'Bana Esad'ı devirme görevi verilmedi'

'Bana Esad'ı devirme görevi verilmedi'
Amerika Birleşik Devletleri ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, kendisine verilen görevin, Suriye'de Esad rejimini devirmek değil, Irak Şam Örgütü IŞİD'i alaşağı etmek olduğunu dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Ankara Washington'da bir konferansta kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

"Eminim sözü oraya getirip, bu soruyu da soracaksınız” diyen Dempsey, “Bana verilen vazife Irak Şam Örgütü IŞİD ve ben buna odaklanmış durumdayım. Bana verilen vazife Suriye rejimini devirmek değil" şeklinde konuştu.

Dempsey, Irak Şam Örgütü IŞİD'i yenmenin kati çözümünün Sunni Müslümanların, Irak Şam Örgütü IŞİD'i reddetmelerinden geçtiğini vurguladı.

IŞİD ile mücadelenin yalnızca Irak'ta değil aynı zamanda Suriye'de de yürütülmesi gerektiğini belirten Dempsey, askeri stratejileri açısından Irak'ın öncelikli olduğunu dedi.

Iraklı mahalli güçlerin, koalisyon ülkelerinin de yardımıyla daha da güvenilir bir ortağa dönüştüğünü belirten Dempsey, "Irak'ta bizi tutarlı bir askeri stratejiye götürecek koşulları ayarladık, Ancak Suriye'de bazı koşullar hala olgunlaştırılmadı" diye konuştu.

Dempsey, Türkiye'nin Suriye'de tampon bölge oluşturma düşüncesine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da, "Türkiye koalisyon ülkelerinden biri ayrıca NATO üyesi. Bir müttefikin önerisini elbette göz ardı etmiyoruz. Orada çalışan ekiplerimiz mevcut. Böyle bir karar alınırsa, kampanyayı ona göre biçimlendiririz ancak şu an öyle bir vaziyet yok" diye söyledi. 

"TÜRKİYE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR" 
Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri ABD Dışişleri Bakanlığı Basınla İlişkiler Direktörü Jeff Rathke, Ankara Washington'da düzenlediği basın toplantısında, kendisine yöneltilen bir sual üzerine, "Türkiye'nin Suriyeli muhalif güçlerin eğit-donat programına hane sahipliği, petrol kaçakçılığı ile mücadele, yabancı savaşçıların geçişinin önlenmesi ve insani yardımlar konusundaki girişimlerinin, Amerika Birleşik Devletleri ABD'nin öncülük ettiği koalisyon güçlerinin Irak Şam Örgütü IŞİD ile mücadelesinde mühim bir rol oynadığını" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'ta da uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerektiği yönündeki sözlerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Rathke, bu konuya ilişkin bir söylenecek yeni bir şey olmadığını belirtti ve "Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yönelik Amerika Birleşik Devletleri ABD'nin pozisyonun net ve şu anda bu yönde bir plan da yok" diye söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da 21-22 Kasım tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edeceğine de değinen Rathke, Biden'in hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğini, görüşmelerin, Irak Şam Örgütü IŞİD ile mücadelede iki ülkenin işbirliğine odaklanılmasının beklendiğini belirtti.



Kaynak:Ntvmsnbc

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.