Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)-"(Yeni anayasa çalışmaları) AK Parti olarak bu konuda diğer partilerle uzlaşı sağlanması, ortak bir noktaya gelinmesi için samimiyetle üzerimize düşeni yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, "AK Parti olarak bu konuda diğer partilerle uzlaşı sağlanması, ortak bir noktaya gelinmesi için samimiyetle üzerimize düşeni yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Sonuç itibarıyla bu mesele ilanihaye beklenecek mesele değildir" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, "Milli Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı"nın 81 maddesinin bütününe bakıldığında, her birisinin kendi istikametinde, yolunda yürüdüğünü ifade ederek, ilgili bakanlıkların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini söyledi.

Özellikle terörden tamamen temizlenen Silopi'de örnek çalışma modelini ortaya koyduklarını ifade eden Kurtulmuş, "Ne yapılacağı, nasıl yapılacağı, hangi adımların atılacağı, zarar ziyan tespitlerinden kentsel dönüşüm planlarına kadar nelerin yapılacağını biliyoruz. Bunların uygulamasında, model oluşturduktan sonra bunu diğer ilçelerimizde de uygulayacağız ancak Sur ve Cizre, özellikle Sur'un tarihi dokusunun korunmasında büyük hassasiyet gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde, bu perşembe günü Çevre Bakanımız, Kalkınma Bakanımız ve Kültür Bakanımız Diyarbakır'da olacaklar. Sur'daki çalışmalarımızı bir kere daha, son kez orada gözden geçirecekler. O kadim şehirlerimizden birisi olan Sur'un, içindeki binlerce yıllık tarihe sahip o Sur'un bütün kültürel varlığını koruyarak, yeniden rehabilitasyonu, inşasıyla ilgili olarak adımlarımızı atacağız" diye konuştu.

Cizre'nin de her bakımdan tarihi özelliklerinin korunacağını dile getiren Kurtulmuş, "Oradaki mirasımıza, tarihsel mirasımıza sonuna kadar sahip çıkılıp bu miras yeniden onarılacak. Ümit ediyorum ki bu terör ortamı sona erdikten sonra, bütün şehirlerimizde hayat bütünüyle normale dönecek. Esnaf ve sanatkarımızın hayatından kültür hayatına kadar, binalarımızın tarihi kültürel dokuya uygun olarak yeniden restore edilmesinden şehirlerimizde evlerini kaybeden insanlarımızın yeniden evlerine kavuşana kadar bu çalışmalarımızı büyük bir koordinasyonla sürdüreceğiz" dedi.

-"Siyasi Etik Yasası ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır"

Bakanlar Kurulunda ele alınan konularla ilgili bilgi veren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bakanlar Kurulunda ele alınan konulardan birisi Siyasi Etik Yasasıyla ilgili çalışmalardır. Bir yasa taslağı hazırlanmıştır. Bakanlar Kurulumuzda bu tartışılmıştır. Biliyorsunuz, Avrupa Birliği'nin Geri Kabul Anlaşması ve özellikle buna bağlı olarak Türkiye'nin vizesiz Avrupa adımı atabilmesi için öngörülen önemli adımlardan birisi Siyasi Etik Yasasıydı. Siyasi Etik Yasası ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bunları detaylı olarak önümüzdeki günlerde tartışacağız. Parlamentoya gittikten sonra orada da tartışmalar yapılacak. Ana hatlarıyla şunu ifade edeyim, TBMM'de grubu bulunan bütün siyasi partiler, kendi içlerinde bir siyasi etik kurulu kuracak. Bu siyasi etik kurulunun dışında, TBMM Başkanının başkanlığında 10 kişiden oluşan bir etik komisyonu oluşacak. Bu siyasi etik kurullarında, etik davranış kalıplarından mal bildirimine kadar, danışma mekanizmasından işte diğer işleyişlere kadar bütün alanlarda, TBMM üyelerinin nasıl hareket edeceği, nasıl davranacakları, başka partilerin kendi etik kurullarında olmak üzere bu mekanizma içinde değerlendirilecek ve bu etik kurulları, TBMM'deki etik komisyonu, bir yasama dönemi boyunca görev yapacak."

