Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1)- "Kararlılık içinde terörle mücadelenin sürdürülmesi, bu sürdürülürken birlik, huzur ve demokrasi eylem planından hiç taviz verilmeden bu süreçte yapılması gereken bütün restorasyon çalışmalarının da y

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bakanlar Kurulu toplantısında, kararlılık içinde terörle mücadelenin sürdürülmesi, bu sürdürülürken birlik, huzur ve demokrasi eylem planından hiç taviz verilmeden bu süreçte yapılması gereken bütün restorasyon çalışmalarının da yapılması bir kere daha müzakere edildi. Bu konudaki kararlılık teyit edildi" dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 64. Hükümet kurulduğunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde verdiği yemekte hükümet üyeleriyle bir araya geldiğini anımsatan Kurtulmuş, bugün de 64. Hükümetin Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki ilk toplantısının yapıldığını belirtti.

Kurtulmuş, toplantıda öncelikle iç ve dış güvenlikle ilgili konuların ele alındığını, bu konularda İçişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığının sunumlar yaptığını kaydetti.

Türkiye içindeki terör ve terörizmle mücadele kapsamındaki gelişmeler ve Türkiye'nin çevresindeki gelişmelerin toplantıda ele alındığını vurgulayan Kurtulmuş, "Kararlılık içinde terörle mücadelenin sürdürülmesi, bu sürdürülürken birlik, huzur ve demokrasi eylem planından hiç taviz verilmeden bu süreçte yapılması gereken bütün restorasyon çalışmalarının da yapılması bir kere daha müzakere edildi. Bu konudaki kararlılık teyit edildi. Ayrıca terörün sınır ötesi kaynakları ve bu kaynakların Türkiye'ye karşı oluşturduğu tehditler üzerinde duruldu. Bu tehditlerin bertarafına ilişkin hazırlıklar ve bunlarla ilgili olarak da Türkiye'nin konuyu teferruatlı olarak ele geçirmesi zarureti ortaya konuldu" diye konuştu.

Kurtulmuş, toplantıda göçle ilgili değerlendirmelerin de yapıldığını, yaklaşık 3 milyona yakın Suriyeli ve Iraklı mültecinin bulunduğu bir ülkeden söz edildiğini ifade etti. Göç meselesinin bugün uluslararası alanda ne kadar büyük bir boyuta ulaşmış olduğunu bildiklerini aktaran Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye göç meselesinde şimdiye kadar nerdeyse tek başına mücadele etti. Bundan sonra uluslararası camianın Türkiye'nin göç ve göçmen sorununa yaptığı bu katkıya destek vermesini beklemek de hakkımızdır. Ayrıca Türkiye'nin yasa dışı göç bakımından da sadece üzerinden geçilen ülke olmanın ötesinde ekonomik gelişmesi de göz önüne alınan bir hedef ülke haline geldiği, bunun için de Türkiye'nin yasa dışı göçle de bütün imkanlarıyla mücadele etmesinin önemli bir güvenlik meselesi olduğunun da altı çizildi. Bu çerçevede sadece 15 yıl içinde Türkiye'nin 146 bin 485 yasa dışı göçmeni yakaladığını biliyoruz. Bunların 91 bini de Ege ve Akdeniz'de uluslararası sularda yakalanmıştır. Bu anlamda bir önceki yıla göre yakalanan yasa dışı göçmen saysısında 2,5 kat artış, denizlerde yakalanan yasa dışı göçmen sayısında ise 6 kat artışın olduğu ortaya konuldu."

- "Türkiye'nin enerji arz güvenliği ele alındı"

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda, Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin de masaya yatırıldığını, Türkiye'nin ekonomik gelişmesiyle birlikte enerji talebinin arttığını dile getirdi.

Bölgedeki siyasi ve sosyal gelişmeler dolayısıyla Türkiye'nin enerji bakımından kendisine yeterli hale gelmesinin fevkalede önemli bir güvenlik meselesi haline geldiğine dikkati çeken Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede Türkiye'nin enerji kapasitesinin artırılması, doğalgazda tedarik esnekliğinin artırılması. Türkiye'de doğalgazın dışa bağımlılığı yaklaşık yüzde 55 Rusya, yüzde 16 İran'dır. Yani yüzde 71 enerji kaynakları bakımından iki yakın komşumuza bağlıyız. Bu çerçevede bu tedarik esnekliğinin sağlanması, doğalgaz depolama çalışmaları gibi alanlardaki çalışmaların sürdürülmesi, ayrıca Türkiye'nin kömür üretiminin artırılması, buradaki rezervlerin kullanılması, özellikle termik santralların tedarik bakımından önemli bir kaynak olarak görülüyor. Ayrıca mevcut enerji yatırımlarının kısa sürede tamamlanması, 3-4 yıl içinde mevcut altyapı yatırımının hızlandırılması, yabancı yatırımcının Türkiye'ye çekilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gibi alanlarda Türkiye'nin yapması gerekenler, Bakanlar Kurulunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız tarafından paylaşıldı. Bu konuların her biriyle ilgili bakanlar da gerekli katkılarda bulundu."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.