Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş biten Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir dizi açıklamalar yaptı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, hem yasa dışı göçle mücadele ettiğini hem de bu yasa dışı göçün içerisinde son derece tehlikeli bir şekilde yabancı savaşçılarla mücadele etmek mecburiyetinde olduğunu belirterek, "Onun için etkin bir şekilde sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla Sınır Güvenliği Kanun Tasarısı biliyorsunuz hazırlandı ve Başbakanlık'ta bekliyor" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu.

"Bir teğmen, bir astsubay ve üç uzman çavuş kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Ailelerine, milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve gerçekten yüreğinde azıcık insanlık sevgisi olanlara, herkese sabırlar diliyorum" diyen Kurtulmuş, verilen mücadelenin eninde sonunda başarıya ulaşacağını ve Türkiye'nin tamamıyla terörden arınmış bir ülke olarak barış ve kardeşliğin sağlandığı şekilde yoluna devam edeceğini belirtti.

Bugünkü operasyonlar sırasında altı kişinin yaralandığını hatırlatan Kurtulmuş, yaralananlara acil şifalar diledi, en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmaları temennisinde bulundu.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda dört başlık ele alındığını belirterek, bunlardan birinin yasa dışı göç konusu olduğunu dile getirdi.

Sadece Türkiye'yi değil bütün dünyayı ilgilendiren ve özellikle 2015'in yaz aylarından itibaren bütün Avrupa Birliği'nin de ana gündem maddelerinden birisi olan yasa dışı göçün aynı şekilde Türkiye'yi çok ciddi şekilde meşgul ettiğine işaret eden Kurtulmuş, "Meselenin büyüklüğünü ifade etmek bakımından söylemek isterim ki geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye'de 147 binin üzerinde yasa dışı göçmen yakalanmıştır kara sınırlarında. Ayrıca denizlerde ise 91 bin yasa dışı göçmen yakalanmıştır" dedi.

Kurtulmuş, Türkiye'nin 2,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 3 milyon göçmene ev sahipliği yaptığını, bu insanların barındırılması için elinden geleni ortaya koyduğunu söyledi.

TÜRKİYE YASADIŞI GÖÇLE CİDDİ BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDİYOR

Savaşların, iç çatışmaların, işgallerin ve baskıların dünyanın dört bir tarafından Doğu Akdeniz'in önemli bir göç yolu haline gelmesine neden olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin bu rotada önemli bir bölge olarak yer aldığını, yasa dışı göçle ciddi şekilde mücadele eden bir ülke konumunda bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin yasa dışı göçlerin önlenmesi için sekiz ülke ve Avrupa Birliği'nin kurumsal kimliğiyle "Geri Kabul Anlaşması" imzaladığını anımsatan Kurtulmuş, ayrıca beş ülkeyle de imzalanan "Geri Kabul Anlaşması"nın henüz yürürlüğe girmediğini aktardı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin bu anlamda hem uluslararası hukukun gereklerini yerine getirerek hem de sahada çok etkin bir çalışmayı ortaya koyarak, bu alandaki faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

Yasa dışı göçmenler meselesinin Türkiye açısından bir başka önemli ayağının ise yabancı savaşçılar meselesi olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye, 2015 yılında 3 bin 124 yabancı savaşçıyı sınır dışı etmiştir. Bu anlamda yaklaşık bin 745 kişiye de Türkiye'ye giriş yasağı koymuştur. Şimdiye kadarki olan süre içerisinde ise 125 ülkeden yaklaşık 37 bin insana Türkiye'ye giriş yasağı konuldu. Dolayısıyla Türkiye hem yasa dışı göçle mücadele etmek hem de bu yasa dışı göçün içerisinde son derece tehlikeli bir şekilde yabancı savaşçılarla mücadele etmek mecburiyetindedir. Onun için etkin şekilde sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla 'Sınır Güvenliği Kanun Tasarısı' hazırlandı ve şu anda Başbakanlık'ta bekliyor. Ancak bu etkin mücadelede vakit kaybına maruz kalmamak için Başbakanlık'ta bekleyen bu yasa tasarısı, günü geldiğinde parlamentoya sevk edilmek üzere şu aşamada etkin sınır yönetiminin koordinasyonunun sağlanması için bir Bakanlar Kurulu Yönetmeliği bugün itibarıyla imzalanmış ve bundan sonra da yürürlüğe girecektir."

Kurtulmuş, bu çerçevede İçişleri Bakanlığının koordinasyonunda, ilgili bakanlıklar arasında çok sıkı bir koordinasyon sağlanacağını ve yasa dışı göçmen meselesinin üzerine gidilerek, minimum seviyeye indirileceğini aktardı.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.