"Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" toplantısı

"Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" toplantısı
AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu: - "Parlamenter model, diktatörlüğe başkanlıktan 3 kat daha yatkındır"

KOCAELİ (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Parlamenter model, diktatörlüğe başkanlıktan 3 kat daha yatkındır." dedi.

Kuzu, Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" toplantısında, parlamenter sistemin koalisyonlara gebe olduğunu söyledi.

Bu modelde koalisyon olmazsa işlerin güzel gittiğini ifade eden Kuzu, koalisyon dönemlerinde sıkıntı yaşandığını anlattı.

Geçmişte koalisyon döneminde pazarlık için bakanlık sayısının da fazla olduğuna değinen Kuzu, "Parlamenter model, denetimi olan bir model derler. Kim kimi denetliyor? Bizim denetim aracımız gensorudur. En etkili olanı. Bunu muhalefet verir. Geçen hafta pazartesi 2 gensoru vardı. Bu pazartesi bakanlar hakkında 4 gensoru var. Şimdiden söylüyorum, 4'ü de birden ret. Bunun garantisini kim verebilir, tecrübemle konuşuyorum. Dolayısıyla denetim de yok görüyorsunuz." diye konuştu.

- "Hitler, Mussolini ve Franco parlamenter sistemde türedi"

"Başkanlık sistemi modeliyle diktatörlük geleceği" yönünde eleştiriler yapıldığını dile getiren Kuzu, şöyle devam etti:

"Parlamenter model, diktatörlüğe başkanlıktan 3 kat daha yatkındır. Çünkü kuvvet ayrımı yok. Kuvvet bende, bu parlamento başbakan ne derse onu yapar. Sistem başka türlü çalışmaz zaten. Bir ülkede diktatörlük hevesi varsa parlamenter model buna çok daha müsait. Çünkü kanun ve bütçe yapmak sende, benim öyle bir yetkim yok ki diktatör olsun. Mesela bugün Hitler denen bir adam var. Hitler, Almanya'da parlamenter modelde türedi. İtalya'da Mussolini, İspanya'da Franco parlamenter modelde türedi. Diktatör bunlar, başkanlıkta diktatör bulamazsın. Benim bir sözüm var, Tayyip Bey başbakanken 'Güçlü Erdoğan, zavallı Obama.' Bu laf bana aittir. Başkanlık modeline geçerken güç istemek değil, tam aksine dengeli bir model kurmak istiyoruz."

Başkanlık modelinin gençlere de değer verdiğini belirten Kuzu, "Diktatörlük parlamenter modelde çok daha müsaittir. Ulusalcı ve MHP kesimini ürkütmek için bu modelde 'Federasyon gelir' deniyor, asla. Başkanlık modeli federasyonla baş başa giden bir model değildir. ABD'de federasyon zaten var. Başkanlık modeli nedeniyle federasyon yok. Mesela Almanya federasyon, niye orada parlamenter model var? Bugünkü MHP karşı çıkıyor o zaman HDP'nin balıklama dalması lazım bu sisteme. O da karşı çıkıyor. O bilse ki federasyon gelecek, buna balıklama dalar. Böyle bir şey yok." değerlendirmesinde bulundu.

Kuzu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bu arada, toplantı sırasında kültür merkezinin önünde toplanan bir grup, çeşitli sloganlar atarak gösteri yaptı. Polis ekipleri uyarılara rağmen dağılmayan gruptan 15 kişiyi gözaltına aldı.

"Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" toplantısı

"Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa" toplantısı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.