"Siyasetin finansmanıyla ilgili bir yasa taslağı üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Yine bu çerçevede Bakanlar Kurulumuzda sağlıkla ilgili, Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu, atılacak yeni adımlarla ilgili Bakanlar Kurulumuzu bilgilendirmiştir. Dolayısıyla bütün alanlarda, her bakanlıkla ilgili olarak atılacak adımlar, gerçekleştirilecek reformlar, yapısal bir takım dönüşümler nelerse bunların hepsini eksiksiz biçimde tartışıp en açık şekilde Türkiye ihtiyaçlarını, Türkiye siyasetinin daha demokratik hale gelmesini sağlamak bakımından ne yapmamız gerekiyorsa o adımları atmaya gayret ediyoruz. Bütün bu taslakların, çalışmaların milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye bir taraftan terörle mücadelesini sürdürürken diğer taraftan da reform alanındaki çalışmalarını eksiksiz sürdürüyor. Türkiye demokratikleşme alanında atacağı adımları eksiksiz yerine getirmeye gayret ediyor."

-Yeni anayasa çalışmaları

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş, yeni anayasa ve başkanlık sisteminde önerilen modelin ne olacağı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yeni anayasa için verdiği referandum tarihinin de nasıl mümkün olabileceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Bu çok konuştuğumuz konu. Öncelikle şunu ifade etmek isterim, yeni anayasa meselesi sadece AK Parti'nin boynunun borcu değildir. Yeni anayasa meselesi Türkiye'de parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin en önemli siyasi sorumluluğudur. Eğer bu parlamento anayasa meselesini savsaklar, anayasa meselesini bir başka parlamentoya devrederse aslında bu parlamento siyaseten çok fazla bir şey yapmış olmaz. Dolayısıyla herkesin samimiyetle, bir kere daha ifade ediyorum, demokratik, katılımcı, çoğulcu bir anayasa yapma sorumluluğunun farkına varması lazım. Hiç kimse bu görevden kaçamaz. Dolayısıyla bu görevin hep birlikte yerine getirilmesi esastır.

Biz AK Parti olarak bu konuda diğer partilerle uzlaşı sağlanması, ortak bir noktaya gelinmesi için samimiyetle üzerimize düşeni yapıyoruz, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Sonuç itibarıyla bu mesele ilanihaye beklenecek mesele değildir. Biz kendi açımızdan aylar öncesinden söylüyorduk. Şimdi uygulamaya koyacağız, biz kendimize göre olgunlaştırdığımız, önümüzdeki dönemde muhtemelen nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız anayasa taslağımızı TBMM'ye sunar ve bu taslağın TBMM'den geçmesi için yani 367'yi bulması için gerekli çalışmayı yaparız. Bulamazsak 330'u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız. Önce şunu ifade edeyim, anayasa çalışmalarında bildiğiniz gibi partiler grup kararı alamazlar, dolayısıyla her bir milletvekili kendi yorumuyla aklıyla kendi siyasi algısıyla anayasa tekliflerine oy verir. Lehinde verebilir, aleyhinde verebilir. Bizim üzerimize düşen bunu parlamento içerisinde çözebilecek çalışmayı ortaya koymaktır. Bu sadece parlamento içerisinde yapılacak çalışma da değil. Aynı zamanda toplumdaki yeni anaya algısının artırılması için, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, toplumda fikir, kanaat sahibi grupların hepsinin ne tür anayasa istiyorlarsa bunları toplumla paylaşabilecek çoğulcu mantıkla hareket etmelerini öngörüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ümit ederim parlamentoda sonuç alınır ve millete gidip en kötü ihtimalle milletten bunun geçirilmesi mümkün olur."

Yeni anayasada başkanlık sistemi tipinin nasıl olacağına ilişkin konunun parti içinde ilgili kurullarda bir kere daha tartışılacağını dile getiren Kurtulmuş, "Şimdi anayasanın, başkanlık sisteminin tipi, nasıl başkanlık sistemi olacağı, kontrol mekanizmalarını nasıl oluşturulacağı, bütün bunlarla ilgili tabii ki parti içerisinde de tartışılacak, Genel İdare Kurulumuzda, Merkez Karar Yürütme Kurulunda, bu konu bir kere daha gündeme gelecek. İlgili komisyondaki arkadaşlarımız çalışıyorlar, parti en sonunda net bir formu ortaya çıkaracak, anayasa teklifini ortaya çıkaracak. Ondan sonra parlamentoda gerekli çalışmaları yapacağız" ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.