Başbakan Davutoğlu: (3)

Başbakan Davutoğlu: (3)
"Ürdün çok önemli bir müttefikimiz. Çünkü Suriye ile Irak'a aynı anda komşu iki ülke var. Biri Türkiye, diğeri Ürdün. Dolayısıyla Suriye ve Irak'taki son gelişmeleri de kapsamlı bir şekilde ele alma imkanına kavuşacağız."- "Biz Filistin davasını dünyanın

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ürdün çok önemli bir müttefikimiz. Çünkü Suriye ile Irak'a aynı anda komşu iki ülke var. Biri Türkiye, diğeri Ürdün. Dolayısıyla Suriye ve Irak'taki son gelişmeleri de kapsamlı bir şekilde ele alma imkanına kavuşacağız" dedi.

Davutoğlu, Ürdün'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, dost ve kardeş Ürdün'e başbakan olarak ilk ziyaretini gerçekleştireceğini söyledi.

Amman ve Ürdün'ün akademik hayatında özel bir yerinin olduğunu belirten Davutoğlu, "Akademik hayatım esnasında, 1988 yılında yaklaşık bir yıl Ürdün Üniversitesinde araştırmalarda bulunmuştum. Daha sonra dışişleri bakanı olarak da ziyaret ettim. Tarihi bağlarla birbirimize bağlı, çok köklü ilişkileri bağlı olduğumuz bir ülke" dedi.

Ziyaretin aslında 15-16 Mart tarihlerinde planlandığını anımsatan Davutoğlu, "Hain terör saldırısı sebebiyle bu ziyareti ertelemek zorunda kalmıştım. Sağolsunlar Ürdün kralı Abdullah ve Başbakan Abdullah en-Musur bu durumu anlayışla karşıladı, telefon ederek taziyelerini iletti ve bu ziyareti ilk fırsatta yapmam için ricada bulundular. Ben de bölgedeki hassas durumu da göz önüne alarak istişarelerimizde vakit kaybetmemek açısından bu ziyareti gerçekleştirmek için gerekli planlamaları yaptım" diye konuştu.

İkili ilişkiler bağlamında Ürdün ile herhangi bir problemin olmadığını anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Herhangi bir siyasi problemimiz yok. Aksine son dönemde 2009 yılında imzaladığımız serbest ticaret anlaşmasından sonra ticaretimiz iki misline çıktı. Özellikli Suriye ve Irak'ta yaşanan krizler sebebiyle, ulaştırmada yaşanan sıkıntılara rağmen dış ticaret hacmimizi 2 misline çıkarmak, ilişkilerin yoğunluğu bakımından da önemli bir göstergedir. Yatırımcılarımızın da Ürdün'e ilgisi gittikçe artıyor. 300 milyon dolar civarında bir yatırımımız var. Bu görüşmeler sonrasında daha da artacağına ve özellikle ulaştırma Akabe Limanı üzerinden yapılacak aktarmalarla sağlandığı zaman bunun daha da artacağına inanıyoruz. Bu çerçevede Sayın Kral Abdullah ve Başbakan en-Musur ile yapacağımız görüşmeler ışığında Türkiye-Ürdün İş Forumunu yapacağız. Doğrudan bu konuda iş adamlarının da kanaatlerini alarak, ilişkilerin daha köklü bir şeklide ilerlemesi için gerekli adımları atacağız."

- "Sembolik değeri çok büyük bir protokol imzalayacağız"

Ziyaret esnasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Amman koordinasyon ofisini de açacaklarını aktaran Davutoğlu, şu ana kadar 21 milyon ABD doları ölçeğindeki TİKA yardımlarının artmasına önem verdiklerini kaydetti.

Davutoğlu, sembolik değeri çok büyük bir protokolü de imzalayacakları bilgisini vererek, "Hicaz demiryolunun, bölgeye duyduğu muhabbeti ve önemi Amman tren istasyonunun restorasyonu ve müze inşasına ilişkin protokolü imzalayacağız. Ecdadın bu eserine bir anlamda sahip çıkmış olacağız" dedi.

