Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)
"Anayasa konusunda kimseyle kirli, pasaklı, kapalı bir pazarlığın içerisinde asla olmayız. Çünkü anayasa AK Parti'nin anayasası değil, milletin anayasası olacak"- "İnşallah terörün yakıp yıktığı, taş taş üstüne koymadığı, insanlarımıza hayatı zehir ettiği

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Anayasa konusunda kimseyle kirli, pasaklı, kapalı bir pazarlığın içerisinde asla olmayız. Çünkü anayasa AK Parti'nin anayasası değil, milletin anayasası olacak" dedi.

Kurtulmuş, TGRT Haber'de canlı yayınlanan "Neler Oluyor?" programında gündemi değerlendirdi.

Sur ve Silopi'nin yeniden inşasıyla ilgili dün akşam Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaşanan tartışmalara ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, bu konuda çok ciddi bir algı operasyonunun yürütüldüğünü söyledi.

Konuyla ilgili bakanlarla birlikte ilçelere ait bütün haritaları önlerine koyarak, bir koordinasyon toplantısı yaptıklarını belirten Kurtulmuş, daha sonra da Bakanlar Kurulu'nda da bütün bu ilçelerle ilgili çalışmalar yapıldığını kaydetti.

"İnşallah terörün yakıp yıktığı, taş taş üstüne koymadığı, insanlarımıza hayatı zehir ettiği bu ilçelerimizde, bu yerleşim yerlerinde hayatı eskisinde daha güzel hale getireceğiz" diyen Kurtulmuş, Cizre'de, Sur'da ve Silopi'de bir çok çalışmanın yapıldığını belirtti.

Kurtulmuş, "Cizre, Sur ve Silopi'deki vatandaşlarımız şundan emin olsun, hiçbir şekilde hiçkimsenin malına, mülküne bir ziyan gelmeyecek, evleri yakılmış, yıkılmış olan insanlara huzur içinde oturabilecekleri yerleri vereceğiz, kısa bir sürede" diye konuştu.

"Vatandaşın malına, mülküne el konulacak" şeklindeki dedikodunun doğru olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, hiçkimsenin hak kaybı yaşamayacağına dikkati çekti.

- "Sur'un yeniden imarında TOKİ'nin hiçbir fonksiyonu olmayacak"

Kurtulmuş, "Oradaki tarihi binalar, tarihi doku yok edilecek" propagandasının yapıldığını belirterek, HDP'li İdris Baluken'in "Gayri müslim vatandaşlarımızın ibadethanelerini devlet yıkıyor" iddiasının da yanlış ve yalan bir propaganda olduğunu söyledi.

Sur'un tarihi bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Kurtulmuş, Sur'un Anadolu'nun en önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu ifade etti.

Sur'da yapılacak bütün çalışmaların 2012 yılında onaylanmış imar planı çerçevesinde yapılacağını belirten Kurtulmuş, "TOKİ'nin Sur'da tarihi dokunun içerisinde hiç bir işi yok, onu da açık söyleyeyim" değerlendirmesini yaptı.

"PKK, TOKİ'nin bölgede özel olarak görevlendirildiğine ilişkin bir rapor yayınladı, TOKİ de hedefte mi?" soruna Kurtulmuş, "İyi yapılan her şeye karşı çıkıyorlar, zaten şu anda TOKİ Diyarbakır'da başka yerlerde çok sayıda ev yaptı, yapıyor. Bölgede Güneydoğu Anadolu'da bir çok yerde ev yaptı, yapıyor ama şunu çok net söylüyorum, Sur'un yeniden imarı konusunda TOKİ'nin hiçbir fonksiyonu olmayacak, tarihi binalar tek tek korunacak" şeklinde cevap verdi.

"Nusaybin'de biraz zorlanılıyor mu?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Nusaybin'de daha önceki yerdende ders çıkararak, önemli bir tahkimat yapıldığının anlaşıldığını dile getirdi.

Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada hem sivillere zarar verilmemesi hem de kayıplarımızın mümkünse hiç olmaması ya da milimize edilmesi bakımından böyle adım adım ilerleniyor. Cizre'de de ilk zamanlarda böyle oldu ama sonunda etkili bir mücadele ile temizlenmiş oldu. Türkiye Allah'ın izni ile bu durumdan çıkacaktır, bu arızi bir durum, terör örgütleri tamamiyle hareketsiz hale getirilip, memleketimiz terör örgütlerinden temizlenene kadar bu mücadele sürdürülecek."

Cuma günü Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Sur'a gideceğinin anımsatılması üzerine Kurtulmuş, yarın Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın Sur'a gideceğini, ilçeye yapıcak çalışmaların oradaki paydaşlarla görüşüleceğini aktardı.

Kurtulmuş, "Sur çok önemsediğimiz bir yer, Türkiye'nin kalbi olan kültürel bakımdan en önemli yerleşim yerlerinden birisi. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan, peygamberler şehri olan bir yer dolayısıyla buradaki kültürel yapının yeniden canlandırılması, cıvıl cıvıl hale getirilmesi için ne gerekiyorsa yapılacak" dedi.

Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nun Şanlıurfa'da toplanması konusuna ilişkin Kurtulmuş, tam tarihinin belli olmadığını, Bakanlar Kurulu'nun yılda birkaç kez başka illerde yapılabileceğini belirtti.

- "Tayyip Erdoğan bir dünya lideridir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her ABD'yi ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüp, görüşmeyeceği söylentilerine ilişkin Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu sözler şu aslında, 'Tayyip Erdoğan önemsiz bir adamdır' propagandasını yapmak için bunları yapıyorlar. Hayır, Tayyip Erdoğan bir dünya lideridir, Türkiye'nin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanıdır, Türkiye'nin lideridir ve bu çerçevede gittiği her yerde itibar görür. Tayyip Erdoğan'ın siyasi gücü ya da Türkiye'nin siyasi olarak itibar görüp, görmemesi falanca ülkenin liderinin hangi sıklıkla görüştüğüyle alakalı değildir ama bizdeki bu beylerin zihni ters çalıştığı için isterler ki Türkiye hiçbir yere gitmesin, Türkiye'ye de kimse gelmesin."

"Miami'de tutuklanan Rıza Sarraf'la ilgili Türkiye'den ABD bir belge istedi mi?" sorusuna ise Kurtulmuş, "Hayır, hiçbir bilgi, belge istenmedi, devam eden dosya, açılmış olan dosya söz konusu ülkede, söz konusu şahısla ilgili devam eden hukuki bir süreçtir, Türkiye ile ilgili bir süreç değildir" cevabını verdi.

- İlk hedef yeni bir anayasa taslağını Meclis'e göndermek

Yeni anayasaya ilişkin Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Diğer partilerle uzlaşarak, yeni bir anayasa taslağını Meclis'e göndermeyi ilk hedef olarak kabul ederiz. Bunun için de samimi olarak diyolaga açık olduğumuzu bir kere daha ifade etmek isterim ancak bunu diğer partilerle müşterek olarak yapamayacaksak o zaman kendi anayasa taslağımızı parlamentoya sunarız, inşallah 367'yi buluruz, bulamazsak 330'u buluruz ve millete gideriz. Anayasa konusunda kimseyle kirli, pasaklı, kapalı bir pazarlığın içerisinde asla olmayız. Çünkü anayasa AK Parti'nin anayasası değil, milletin anayasası olacak."

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.