Balığın eve koku yaymaması için püf noktalar

Balığın eve koku yaymaması için püf noktalar
Balık her ne kadar severek tükettiğimiz bir ürün olsa da, pişirirken kokusunun günlerce evden çıkmadığı bir gerçek peki balık pişirirken kokmaması için ne yapılabilir? koku eve yayılırsa ev kokudan nasıl arındırılır. Ayrıntılar haberimizde...

1.Balığın taze olması gerekmektedir. Taze balık deniz gibi kokarken pis koku dediğimiz şey bayatlamış balıkta fazladır. balıklarda bozulmaya ve kokuya yol açan şey trimetilamin oksit'tir. Trimetilamin oksit, deniz balıklarının çoğunda , özellikle de beyaz etli balıklarda çok miktarda bulunur. balıklar bozuldukça trilametin oksit trilametine dönüşmektedir. Balık deniz balığıysa, karnı toksa (bağırsakları boş değilse) ve yassıysa daha çabuk bozulmaktadır. Trilametin'de amonyağa benzer bir koku bulunmaktadır .

bundan ötürü taze su balığı tercih etmeniz daha az kokmasını sağlayacaktır. Az yağlı ve az yassı balık tercih ederseniz daha az rahatsız olursunuz. İkinci olarakta balık yakalandıktan sonra hemen temizlenmelidir. Böylece balığın kokusu yani tma daha az oranda bulunmuş olur.

2.bu kokudan kurtulmanın başka bir yöntemi de balığı süte yatırmaktır. güzelce temizlediğiniz balığınızı, 20 dakika kadar süte yatırın, yıkayın ve iyice durulayın. Sütün içinde bulunan kasein maddesi tma ile birleşir ve koku daha az olur. Süte yatıramazsanız bile bolca suyla yıkayın.

3.Eğer süte yatırmayacaksanız Tma'dan arındırmak adına asitik bir şeyler kullanabilirsiniz. Mesela limon veya sirke ancak bunlarla iyice ovaladıktan sonra temiz suda bir kez daha yıkamalısınız. Tma'a bazik yapıda olduğu için asit ve baz birleşmesinden kaygan bir madde çıkabilir işte bu yıkamanız gereken kısımdır.

4.Balığın derisinden ve içindeki siyah bölgelerden kurtulmak da mantıklı olabilir. özellikle palamut gibi balıklarda, çünkü kokuya sebebiyet veren bilhassa balığın derisi ve yağlı kısımlarıdır. Fileto yapmak da mantıklı bir seçenek olabilir bundan ziyade az kokan balıkları tercih edebilirsiniz. Hamsi, sardalya, lüfer bunlar çok daha yağlı balıklardır. Bundan ötürü daha çok kokması beklenir.

Evin hiç kokmaması için bir yöntem;

Hiç pişirmeden çiğ (sashimi) ya ceviche stili ya da marine edip de yiyebilirsiniz mutfak böylece hiç kokmayacaktır. Tadını seviyorsanız balığa zencefil sürebilirsiniz, ya da köri sosu zerdeçal gibi kuvvetli aromatik bitkilerle marine edebilirsiniz.


balik-tavasi1-blog-2.webp


Ev ile ilgili yöntemler:

1.Mutfaktaki kokuyu gidermek için bir kaba sirke koyun.

2.tavada limon portakal kabuğu kavurun ya da kahve pişirin.

3.Fırında kabuk tarçın ya da vanilya, ya da suyun içine karanfil, tarçın, zencefil, lavanta koyup kaynatın. Burada amaç aromatil bir bitkiyle kokuyu bastırmaktır.

4.Mümkünse eğer pişireceğeniz yer havadar bir yer olsun. Camları iyice açın aspiratörü fulleyin. Balık pişerken havaya sıçrayan yağlarınn perdelere veya çevreye sıçraması da kokuyu arttırabilir bunun için fırın kullanmak daha iyidir.

5.Eğer paranız varsa hava temizleme cihazı alabilirsiniz. Yeni çıkan cihazlar oldukça kaliteli olmakla beraber sadece balık değil her türlü kokuyu çıkarabilirsiniz.

6.Kızartmak daha çok koku veren bir yöntemdir. Buharda pişirme veya haşlama yöntemi kullanabilirsiniz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.