Başkan Altay: Bu salonda oturanların bunu yapacağına inanıyorum

Başkan Altay: Bu salonda oturanların bunu yapacağına inanıyorum
 Editör
“Üniversite Buluşmaları” kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileriyle buluşan Başkan Altay, " Dünyanın bir değişime ihtiyacı var. Bu salonda oturanların, bunu yapacağına inanıyorum" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Gençlik Meclisi ve Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Üniversite Buluşmaları” kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Konya olarak uluslararası manada üstlendikleri görevlerle Konya’yı ve ‘Konya Modeli Belediyeciliği’ tüm dünyaya anlatmayı murad ettiklerini belirten Başkan Altay, “Dünyanın bir değişime ihtiyacı var. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diye ifade etmeye çalıştığımız şey aslında dünyanın bir değişime ihtiyacı olduğudur. Bizler bunu görür müyüz bilmiyorum ama bu salonda oturanların, sizlerin bunu yapacağına inanıyorum. Göreceğinize değil, yapacağınıza inanıyorum. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü değişim ve dönüşüm güçlü bir liderlik ister. Türkiye de coğrafyasında, bölgesinde hem ekonomisiyle hem insan kaynağıyla hem son dönemde yapmış olduğu savunma sanayi hamlesiyle bölgesinin lider bir ülkesidir” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Gençlik Meclisi ve Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Üniversite Buluşmaları” kapsamında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi.

baskan-altay-universite-6.jpg

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Başkan Altay, üniversiteli gençlerin Konya’da bulunmasından büyük mutluluk duyduklarını belirterek, en güzel günlerinin Konya’da geçmesi temennisinde bulundu.

Konya’nın yaklaşık 10 bin yıldır şehir hayatını devam ettirmeyi başarabilmiş dünyanın en nadide şehirlerinden birisi olduğunun altını çizen Başkan Altay, “Çünkü şehirler bazı dönemlerde çok öne çıkmış ama sonra hayatını devam ettirememiş. Konya bu manada şanslı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan ve insanlığın ilk yerleşik şehri kabul edilen Çatalhöyük’le başlayan medeniyet o günden itibaren bugüne kadar Konya’da devam etmiş. Çatalhöyük’le başlayan süreç Hititlerle, Roma’yla, Bizans’la devam etmiş ama en parlak dönemimizi Selçuklular zamanında yaşamışız ve 1096’dan 1308’e kadar bu şehir başkentlik yapmış” diye konuştu.

LÜTFEN BU GÜZELLİKLERİ DE GÖRÜN

Salonu dolduran üniversiteli gençlere şehri yakından görmeleri tavsiyesinde bulunan Başkan Altay şöyle devam etti: “Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Alaaddin Cami’sini görmeden Konya’da okumuş olmazsınız. Lütfen bu güzellikleri de görün. Ayrıca bu yıl Beyşehir’de bulunan Eşrefoğlu Cami’si de Dünya Mirası Listesi’ne dahil oldu. Onun için mutlaka bunu da görmenizi arzu ediyorum. Ayrıca Cuma günleri Alaaddin Cami’sinde Cuma namazından sonra Sultanlar Türbesi önünde bir nöbet değişim töreni gerçekleştiriyoruz. Bunun önemi şu; 8 Selçuklu Sultanı Alaaddin Cami’sinin haziresinde bulunan türbede metfunlar. Böyle kültürel bir mirasa da ev sahipliği yapıyoruz. Bununla birlikte Akşehir’i, Beyşehir’i, Ereğli’yi de mutlaka görmenizi arzu ediyorum.”

baskan-altay-universite-5.jpg

‘ATMOSFER’ SİZLERE DERS ÇALIŞMA İMKANI SUNUYOR

Bu doğal güzelliklerle birlikte, Konya’nın bir öğrenci şehri olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak öğrencilerin sosyal hayata katılmalarıyla ilgili de çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Altay, “Özellikle Kılıçarslan Gençlik Merkezi’nde yapmış olduğumuz bina şu anda ‘Atmosfer’ ismiyle sizlere hizmet veriyor. Bu faaliyetlerimizi Büyükşehir Gençlik Meclisimizle yürütüyoruz. ‘Atmosfer’ sizlere ders çalışma imkanı sunuyor. Özellikle öğrenci toplulukları için fiziki mekan oluşturuyoruz ayrıca taleplerini değerlendireceğimiz bir mekanı da inşa etmiş olduk. Sizleri oraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Altay konuşmasının devamında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik faaliyetlerinden de bahsederek özellikle; Kapsül Teknoloji Platformu, Sosyal İnovasyon Ajansı, Genç Kültür Kart’a başvurarak gençlik ve öğrenci hizmetlerinden faydalanmalarını istedi.

