‘Bakkal Amca’ pandemide Vatandaşa deva oldu

‘Bakkal Amca’ pandemide Vatandaşa deva oldu
Pandemi sürecinden diğer sektörlere göre daha az etkilendiklerini belirten Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Feridun Göner, süreçte genelde işlerinin iyi olduğunu ifade etti

Bakkal esnafının, kısıtlamalarla geçen yeni tip Korona virüs (Kovid-19) pandemisi sürecinde en az etkilenen sektörler arasında yer aldığı kaydedildi. Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Feridun Göner, pandemi sürecinde diğer sektörlere göre daha az etkilendiklerini süreçte genelde üyelerinin işlerinin iyi olduğunu ifade etti. Toplamda 2 bin 353 aktif üyelerinin bulunduğunu ve kısıtlama döneminde de normalleşme döneminden sürekli olarak iletişim halinde olduklarını belirten Feridun Göner, “Pandemi süreci başlar başlamaz biz Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bu yüz siperliği dediğimiz koruyucuyu daha ilk günden beri dağıtımını yapmaya başladık. Bize bir maliyeti oldu ama hiç önemli değil. Amacımız üyelerimiz ve müşterilerimizin sağlığına destekte bulunmak için bu koruyucu siperliklerin hızlıca dağıtımını yaptık. Siperlik dışında maske dağıtımı da yaptık. Şu anda da her hafta esnaf ziyaretleri gerçekleştirip tedbirler konusunda onları bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Esnafımızda bu konuda çok hassas davranıyor ve gerek yüz yüze gerek sosyal medyadan gerekse mesaj yoluyla iletişimizin hiç kopmadığını söyleyebilirim. Genelde bu pandemi sürecinde esnafımızın işi iyiydi hamdolsun. Diğer meslek gruplarına göre bizim işimiz çok şükür iyiydi. Daha da iyi olabilir, inşallah bunları da zaman içinde istişare edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘KURALLARA UYDUK’

Pandemi dönemine yetkililer tarafından koyulan kurallara ve kısıtlamalara harfiyen uyarak oda üyelerini bilgilendirme konusunda ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Göner, faydalı olan her şeyi anında paylaştıklarının altını çizerek, “Hükümetimizin bu pandemi sürecinde ki kısıtlama kuralları hakkında sık sık bilgilendirdik ve bilgilendirmeye devam ediyoruz. Yani üyelerimize faydalı olan her şeyi anında onlarla paylaşıyoruz, iletişimimizi koparmamaya gayret gösteriyoruz” dedi.

‘ULUSAL ZİNCİR MARKETLERİN ÇOĞALMASI SIKINTI OLUŞTURUYOR’

Son yıllarda bakkal, bayii ve kuruyemiş sektörünün iyice daraldığını belirten Göner, özellikle ulusal market zincirlerinin her sokağa yerleşerek küçük esnafı zor durumu düşürdüğünü söyledi. Böyle devam ederse ciddi sıkıntıların ortaya çıkacağını ifade eden Feridun Göner, “Özellikle şu ulusal market zincirlerinin her köşe başına iki üç tane olmak üzere yoğunlaşmasıyla birlikte bizler sıkıntı yaşamaya başladık. Küçük esnafımızda kendini geliştirmiş, ciddi manada işine sahip çıkan arkadaşlarımız da var ama kendini geliştirmeyip bu işi severek yapmayan esnaf arkadaşlarımız da biraz zor durumda. Her mahallede 3 markadan yan yana olabiliyor. Bizim yerel zincir marketlerde var ama onlarla ilgili bir sıkıntımız yok. Ama ulusal marketler küçük esnafa ciddi manada zarar veriyor” dedi.

‘HER ŞEYİ SATIYORLAR’

Ulusal marketlerin belli bir ürün yelpazesinde satış yapmadıklarını vurgulayan Başkan Göner, “Bunlar her şeyi satar oldular. Yani bugün; etinden tutun, beyaz eşyasına, çamaşırına, çiçeğine, kırtasiye ürününe varıncaya kadar her şeyi satmaya başladılar. Bu da küçük esnafa çok ciddi manada zarar vermeye başladı. Biz sermaye karşıtı insanlar değiliz herkes dilediği gibi satış yapmakta da özgür fakat insanların yoğunluğu da göz önünde bulundurulup yeniden düzenleme getirilirse işlerin biraz daha hafifleyebileceğini düşünüyoruz. Bu firmalarda haliyle eleman çalıştırıyor, istihdama belli ölçüde katkı sağlıyor fakat bunlarında kontrol edilmesi gerekiyor. Şu an da Türkiye’de 10 binlere varan sayılara ulaştılar. Yarın bu firmaların farklı ülkelere bir satışı söz konusu olduğunda bizim ülkemiz ciddi anlamda sıkıntıya girebilir bu sektör açısından bakılırsa” diye konuştu.

‘ÖNLEM ALINMAZSA KÜÇÜK ESNAF BİTER’

Gerekli bakanlıkları ve esnaf genel müdürlüklerle iletişim içinde olduklarını ve onlarında durumun farkında olduklarını söyleyen Feridun Göner, “Hükümetimizin bu noktada duyarlı olması gerekiyor. Biz gerekli bakanlıklarımız olsun, esnaf genel müdürlüklerimiz olsun bu noktada bilgilendirmemizi yapıyoruz. Onlar da zaten işin farkındalar ama bu ulusal marketler ciddi bir iş potansiyeline sahipler. Niye diyecek olursanız; gıda tedariki anlamında, çalıştığı işçi göz önünde bulundurulursa her türlü esneklik gösteriliyor. Ama yarın bir gün yabancı sermayeye geçmesi durumunda fiyatlar bugünkü gibi cazip olmayabilir. O zamana kadar da önlem alınmazsa zaten küçük esnaf bitmiş olur. Yani tekrar küçük esnafı ayağa kaldırmakta uzun bir süre alacağı için biz vatandaşlarımızın mağdur olabileceği endişesini taşıyoruz. Bunu da gerekli yetkililerimize iletiyoruz ve inşallah perakende çalışma yasasıyla ilgili de bir çalışma bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.