Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (4)- "Taksim'de 1 Mayıs gösterilerinin olması, en azından bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak ve İstanbul Valiliği büyük ihtimalle İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ya da Maltepe meydanlarını, oradaki m

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Taksim'de 1 Mayıs gösterilerinin olması, en azından bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak ve İstanbul Valiliği büyük ihtimalle İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ya da Maltepe meydanlarını, oradaki miting alanlarını, bu törenleri yapacak insanlara, örgütlere yer olarak gösterecektir." dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken basın mensuplarına açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin 1 Mayıs yaklaşırken sendikaların yeniden Taksim'de etkinlik yapma taleplerinin öne çıktığını belirtmesi ve bu konuda hükümetin tavrının ne olacağını sorması üzerine, 1 Mayıs'la ilgili kararı İstanbul Valiliğinin vereceğini belirtti.

Kurtulmuş, konuya ilişkin, "Ama öyle görünüyor ki Taksim'de 1 Mayıs gösterilerinin olması en azından bu 1 Mayıs'ta mümkün olmayacak ve İstanbul Valiliği büyük ihtimalle İstanbul'un miting alanları olan Yenikapı ya da Maltepe meydanlarını, oradaki miting alanlarını 1 Mayıs kutlamalarını yapacak olan, bu törenleri yapacak olan insanlara, örgütlere buraları yer olarak gösterecektir kanaatindeyim. Karar İstanbul Valiliğinin vereceği bir karar." ifadelerini kullandı.

- Protokol cenaze törenlerinde çalınan cenaze marşı

Protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan cenaze marşının kaldırılması, yerine tekbir getirilmesi yönünde birtakım iddiaların olduğu anımsatılarak, bu konuda bir adımın planlanıp planlanmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık Kurtulmuş, henüz bu konuyla ilgili atılmış bir adımın bulunmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, resmi cenaze törenlerinde Chopin'in marşının çalınmasının yönetmelik gereği olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Yasa değildir, anayasa değildir. Değiştirilir mi? değiştirilebilir. Ama henüz böyle bir çalışmanın olmadığını ifade etmek istiyorum. Biz de törene katılıyoruz. Bu törenlerin zaten çoğunda cenaze sahipleri tabii nasıl ister, nasıl öngörürlerse çoğunda insanlar zaten fiilen tekbir getirerek töreni yönlendiriyorlar şehit cenazelerimizde özellikle. Dolayısıyla bu zaman içinde milletin karar vereceği, cenaze sahiplerinin karar vereceği bir durumdur. Şu andaki resmi tören kısmı ise yönetmelikle düzenlenmiş olan bir meseledir. Şu aşamada yönetmeliğin değiştirilmesine ilişkin herhangi bir girişim yoktur."

- "Türkiye'ye ulaşmış en ufak bir resmi tepki ya da resmi bir teklif yoktur"

"Bugün kamuoyuna yansıdı. Bazı AB ülkelerinin özellikle vize muafiyeti konusunda Türkiye çalışmalarını tamamlamak üzereyken, bu uygulamayı askıya alma hatta belli şartları gerçekleştirmezse Türkiye, tamamen vize serbestisinin kaldırılması yönünde bir talepleri olduğu söyleniyor. Bu konuyla ilgili Türkiye'ye ulaşan bir bilgi var mı?" sorusu yöneltilen Kurtulmuş, vize serbestisi konusunda bu söylenenleri gazetelerden görüp takip ettiklerini söyledi.

"Türkiye'ye bu anlamda ulaşmış en ufak bir resmi tepki ya da resmi bir teklif yoktur." diyen Kurtulmuş, "Bunlar yurt dışında yer almış olan bazı gazetelerde yer alan haberlerden ibarettir. Hiçbir şekilde resmiliği doğrulanmamıştır. Dolayısıyla olmamış bir konu hakkında da fikir beyan etmemizi bizden beklemeyin." değerlendirmesini yaptı.

- "Atılması gereken ilave bir adım varsa bunlar tekrar değerlendirilebilir"

Numan Kurtulmuş, bir gazetecinin "taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda, bazı işçi sendikalarının özel sözleşmeye ilişkin bazı endişelerinin bulunduğunu" belirtip, "Bu genel çerçevenin değiştirileceği, sınav sisteminin değiştirilmesiyle ilgili bir düzenleme Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi mi?" sorusunu yöneltmesi üzerine, taşeron meselesinin halledilmesi için ciddiyetle gerekli adımları attıklarını vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu adımları atarken ilgili sendikalarla da çok yakın müzakere içinde bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Burada ortaya çıkabilecek herhangi bir teklif, çözülmesi mümkün olan, atılması gereken ilave bir adım varsa bunlar tekrar değerlendirilebilir. Ama şu aşamada o konuyla ilgili Çalışma Bakanlığımızın almış olduğu ana bir karar var, hükümetimizin almış olduğu bir karar var. Bu çerçevede yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

- "Anayasa Mahkemesinin kontrolünü bertaraf eden bir teklif içerisinde değiliz"

"Siyasetin finansmanı konusunda bir çalışmadan bahsettiniz. Her ne kadar teklifin diğer siyasi partilerle görüşüleceğini söyleseniz de sizin önünüzdeki mevcut taslaktan şunu anlıyoruz. Denetim mekanizması değiştirilecek. Halihazırda Anayasa Mahkemesi denetliyor ama" sözleri üzerine Kurtulmuş, nihayetinde bunun devam edeceğini söyledi.

Kurtulmuş, "Bu herhangi bir seçim kampanyası ile ilgili toplanan paralar ya da herhangi bir şekilde partilerin kendi bu anlamda aidatları vesaire bunlarla ilgili sürecin kontrolünde bir iç denetim mekanizmasının kurulmasıdır. Sonuç itibarıyla zaten herhangi bir şeklide anlaşmazlık olursa orada gidilecek olan nihai yer de Anayasa Mahkemesidir. Yani Anayasa Mahkemesinin bu anlamda kontrolünü bertaraf eden bir teklif içerisinde değiliz." bilgilerini paylaştı.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.