Başkentin yolları teknolojiyle izleniyor

Başkentin yolları teknolojiyle izleniyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, rahat ve sorunsuz kent içi ulaşım için teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmeleri kullanıyor-20 arter ve 102 kavşakta uygulanan "yeşil dalga sistemi" sayesinde sürücüler hız sınırlarına uymaya teşvik ediliyor-Başkent'teki 32

ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi, rahat ve sorunsuz kent içi ulaşım için teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmelerden de yararlanarak farklı yöntemler uyguluyor.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, belediye yeşil dalga sisteminden loop dedektörlere, dinamik kavşak kontrol sisteminden uzaktan kontrollü sinyalizasyon sistemlerine, trafik izleme kameralarından LED ekranlara kadar birçok teknolojik yeniliği sürücüler için bir arada yürütüyor.

Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, bu kapsamda bir yandan çizgi ve trafik işaretleri çalışmalarını sürdürürken diğer yandan da trafik akışının daha rahat ve kolay olması için projeler geliştirmeye ve uygulamaya devam ediyor.

Cadde ve bulvarlarında 817 sinyalize kavşak bulunan başkentte, bu kavşaklardan 457'si merkezi bilgisayar sistemiyle kontrol ediliyor ve meydana gelen arızalar anında tespit edilerek hızla gideriliyor.

Bu sistem sayesinde yayalar ya da taşıtlar için gerekli süre düzenlemeleri anında yapılabiliyor. Her yıl yaklaşık 50 kavşağa sinyalizasyon sistemi kuruluyor ve tüm sinyalize kavşak alanlarının bakım ve onarımları için yılda ortalama 20 bin kontrol yapılarak, trafik kazaları nedeniyle ortaya çıkan arızalar hızla gideriliyor.

Görme engelli yayaların, trafikte hareketlerini kolaylaştırmak için de 215 kavşakta akustik yaya uyarı sistemi bulunuyor.

-"Yeşil Dalga" uygulaması

Sürücülerin trafik akışında beklemelerini azaltmak, yakıt ve zaman tasarrufu sağlamak amacıyla 20 arter ve 102 kavşakta "yeşil dalga uygulaması" yapılıyor. Bu sistem sayesinde sürücüler hız sınırlarına uymaya teşvik edilerek, güvenli ve konforlu bir ulaşım sağlanıyor.

Anadolu, Çubuk ve Ahi Mesut Bulvarları, Bülbülderesi, Halil Sezai Erkut ve Silahtarlar Caddeleri gibi pek çok arterde uygulanan ve oldukça olumlu sonuçlar elde edilen bu uygulamanın Ankara genelinde yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

-"Loop dedektör"

Açıklamaya göre, kentteki 32 kavşak alanına monte edilen "loop dedektörler" ile kavşaklarda kırmızı ışıkta bekleme süresi en aza indirilerek, trafik akımının gereksiz yere kesilmesi önleniyor.

Uygulama sayesinde, bir yandan yakıt ve zaman tasarrufu sağlanırken, diğer yandan da yaya ve sürücü psikolojisini olumsuz etkileyen ve sürücüleri kural ihlaline teşvik eden gereksiz beklemeler ortadan kaldırılıyor.

Loop dedektörler, Hipodrom Caddesi Roma Meydanı, Anadolu Bulvarı ASKİ Spor Salonu, İncek Bulvarı Hava Radar, Haymana Yolu Mogan Park ve Türkocağı Caddesi Merkez Orduevi kavşakları da dahil olmak üzere toplam 32 kavşakta uygulanıyor ve kent geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

Dört kavşakta uygulanan Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi (DKKS) ile kavşaktaki mevcut araç yoğunluğuna göre sinyal süreleri optimize edilerek, anlık trafik yoğunluğuna göre sinyal süreleri belirlenebiliyor. Bu sistem, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı üzeri kavşaklar ile Beşevler Kavşağı'nda uygulanıyor.

- Ana arterlerin trafik durumu 158 kamerayla izleniyor

Başkent'in 65 noktasında bulunan 158 kamerayla başta Kızılay, Ulus, Akay, Atakule, Tandoğan kavşakları olmak üzere Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Mevlana Bulvarı ve 1071 Malazgirt Bulvarı gibi ana arterlerin trafik durumu izleniyor.

Karla mücadele çalışmalarında ve ekiplerin koordinasyonunda bu görüntülerden faydalanılıyor.

Ankara'nın 49 noktasında bulunan led ekranlarla, sürücüler hem önceden uyarılıyor hem de trafik durumuna göre yönlendiriliyor. Ayrıca "bluetooth sensör" ve "smart sensörler" ile trafik sayımları ve seyahat süreleri bilgilendirmeleri de bu ekranlardan vatandaşların bilgisine sunuluyor.

-Trafi̇k elektroni̇k denetleme si̇stemleri̇ (TEDES)

Büyükşehir Belediyesi ile İl Emniyet Müdürlüğü arasında "kırmızı ışık ihlal tespit sistemi", "hız ihlali tespit sistemi" ve "yasak park tespit sistemleri" kurulmasına yönelik yer tespiti çalışmaları da yapıldı.

TEDES sistemi için ilk etapta 162, toplam bin 40 noktada bu sistemlerin kurulmasına yönelik ön protokol imzalayan belediye, sistem için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.