BU SÜREÇLERİ DE YÜRÜTMEYE DEVAM EDİYORUZ

Dünya Belediyeler Birliği olarak bilinen UCLG’ye başkanlık ettiklerinin altını çizen Başkan Altay, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Özellikle Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda şehirlerimizin hazırlanması, insanların mutlu bir yaşam sürmesiyle ilgili ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Tabi bu konuda anlaştığımız konular var, anlaşamadığımız konular var. Ama birlikte oturup müzakere etme, birlikte bir sonuca ulaşma gayretinde bulunuyoruz. Bununla birlikte UCLG ile birlikte merkezi İstanbul’da bulunan Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Başkanlığı görevini yürütüyorum. TDBB de gönül coğrafyamızda Balkanlar’dan Türk Cumhuriyetleri’ne ve Filistin’deki kardeşlerimiz, Lübnan’daki kardeşlerimiz olmak üzere 30 ülkeden 1.200’e yakın belediyenin olduğu bir birlik. Burada da özellikle kültürel mirasın korunması ve Türkiye’deki belediyecilik modelinin Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerde bir model olarak ele alınmasıyla ilgili ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bununla birlikte Konya merkezli Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin başkanlığını da yürütüyorum. Bu birlikle de özellikle Konya’nın tarımsal üretim tecrübesini öncelikle bölge coğrafyamıza sonra da tüm insanlığa sunmak için bir çaba sarf ediyoruz. Bu tür diplomasi işleri Konya’nın ticaretine, ekonomisine de çok ciddi katkı sağlıyor. Bununla birlikte merkezi Kyoto’da bulunan Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin başkanvekilliği görevini de yürütüyoruz. Merkezi Cidde’de bulunan İslam Şehirleri ve Başkentleri Birliği’nin de yönetim kurulu üyeliğini yürütüyoruz. 19 uluslararası birlik ve üyeliğimiz, yönetim kurulu üyeliğimiz, başkanlık ve başkanvekilliği görevlerimiz devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 70 farklı şehirle kardeş şehir ilişkisi var. Bu süreçleri de yürütmeyi devam ediyoruz.”

baskan-altay-universite-4.jpg

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM GÜÇLÜ BİR LİDERLİK İSTER

Tüm bu görevlerle murad ettikleri hususun hem Konya’yı hem ‘Konya Modeli Belediyecilik’ diye ifade ettikleri belediyecilik modelini önce bölge coğrafyasına sonra da tüm dünyaya anlatabilmek olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Şuna inanıyorum ki dünyanın bir değişime ihtiyacı var. Artık Birleşmiş Milletler (BM) eksininde kurulmuş dünya sisteminin ayakta durma şansı kalmadı. Özellikle son bir aydır Filistin’de yaşadıklarımız bize gösterdi ki bu BM yapısıyla dünyanın barışa ve huzura kavuşması mümkün gözükmüyor. Çünkü 196 ülkenin temsil edildiği bir yapıda sadece bir ülkenin hiçbir gerekçe göstermeden veto hakkıyla aldığı bütün kararlar boşa düşmüş oluyor ve yeni bir karar üretmiyorsunuz. Onun için ‘dünya 5’ten büyüktür’ diye ifade etmeye çalıştığımız şey aslında dünyanın bir değişime ihtiyacı olduğudur. Bizler bunu görür müyüz bilmiyorum ama bu salonda oturanların, sizlerin bunu yapacağına inanıyorum. Göreceğinize değil, yapacağınıza inanıyorum. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü değişim ve dönüşüm güçlü bir liderlik ister. Türkiye de coğrafyasında, bölgesinde hem ekonomisiyle hem insan kaynağıyla hem son dönemde yapmış olduğu savunma sanayi hamlesiyle bölgesinin lider bir ülkesidir” açıklamalarını yaptı.

“FİLİSTİN’DE YAŞANANLARI ASLA UNUTMAMAK GEREKİYOR”

Filistin’de son bir aydır dünyanın gözü önünde adeta canlı yayında bir soykırım izlendiğini belirten Başkan Altay, “İçimiz acıyor, içimiz yanıyor. Bir taraftan tepkimizi ortaya koyuyoruz, bir taraftan dua ediyoruz. Zulümle abad olunmaz, bu bir şekilde bitecek, sonlanacak, ateşkes olacak. Ama bu yaşadıklarımızı asla unutmamak gerekiyor. Buradan kendimize çıkaracağımız ders nedir? Bizim çok hızlı hareket ettiğimiz ama sürdüremediğimiz bir mesele var. Boykot meselesi. Sizlerin de sosyal medyada karşınıza geliyordur. Şu anda hepimiz belli markaları protesto ediyoruz. Ama bu işin bununla sınırlı olmadığını da bilmek gerekiyor. Bu konuda duyarlılığımız artmadığı sürece bu işin sonuca ulaşması mümkün değil” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Başkan Altay programın sonunda öğrencilerin sorularını da cevapladı.

Programa; Selçuk Üniversitesi Rektörü Metin Aksoy, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Göküş ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.