Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (3)- "PYD'nin Münbiç'in batısına yerleştirilmesiyle ilgili tavrımız da çok nettir, çok açıktır. Yani Türkiye PYD'nin Fırat'ın batısında yerleşmesinin Türkiye'nin milli menfaatleri bakımından son derece sak

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "PYD'nin Münbiç'in batısına yerleştirilmesiyle ilgili tavrımız da çok nettir, çok açıktır. Yani Türkiye PYD'nin Fırat'ın batısında yerleşmesinin Türkiye'nin milli menfaatleri bakımından son derece sakıncalı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Gelişen olaylar da bizim bu tedirginliğimizde, hassasiyetimizde ne kadar haklı olduğumuzu da ortaya koymuştur. Dolayısıyla biz ABD'nin Türkiye ile dostluk ilişkilerini uzun yıllardır sürdüren bir devlet olarak Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetine saygı göstereceğini ümit ediyoruz" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin terörizmle mücadelede AB ile ortak bir çalışma yapacağı ve bu doğrultuda bir irtibat bürosunun açılacağına ilişkin haberlerin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, çeşitli Avrupa ülkeleriyle konuyla ilgili bir bilgi alışverişinin zaten bulunduğunu hatırlattı.

"Özellikle terörizmin finansmanıyla ilgili olan alanda, Avrupa Birliği'nin vizesiz Avrupa sürecinde öngördüğü adımlardan birisi de bu yasanın çıkartılmasıdır" ifadesini kullanan Kurtulmuş, yasanın Türkiye'de herhangi bir ofis kurulması, süreci kontrol edecek elemanların bulunması gibi durumları öngörmediğini bildirdi.

Kurtulmuş, "Nihayetinde bu konu karşılıklı bilgilerin aktarılmasıyla ilgili bir meseledir. Şu anda bizim için önemli olan terörizmin finansmanıyla ilgili yasa çalışmasını bitirmek ve bu anlamda zaten fiilen devam eden, ülkelerle bire bir ve Avrupa Birliği ile devam eden bilgi alışverişini daha akışkan bir hale getirmektir" dedi.

ABD'de tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf'ın Türkiye'deki malvarlığına ilişkin söz konusu ülkeden bir talep gelip gelmediğini ve hükümetin konuya bakışının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Söz konusu dava ABD'de yani yurt dışında başlamış olan hukuki bir süreçtir. Bu hukuki süreçle ilgili şu ana kadar herhangi bir şekilde söz konusu ülkeden, bu söz konusu davayla ilgili resmi bir bilgi talebi ya da resmi bir talep Türkiye'ye aktarılmış değildir, gelmiş değildir" diye konuştu.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terör ve terörist tanımının yeniden yapılmasına ilişkin çağrısı hatırlatılarak, bu yönde bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine, "Eğer ihtiyaç ortaya çıkarsa, talep ortaya çıkarsa bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapar, bunları arkasından Bakanlar Kuruluna getirir ancak henüz bu konuyla ilgili üzerinde çalışılan bir çalışma yoktur, netleşmiş bir çalışma yoktur" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "ABD'nin PYD'yi Münbiç'in batısına yerleştirmek istediği yönünde bir takım iddialar var. Ankara'dan bu yönde bir talep oldu mu, böyle bir durumda Ankara'nın vereceği yanıt nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"PYD'nin Münbiç'in batısına yerleştirilmesiyle ilgili tavrımız da çok nettir, çok açıktır. Yani Türkiye PYD'nin Fırat'ın batısında yerleşmesinin Türkiye'nin milli menfaatleri bakımından son derece sakıncalı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Gelişen olaylar da bizim bu tedirginliğimizde, bizim bu hassasiyetimizde ne kadar haklı olduğumuzu da ortaya koymuştur. Dolayısıyla biz ABD'nin Türkiye ile dostluk ilişkilerini uzun yıllardır sürdüren bir devlet olarak Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetine saygı göstereceğini ümit ediyoruz ve PYD'nin de Türkiye bakımından özellikle Kuzey Suriye'de oldukça tehlikeli bir örgüt olduğunun bilinmesini bir kere daha ifade ediyoruz."

Kurtulmuş, "Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısının bir açıklaması oldu, çok tartışıldı, 'Kemalist ruhu, Kemalist ideolojiyi müfredatımızdan ciddi bir şekilde arındırıp, medeniyet değerlerini içselleştirmiş bir müfredatı getirmeliyiz'. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya karşılık, konuyu ilk defa duyduğunu belirterek, "Kim, nerede, ne şekilde bu konuşmayı yapmış bilmiyorum. Memleketin bu kadar meselesi varken bu konuyu konuşmayı uygun bulmuyorum" dedi.

- "Ne Türkiye Rusya'yı gözden çıkarır ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkarır"

Genelkurmay Başkanlığının bir Rus heyetinin İzmir'e geleceğini açıkladığı hatırlatılarak, bu heyetin 2-5 Şubat tarihlerinde yapılması planlanan ancak yapılamayan gözlem uçuşu için mi Türkiye'ye geldiğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkilerin gerginleştiğini ancak diğer taraftan da çeşitli vesilelerle ilişkilerin sürdürülmeye çalışıldığını anımsattı.

Kurtulmuş, "Ne Türkiye Rusya'yı gözden çıkarır ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkarır. Uzun yıllar boyunca birbirleriyle yakın komşuluk ilişkisi bulunan, zaman zaman rekabet ilişkisi olan ama bir çok alanda da iş birliği halinde olan iki ülke, ekonomik olarak ilişkileri olan iki ülke, ticaretten turizme kadar bir çok alanda ilişkisi olan iki ülke öyle çok kolay herhangi bir krizi bahane ederek ilişkilerini ortadan kaldırmaz. Bunu biz baştan beri söylüyorduk ve Türkiye olarak da tansiyonun düşürülmesi, ilişkilerin normalleştirilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları da yapmaya gayret ettik" değerlendirmesini yaptı.

Çeşitli vesilelerle görüşmeler gerçekleştiğine işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"2-5 Şubat tarihleri arasında rutin olarak her yıl yapılan, sınırlarımızda, sınır bölgelerimizde yapılan Rus uçaklarının uçuşları rotadaki bir anlaşmazlık dolayısıyla o zaman yapılmamıştı. Şimdi Rus askeri heyetinin gelmesi bu anlamda önümüzdeki dönemde belki oluşacak uçuşların yapılması bakımından da meselenin normalleşmesine katkıda bulunur diye ümit ediyoruz. Heyet gelsin bakalım, ne konuşulacak, ne yapacaklar ondan sonra daha net konuşuruz."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.