Başkan Acar: 'Bahri Dağdaş Enstitüsü’nü kaybedersek tohumculukta dışa mahkûm oluruz'

Başkan Acar: 'Bahri Dağdaş Enstitüsü’nü kaybedersek tohumculukta dışa mahkûm oluruz'
Türk Tarım Orman Sen Konya-Karaman Şube Başkanı Ziya Acar, Bahri Dağdaş Enstitüsü'nün önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk Tarım Orman Sen Konya-Karaman Şube Başkanı Ziya Acar, “Tarım orman ve gıda iş kolunda faaliyet gösteren Türk Tarım Orman Sendikası olarak Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinin tarım dışı amaçlarla kullanılmasına ve yapılaşmaya açılmasına şiddetle karşıyız. Bahri Dağdaş Enstitüsü’nü kaybedersek tohumculukta dışa mahkum kalırız ” dedi

Türk Tarım Orman Sen Konya-Karaman Şube Başkanı Ziya Acar, “Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazinin kamu yararı gerekçesi ile TOKİ’ye devredildiği haberleri dolaşmaktadır. 1914 yılında Konya Harası olarak tarıma açılan Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü yüzyıldan daha fazla bir süredir ülke tarımına büyük katkılar sunmaktadır” dedi.

Başkan Acar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Aslım Bataklığının drenaj kanalları ile kurutularak yapılan ıslah çalışması sonucu o zamanın kıt imkanlarıyla Türk tarımına ve hayvancılığına kazandırılmıştır. Türkiye’nin tarım alanında faaliyet gösteren en köklü kuruluşlarından birisidir.

bahri-3.jpg

Uluslararası BağriDağdaş Tarımsal Araştırma Enstitümüz FAO ya bağlı CIMMYT ve ICARDA gibi kuruluşlarla ortak olarak Kışlık Buğday Geliştirme programlarını yürütmektedir.

Dünyada 50’den fazla ülkedeki 100’den fazla buğday ıslahı programlarına buğday materyali temin etmektedir. Bu çalışmalar sonucunda verimli ve kaliteli toplam 105 adet buğday çeşidi tescil ettirilerek dünya ve ülkemizin gıda üretimine önemli katkılar sağlanmış ve sağlanmaktadır.

Türkiye içinde Bölgesel Görev Alanı: Orta Anadolu ve Güney Geçit Bölgesi. Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Isparta ve Burdur İllerini kapsamaktadır.

Enstitümüz kışlık hububat başta olmak üzere yem bitkisi endüstri bitkileri ve hayvancılık alanında yoğun çalışmalar yapmaktadır. Bu alanda günümüze kadar 40’a yakın farklı bitki çeşidinin ıslahını gerçekleştiren Enstitü, Türk Tohumculuğunun yüzde 38‘inin yer aldığı ve yürütüldüğü, dolayısıyla kalbi olan Konya ‘da 170’den fazla tohumculuk firmasına önemli destekler sağlamaktadır. Dünyada ve Ülkemizde baş gösteren kuraklık tehlikesine karşıtedbir amaçlı olarak, kurağa dayanıklı yeni çeşitler geliştirip, adaptasyon çalışmaları yaparak Türkiye’nin kuraklık sorununa çözüm bulması için 2007 yılında ülkemizin en kurak alanlarından biri olarak kabul edilen Konya’da ciddi maliyetler karşılığında Kuraklık Test Merkezi Bahri DağdaşUTAEM’nün içine kurulmuş ve ülkenin tarımsal kuraklık konusunda yapılacak çalışmaları için Enstitü Koordinatör olarak görevlendirilmiştir.

Bahri Dağdaş UTEAM hayvancılık alanında da yoğun çalışmalar yapmış ve yapmaktadır. Yaptığı ıslah çalışmaları ile Konya Merinosu, Hasmer, Hasak koyun ırklarını geliştirmiş. Ayrıca Küçükbaş hayvancılık alanında Halk elinde ıslah programlarını yürütmektedir.

Enstitü arazisi, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun 3. maddesi J bendinde belirtildiği gibi, birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisidir. Enstitümüz bu zamana kadar Yüksek Lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamış ülkemiz Ziraat ve Veteriner Fakültelerine onlarca yetişmiş insan kazandırmıştır.

Yukarıda saydığımız bütün bu gerekçelerden dolayı Bahri Dağdaş UTEAM arazisinin yapılaşmaya açılması yanlıştır. Bir santim toprağın oluşumunun yüzyıllar alması ve mevcut tarım alanlarının çoğaltılma imkanının olmamasından dolayı mevcut topraklarımızın korunması her Türk insanının asli görevidir. Salgın süreci bize göstermiştir ki tarımsal üretim ve gıda vaz geçilmez ve stratejiktir.

Tarım orman ve gıda iş kolunda faaliyet gösteren Türk Tarım Orman Sendikası olarak bu güzide kuruluşumuzun tarım dışı amaçlarla kullanılmasına ve yapılaşmaya açılmasına şiddetle karşıyız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.