Başörtüsü yasağı yeniden alevlendi

Başörtüsü yasağı  yeniden alevlendi
Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı üye ülkelerde kamu idarelerinin, çalışanların iş yerlerinde başörtüsü gibi dini inanç simgeleyen nesneleri takmasını yasaklayabileceğine karar verdi

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı üye ülkelerde kamu idarelerinin, çalışanların iş yerlerinde başörtüsü gibi dini inanç simgeleyen nesneleri takmasını yasak olacağı kararı verdi.

AB'nin üst mahkemesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Belçika'nın Liege kentine bağlı Ans Belediyesi, istihdam şartlarını farklı bir hale getirerek çalışanlarının "tarafsızlık gereği ideolojik veya dini bağlılığını açıkça anlam sağlayan işaretler taşıması"nı yasakladı.

Başörtülü bir çalışan da din özgürlüğünün ihlal edilmesi ve ayrımcılığa maruz kaldığı nedeniyle Liege iş mahkemesine dilekçe verdi.

Mahkemenin belediyenin faaliyetinin AB hukukuna aykırı olup olmadığına karar verememesi üzerine dava, AB Adalet Divanına çıktı.

Adalet Divanı, "bir kamu idaresinin, kendi içerisindeki tamamen tarafsız bir idari ortam yaratmak gayesiyle çalışanlarına dayattığı katı tarafsızlık siyasetinin, meşru bir nedenle nesnel olarak haklı görülebileceğine" kanaat getirdi.

Sonuçta her üye devletin ve ona bağlı idarelerin iş yerlerinde teşvik etmeyi amaçladıkları kamu hizmetinin tarafsızlığını tasarlama konusunda takdir yetkisine sahip olması belirtilerek "Ancak bu hedefe tutarlı ve sistematik şekilde varmalı. Hedefe ulaşmak için benimsenen önlemler, kesinlikle 'gerekli' olanlarla sınırlı değildir. Bu gerekliliklere uyulduğunun doğrulanması yerel mahkemelerin görevidir." ifadelerine yer verildi.

AB'nin üst mahkemesi, 15 Temmuz 2021'de de şirketlerin belirli koşullar altında çalışanlarının başörtüsü takmasını yasaklayabileceğine hükmetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.