Ürdün ile eğitim ve kültür işbirliğinin de devam ettiğini dile getiren Ahmet Davutoğlu, "2009 yılında dışişleri bakanıyken ziyaret ettiğim, geçmişte akademik çalışmalar içinde bulunduğum Ürdün Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı kurulmasına yönelik bir mutabakat imzalamıştık. 2014 yılında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden ilk mezunlar verildi. Bunu da görmek bizim için memnuniyet kaynağı" dedi.

Başbakan Davutoğlu, yarın Yunus Emre Enstitüsü ve Yermük Üniversitesi arasında Türkoloji alanında işbirliği anlaşmasının imzalanacağını ve üniversitede Türkçe derslerinin başlayacak olmasının dostluk ilişkilerinin güzel bir nişanesi olacağını bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bütün bu ilişkiler ve ikili güzel bağlantıların yanında çok büyük bir jeopolitik deprem yaşıyor. Bu bağlamda Ürdün çok önemli bir müttefikimiz. Çünkü Suriye ile Irak'a aynı anda komşu iki ülke var. Biri Türkiye, diğeri Ürdün. Suriye'deki her gelişme kuzeyde Türkiye'yi, güneyde Ürdün'ü etkilerken aynı şekilde Irak'taki gelişmeler de iki ülkeyi birden etkiliyor. Dolayısıyla Suriye ve Irak'taki son gelişmeleri de kapsamlı bir şekilde ele alma imkanına kavuşacağız. Zaten çok yakın bir bürokratik, istihbari açıdan yakın bir işbirliği içindeyiz."

- "Filistin konusunu hep gündemde tutacağız"

Ahmet Davutoğlu, bu ziyarette en üst düzeyde özellikle Suriye'deki gelişmeleri istişare edeceklerini belirtti.

"Ateşkes sonrası yaşanan gelişmeler, Rusya'nın Suriye'deki operasyonları ve çekilme kararı, bunun muhtemel etkileri, Suriye rejiminin yol açtığı insani trajediyle ilgili Türkiye ve Ürdün'ün birlikte atabileceği adımlar, DAEŞ terör örgütüne karşı alabileceğimiz ortak tedbirler... Bütün bunları da ziyaretim esnasında ele alacağım" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Suriye ve Irak'taki gelişmeleri birlikte istişare etme yanında Ürdün'ün tabii paylaştığımız çok önemli bir rolü de dost ve kardeş Filistin halkıyla ilgilidir. Ürdün, bildiğiniz gibi Mescid-i Aksa'nın bu anlamda dini ve idari sorumluluğunu da üstlenmiş bir ülke olarak, Kudüs sorunu başta olmak üzere Filistin halkıyla doğrudan irtibatlı konularda özel bir öneme sahiptir. Biz Filistin davasını dünyanın her yerinde savunan güçlü bir ülke olarak, bu konunun doğrudan muhatabı anlamında Ürdün ile yapacağımız istişarelerde tabii Filistin konusunu hep gündemde tutacağız."

Başbakan Davutoğlu, Kudüs ile Mescid-i Aksa'nın statüsü ve bu konularda yapılacak çalışmalar konusunda Ürdün ile birlikte gayret sarf etmeye büyük özel önem verdiklerini ifade ederek, "Ayrıca önümüzdeki ay, bildiğiniz gibi İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi yapılacak. Türkiye'de yapılacak zirve hazırlıkları bağlamında Kral Abdullah ve Ürdünlü yetkililerle istişare etme imkanı bulacağız" dedi.

Dosya ve gündemlerinde çok farklı ama son derece önemli konular olduğunu vurgulayan Davutoğlu, konuşmasını, "Ziyaretimizin her iki ülke için de hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah yarın bütün bu ziyaretleri tamamladıktan sonra gece mutadı vechile geç bir vakitte ülkemize döneceğiz" diye tamamladı.

(Son)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.