Başkan Altay Konya’nın geleceğini şekillendiren milyarlık yatırımları açıkladı

Başkan Altay Konya’nın geleceğini şekillendiren milyarlık yatırımları açıkladı
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2025 yılında hayata geçirilen yatırım ve projelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Başkan Altay, Konya’nın geçmişinden aldığı güçle geleceğe yön veren, insanı merkeze alan bir medeniyet anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Başkan Altay, “Konya, geçmişiyle bağını koparmadan geleceğe yön veren, iddiası büyük bir şehir olmak zorundadır. Bu anlayışla 2025 yılında ulaşımdan altyapıya, sosyal desteklerden kültür ve sanata kadar birçok alanda önemli yatırımları hayata geçirdik. Şehir merkezindeki hizmet hassasiyetimizi tüm ilçelerimize de aynı kararlılıkla taşıdık. Hemşehrilerimizin her biri bizim için bir emanettir” dedi.

563 BİN ÇOCUĞA ŞİVLİLİK HEDİYESİ

Konuşmasında sosyal projelere de değinen Başkan Altay, 2025 yılı dâhil olmak üzere bugüne kadar 563 bin çocuğa şivlilik hediyesi ulaştırdıklarını belirtti. “Güle Oynaya Camiye Gel” projesi kapsamında ise 104 bin çocuğa bisiklet hediye edildiğini söyledi.

altay-sivlilik.jpg

ULAŞIM, ALTYAPI VE ENERJİ YATIRIMLARI

Konya Çevre Yolu açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Altay, sanayi bölgelerinde taşkın koruma projeleri, 179 yeni içme suyu kuyusu ve belediyenin elektrik ihtiyacını karşılayacak 70 megavat gücünde, 60 milyon liralık GES projesinin hayata geçirildiğini ifade etti.

Ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğiyle Stadyum-Şehir Hastanesi tramvay hattının temelinin atıldığını belirtti.

SOSYAL DESTEKLER VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI

“Tesisat Sizden, Kombi Bizden” kampanyası kapsamında 1.700 haneye ücretsiz doğalgaz desteği sağlandığını aktaran Başkan Altay, Ramazan ayında 5 bin aileye destek verildiğini, öğrencilere yönelik iftar programları düzenlendiğini söyledi.

31 ilçede öğrencilere 8 ay boyunca aylık 2 bin lira eğitim desteği sağlandığını belirten Altay, LGS’de başarı gösteren öğrencilere ve üniversiteye başvuran gençlere de toplam 6 bin liraya varan destekler verildiğini, 152 bin öğrenciye toplam 226 milyon lira yardım yapıldığını açıkladı.

konya-kombi.jpg

KÜLTÜR, SPOR VE TURİZMDE YOĞUN PROGRAM

2025 yılında Konya’nın ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını belirten Başkan Altay, Uluslararası Yarı Maraton, Avrupa Bisiklet Şampiyonası, Konya Bilim Festivali, Gastronomi Festivali, Bedesten Alışveriş Günleri, Kitap Günleri ve Mistik Müzik Festivali gibi birçok etkinliğin düzenlendiğini ifade etti.

Yaz spor okullarında 11 bin öğrencinin sporla buluşturulduğunu, “Yüzme Bilmeyen Kalmasın” projesiyle 45 bin öğrenciye yüzme eğitimi hedeflendiğini dile getirdi.

İLÇELERE MİLYARLARCA LİRALIK YATIRIM

Başkan Altay, 2018 yılından bu yana ilçelere yapılan yatırımlara da dikkat çekerek, Akşehir’e 3,4 milyar, Ereğli’ye 4,9 milyar, Seydişehir’e 3 milyar, Karapınar’a 3,2 milyar, Ilgın’a 3,3 milyar, Cihanbeyli’ye 2,8 milyar lira başta olmak üzere tüm ilçelere toplamda 50,3 milyar liralık yatırım yapıldığını açıkladı.

seydisehir.jpg

GAZZE’YE DESTEK MESAJI

Konuşmasında Gazze’de yaşanan insanlık dramına da değinen Başkan Altay, şahsi olarak ve belediye personeliyle birlikte maaşlarını Gazze’ye bağışladıklarını, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve UCLG çatısı altında Gazze için ortak duruş sergilediklerini ifade etti.

