakan Eroğlu, Moritanya'nın başkenti Nuakşot'ta Su ve Sanitasyon Bakanı Oudaa'u makamında ziyaret etti.

Ziyarette yaklaşık bir hafta önce hayatını kaybeden Moritanya Ekipman ve Ulaştırma Bakanı Mohamed Ould Khouna'nın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Eroğlu, Khouna'ya Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

Afrika'nın Türkiye için her zaman dostlarının ve kardeşlerinin toprağı olduğunu belirten Eroğlu, "Türkiye, Afrika ülkelerinin hür, müreffeh, istikrarlı ve emniyet içerisinde, kendi istikametlerini tayin hakkına sahip ülkeler olabilmelerini desteklemiş ve savunmuştur." diye konuştu.

Eroğlu, AK Parti hükümetinin iktidara geldiği zamandan bu yana Afrika ile ilişkilerini derinleştirmeye çalıştığını aktararak, Türkiye'de 2005 yılının Afrika yılı ilan edildiğini anımsatarak, yürütülen politikanın ise "Afrika Açılım Politikası" olarak tanımlandığını bildirdi.

Açılım politikası kapsamında yeni büyükelçiliklerin açıldığını vurgulayan Eroğlu, Türk Hava Yolları'nın da Afrika'da daha çok noktaya ulaşmaya başladığına işaret etti.

Eğitim, kültür, ekonomi, müteahhitlik, ulaştırma, altyapı gibi bir çok alanda Afrika ile projeler geliştirildiğine değinen Bakan Eroğlu, yatırımlarda da önemli bir artış olduğunu anlattı.

Eroğlu, Moritanya ile ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Moritanya ile Bakanlığımız faaliyet alanına giren ağaçlandırma, çölleşmeyle mücadele, meteorolojik hizmetler, sulama ve içme suyu temini gibi konularda olabilecek talep ve ihtiyaçlarını karşılamak ve bu alanlardaki ortak projeler geliştirmek suretiyle ülkeleriniz arasındaki işbirliğini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz."

Bugüne kadar Etiyopya, Sudan, Somali, Burkina Faso, Nijer ve Mali'de su kuyusu açarak, Afrika'da yaklaşık 1,7 milyon kişiye içme ve kullanma suyu temin ettiklerine dikkati çeken Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün burada imzalayacağımız su alanındaki anlaşma ile su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetimi, içme suyu ve atık su arıtma teknolojileri, nehir havza koruma ve yönetim planlarının hazırlanması, su kalitesinin izlenmesi ve yönetimi, su analizleri, yer altı suyu planlaması, su sondaj kuyusunun açılması, baraj inşaatı ve işletmesi gibi konularda ülkelerimiz arasındaki işbirliğini daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Türkiye'nin her alandaki tecrübesini ve sahip olduğu imkan ve kaynakları dost ve kardeş Moritanya ile eşit ortaklık anlayışıyla ve karşılıklı fayda temininde paylaşmaya devam edeceğiz."

Bakan Eroğlu, Su ve Sanitasyon Bakanı Oudaa'yı 17-19 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Su Konularından Sorumlu Bakanlar Konferasına davet etti.

Bakan Oudaa ise Türkiye ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Bakan Eroğlu'nun teknik ve siyasi deneyimlerinden çok etkilendiğini, bu tecrübelerinin Moritanya için faydalı olacağını bildirdi.

Bakan Oudaa, "Her zaman Türkiye ile her işbirliğine açığız, Türkiye'nin teknik bilgisine güveniyoruz." dedi.

Açıklamaların ardından Bakan Eroğlu ile Bakan Oudaa su alanında işbirliği protokolü imzaladı. Bakan Eroğlu, Oudaa'ya gümüş vazo hediye etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.