Bask bölgesinde bağımsızlık isteyenlerin oranı düşüyor

Bask bölgesinde bağımsızlık isteyenlerin oranı düşüyor
İspanya'daki Bask Özerk Yönetim Hükümeti'nin yayımladığı bir ankette bağımsızlık isteyenlerin oranının yüzde 19'a kadar düştüğü görüldü

MADRİD (AA) - İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık yanlılarının oranı yüzde 19'a kadar geriledi.

Bask Milliyetçi Partisi'nin (PNV) iktidarda olduğu Bask Özerk Yönetimi Hükümeti tarafından yayımlanan bir ankette bağımsızlık isteyenlerin oranının 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye geldiği bildirildi.

Anket sonucunda Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyenlerin oranı yüzde 19, bağımsızlık karşıtlarının oranı ise yüzde 38 olarak belirlendi. Bask'ta iki yıl önce yayımlanan ankette bağımsızlık yanlılarının oranı yüzde 30 olarak çıkmıştı.

Anket sonucuna göre Basklıların çoğunluğunun ideolojik olarak merkez solu desteklediği ve kendilerini hem Basklı hem de İspanyol hissettiğinin belirlendiği belirtildi.

Ayrıca Basklıların yüzde 62'si bölgelerindeki demokrasiden oldukça memnun olduğunu söylerken, bu memnuniyetin İspanya genelinde yüzde 29, Avrupa içinde yüzde 31'e düşmesi dikkati çekti.

Bu arada anketin ilgi çeken diğer bir sonucu, sadece yüzde 1'lik oranın Bask bölgesindeki öncelikli sorunu şiddet ve terörizm olarak görmesi oldu.

İspanya'da 40 yılı aşkın bir süredir terör eylemi yapan ve 850'den fazla kişinin ölümüne neden olan Bask bölgesinin bağımsızlığını talep eden ETA, 2011 Ekim ayında silahlı faaliyetlerini tamamen bıraktığını açıklamıştı.

Bu yıl sonunda yerel seçime gidilecek Bask bölgesinde mevcut durumda en çok sempatizanı olan siyasi partiler PNV (Bask bölgesinin sadece İspanya ile anlaşarak ayrılması gerektiğini savunan sağ görüşlü parti), EhBildu (ayrılıkçı siyaset yapan sol görüşlü partilerin koalisyonu) ve Podemos (ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan radikal, sol görüşlü parti) olarak sıralanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.