Başkan Altay, “Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla üretmeye, paylaşmaya ve insanı merkeze alan hizmetler sunmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.


KONYA’DA RAYLI SİSTEM VE KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DEV HAMLELER

Konya’da raylı sistemden metroya, kentsel dönüşümden tarihi restorasyonlara kadar birçok alanda milyarlarca liralık yatırımlar hayata geçiriliyor. Dev projeler birer birer tamamlanıyor.

Konya’da ulaşım ve şehircilik alanında yürütülen projeler hız kesmeden devam ediyor. Mevcut 27 kilometrelik raylı sistem hattı uzatılırken, 23 kilometrelik yeni hat yapımında ray döşeme çalışmaları sürüyor. Konya Ray Banliyö Hattı Projesi kapsamında sinyalizasyon imalatının da yakın zamanda başlaması planlanıyor. Projenin 2027 yılında hizmete alınması hedeflenirken, toplam maliyetinin 4,1 milyar lira olduğu ve yerli-milli araçların kullanılacağı belirtildi.

Adliye–Şehir Hastanesi hattında ise 1,4 kilometrelik ilave ile çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda iki yeni durak raylı sisteme bağlanacak. Adliye Şehir Hastanesi ile Yeni Şehir Hastanesi arasındaki tramvay hattında sona yaklaşılırken, hattın toplam uzunluğu 10 kilometreye ulaşacak. Geçtiğimiz ay 2. etap kapsamında Yaotik ve Tümosan Kavşağı’nın temeli atıldı. Stadyum–Şehir Hastanesi Tramvay Hattı’nın toplam maliyetinin ise 10 milyar 870 milyon lira olduğu açıklandı.

altay.jpg

Barış Caddesi Tramvay Hattı kapsamında çalışmalar sürerken, tramvay araçlarının depoda hazır beklediği ve kısa sürede şehir içi ulaşımda kullanılacağı ifade edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen metro projesinde ise toplam 29,1 kilometrelik hat için çalışmalar devam ediyor.

Fetih Caddesi–Ahmet Özcan Caddesi arasında planlanan 19 kilometrelik ulaşım projesinde de çalışmalar sürüyor. Marangozlar Köprülü Kavşağı’nın ise Türkiye’de ilk kez uygulanan bir sistemle şehre kazandırıldığı ve 350 milyon liralık yatırımla tamamlandığı bildirildi.

Öte yandan ağır bakım arazisi, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenerek yeşil alan, sağlık alanı ve sosyal donatı alanlarıyla Konya’ya kazandırılacak. TOKİ iş birliğiyle yürütülen Yeni Sanayi Projesi’nde sona gelinirken, 17 Şubat’ta kura çekilişi yapılacak. Projenin güncel maliyetinin 9 milyar lira olduğu açıklandı.

Şehir merkezindeki eski belediye binasında Şehir Kütüphanesi çalışmalarına başlandığı belirtilirken, Selçuklu başkentine yakışır bir kentsel dönüşüm hedeflendiği vurgulandı. Meydan Evleri tamamlanırken, Larende Caddesi’nde yürütülen dönüşüm çalışmalarıyla tarihi doku korunarak yenileme süreci devam ediyor. Yeni Kamyon Garajı’nda ise kura çekilişleri gerçekleştirildi.

altay-konya-2.jpeg

Ayrıca Karamanoğlu Mehmet Bey Hamamı’nda restorasyon çalışmalarının sürdüğü ve yapının müze olarak vatandaşların hizmetine sunulacağı ifade edildi.

Programın sonunda AK Parti Konya İl Başkanı Fatih Özgökçen ile AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya’da yürütülen çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen hizmetlerin şehre kattığı değere dikkat çeken Özgökçen ve Özer, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür etti.

altay-konya-1.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.