Bayram sofralarına dikkat! Ramazandan sonra beslenme rehberi

Bayram sofralarına dikkat! Ramazandan sonra beslenme rehberi
 Editör
Ramazan ayında uzun süreli açlığa alışan bedenimizi, bayramın ilk günü aşırı yemeyle şaşırtmamalıyız. Küçük porsiyonlarla ve sık aralıklarla beslenmeye özen göstermeli, öğün atlamamaya gayret etmeliyiz.

Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni ve oruç tutmak, metabolizmamızı ve sindirim sistemimizi etkileyebilir. Ramazan Bayramı'ndan sonra normale dönüş sürecini kolaylaştırmak ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam etmek için bazı önemli noktalara dikkat etmemiz gerekir.

Ramazan ayında uzun vakit susuzluğa alışmış olan vücudun yeniden hidrasyonu ve elektrolit dengesi için su ve sıvı alımının ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Uzmanlar, 2-2,5 litre suyun gün içinde tüketilmesinin sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi ve kan basıncının düzenlenmesi için de büyük yardımı olacağını ifade ediyor.

Ramazan süresince alışılan iki öğün beslenme düzeninden tekrar normal beslenmeye dönmenin zorlayıcı olabileceğini belirten Uzmanlar, kademeli bir geçişin altın kural olduğunu söylüyor. Acele edilmemeli ve öğünler düzenli olarak artırılmalı. Öğün sayısı kadar içeriği de geçiş sürecini doğru yönetebilmek için önemli. Porsiyon kontrolüyle birlikte öğünlerinizin içeriğini zengin protein kaynakları, taze meyve ve sebzeler, kompleks karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ile dengeleyin. İşlenmiş, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri tüketmekten kaçının. Hazımsızlık, reflü ve mide bulantısı gibi semptomların olmaması için yavaş ve küçük porsiyonlar tercih edilmeli.

YAVAŞ VE KADEMELİ GEÇİŞ

Ramazan ayında uzun süreli açlığa alışan bedenimizi, bayramın ilk günü aşırı yemeyle şaşırtmamalıyız. Küçük porsiyonlarla ve sık aralıklarla beslenmeye özen göstermeli, öğün atlamamaya gayret etmeliyiz.

SU TÜKETİMİ

Ramazan ayında azalan su tüketimimizi Ramazan Bayramı'ndan sonra da ihmal etmemeliyiz. Günde en az 2-2,5 litre su içmeye özen göstermeliyiz.

LİFLİ BESİNLER

Sebze, meyve, tam tahıllı ürünler gibi lifli besinleri soframızdan eksik etmemeliyiz. Lifli besinler, sindirim sistemimizin düzenlenmesine ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olacaktır.

ŞEKER VE YAĞLI BESİNLER

Ramazan ayında tatlı ihtiyacımızı yoğun şekilde karşılamış olabiliriz. Bayramdan sonra şekerli ve yağlı besinlerin tüketimini sınırlandırmaya özen göstermeliyiz.

PROTEİN VE SAĞLIKLI YAĞLAR

Yumurta, yoğurt, peynir, balık, tavuk gibi protein kaynaklarını ve zeytinyağı, avokado gibi sağlıklı yağ içeren besinleri tercih etmeliyiz.

FİZİKSEL AKTİVİTE

Ramazan ayında azalan fiziksel aktivitemizi, bayramdan sonra tekrar canlandırmaya çalışmalıyız. Düzenli yürüyüşler yapmak veya spor salonuna gitmek, metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

UZMAN DESTEĞİ

Ramazan sonrası beslenme düzeninizde zorluk çekiyorsanız veya özel bir sağlık durumunuz varsa, bir diyetisyen veya doktor gibi uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Ramazan sonrası beslenmede kademeli geçiş, su tüketimi, lifli besinler, protein ve sağlıklı yağlar, fiziksel aktivite gibi unsurlara dikkat ederek sağlıklı bir şekilde eski düzenimize dönebiliriz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.