Bakanlar Kurulu Toplantısı

Bakanlar Kurulu Toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1)"(Anayasa değişikliği teklifi) MHP ile anayasa konusundaki görüşmelerimiz başından itibaren son derece açık ve şeffaf bir şekilde yürüyor. Başta belirlenen prensipler çerçevesinde herhangi bir sapma söz

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, MHP ile anayasa konusundaki görüşmelerin başından itibaren son derece açık ve şeffaf bir şekilde yürüdüğünü belirterek, "Başta belirlenen prensipler çerçevesinde herhangi bir sapma söz konusu değildir. Genel bir mutabakat, tam bir mutabakat içerisinde MHP, zaten Meclise inmiş olan, artık komisyonda da görüşülmeye başlanmış olan bu anayasa paketine destek vermeyi sürdürecektir." dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

2016 yılının son Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, "2016 yılı hepimiz için hatta bütün dünya için oldukça zor bir yıl oldu. İnşallah 2017 yılı bütün bu zorlukları yenmiş, aşmış, çok daha huzurlu, çok daha güvenli, içerideki ve dışarıdaki bütün düşmanlarını alt etmiş, milli birliğini ve beraberliğini, kenetlenmesini sürdüren bir Türkiye'yi inşa etmek için bize imkan tanır." diye konuştu.

Gazetecilerin yeni yılını tebrik eden Kurtulmuş, yeni yılın hayırlar, başarılar ve mutluluklar getirmesini diledi.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında üç önemli konunun ele alındığını, bu kapsamda ilk olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Ahilik Fonu konusunda kurula bilgi sunduğunu aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ahilik Fonu ya da Esnaf Fonu diyebiliriz, ismi üzerinde çok netleşmedik henüz ama böylece esnaf ve sanatkarların İşsizlik Fonu benzeri bir fona sahip olması, esnaf ve sanatkarlarımız açısından tasarruf artırıcı bir mekanizmanın, esnaflarımız eğer ekonomik zorluklarla kapanma riskleriyle karşı karşıya kalırlarsa onlara karşı da bir dayanışma sandığı şeklinde hareket edecek bu fonun kurulması yönünde, esnaf ve sanatkarlarımızdan uzunca bir süredir bir talep vardı. O talep, ilgili bakanlıklar tarafından değerlendirildi. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Bakanlar Kurulu'nda, konuyla ilgili bütün detayları bizlerle paylaştı ve konu tartışmaya, müzakereye açıldı."

Toplantıda, Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesiyle ilgili çalışmaların da görüşüldüğünü bildiren Kurtulmuş, bu konuda Ekonomi Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığının, teknokrat düzeyinde işbirliği içinde çalışmaları belli bir noktaya getirdiğini dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Gümrük Birliği müzakerelerinin yeniden başlatılması, serbest ticaret anlaşmaları vasıtasıyla Gümrük Birliği'nin çeşitlendirilmesi, zenginleştirilmesi ve özellikle ABD-AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIB) gibi Avrupa Birliği'nin genelini ilgilendiren konularda da Türkiye'nin taraf olmasını sağlayıcı adımların atılması için neler yapılabileceğiyle ilgili çalışmaların Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirildiğini ifade etti.

Konuya ilişkin "son derece verimli, ufuk açıcı bir tartışma" olduğunu belirten Kurtulmuş, "Tartışmaların sonunda aynen Esnaf Fonu gibi burada da belli bir yol haritası, şu anda alternatif senaryolar var, dört alternatif senaryo arasından en uygun olanları tespit edilip, bu senaryoların sektör bazında da zenginleştirilmesi temin edilecek ve böylece Gümrük Birliği'nin yeniden müzakeresiyle ilgili ümit ediyoruz ki Avrupa Birliği tarafıyla müzakere süreci başlatılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Kalite Kurulu tarafından hazırlanan "YÖK Kanun Tasarısı"na ilişkin Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldığını aktaran Kurtulmuş, tartışmaların olgunlaştırılarak, konunun önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

- "Son derece açık ve şeffaf bir şekilde yürüyor"

Numan Kurtulmuş, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri süren anayasa değişikliği teklifine ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Milliyetçi Hareket Partisi ile anayasa konusundaki görüşmelerimiz başından itibaren son derece açık ve şeffaf bir şekilde yürüyor. Zaman zaman hem iki heyet arasındaki görüşmeler, ayrıca iki genel başkanın bir araya gelip yapmış olduğu görüşmelerle konu bütün detaylarıyla ele alınıyor. Başta belirlenen prensipler çerçevesinde herhangi bir sapma söz konusu değildir. Genel bir mutabakat, tam bir mutabakat içerisinde Milliyetçi Hareket Partisi zaten Meclise inmiş olan, artık komisyonda da görüşülmeye başlanmış olan bu anayasa paketine destek vermeyi sürdürecektir."

(Sürecek)



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.