BBC sunucusu Savile hakkındaki iddialar

BBC sunucusu Savile hakkındaki iddialar
Sunucu Savile'in, BBC'de çalıştığı dönemde çok sayıda kişiye cinsel tacizde bulunduğu ve bu durumdan da bazı BBC çalışanlarının haberdar olduğu ortaya çıktı- Savile hakkındaki iddiaları araştıran eski Temyiz Mahkemesi Yargıcı Smith:- "Savile'in BBC'deki i

LONDRA (AA) - İngiltere'de BBC gibi yayın kuruluşlarında da sunuculuk yapan ve 2011 yılında 84 yaşındayken ölen Jimmy Savile'in yaklaşık 50 yıl boyunca BBC'de çalıştığı dönemde çok sayıda kişiye cinsel tacizde bulunduğu ve o dönemde görevli bazı kurum çalışanlarının da Savile'in uygunsuz cinsel davranışlarından haberdar olduğu ortaya çıktı.

Savile'in BBC'de çalıştığı döneme ilişkin cinsel taciz ve tecavüz iddialarını araştıran Eski Temyiz Mahkemesi Yargıcı Janet Smith, konuya ilişkin hazırladığı raporundaki bulguları, düzenlenen basın toplantısında detaylandırdı.

Toplantıda Smith, Savile'in BBC'de çalıştığı yaklaşık 50 yıl boyunca aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 10 kişiye tecavüz ettiğini, toplamda 72 kişinin Savile'in cinsel tacizine maruz kaldığının tespit edildiğini bildirdi.

Smith, 1959-2006 yılları arasında birçok farklı BBC yerleşkesinde gerçekleşen olaylardan BBC'nin o dönemdeki bazı çalışanlarının da haberdar olduğunu kaydetti.

Söz konusu dönemde BBC'nin üst düzey çalışanlarının taciz ve tecavüzlerden haberdar edilmediğini bildiren Smith, "Savile'in BBC'deki işiyle bağlantılı olarak gerçekleştirdiği uygunsuz cinsel davranışlarından kıdemsiz ve orta seviyedeki BBC çalışanlarının haberdar olduğu kesin. Ancak, tüzel kişi olarak BBC'nin, Savile'in bu uygunsuz davranışlarından haberdar olduğuna dair bir kanıt bulamadım" diye konuştu.

Bugün yayımladığı raporunu hazırlamaya Ekim 2012'de başlayan Smith, BBC yönetiminin Savile'in taciz ve tecavüzlerinden haber edilmemesine ilişkin olarak, ünlülerin el üstünde tutulduğunu ve bu nedenle çalışanların rahatsızlık duyduklarını konuları müdürlerine aktarmaktan çekindiğini söyleyerek, "BBC'de işe girmenin zorluğu, kurumdaki aşırı rekabetçi ortam ve çalışanların sözleşmelerinin güvensiz olması sebebiyle BBC'deki korku atmosferinin bugün halen devam ettiğine" dikkati çekti.

Rapor kapsamında 800'den fazla kişiyle mülakat yapılırken, Savile'in BBC'de çalıştığı dönemde taciz ettiği 72 kişiden en küçüğünün 8 yaşında olduğu, 8 tecavüz kurbanından ise ikisinin 10 yaşındaki bir erkek ile 13 yaşındaki kız çocuğu olduğu aktarıldı.

- "BBC'den özür"

Basın toplantısında söz alan BBC Genel Müdürü Tony Hall ise, Smith'in raporundaki tüm bulguları kabul ettiklerini bildirdi.

Hall, tecavüz ve taciz kurbanlarından özür dileyerek, "Bu kurumumuzun geçmişinin kara bir bölümü ancak sizler için daha da kara. BBC sizleri koruyamadı. Özür diliyoruz. Sizi hayal kırıklığına uğrattığımızı biliyoruz. Bu korkunç olaylardan ders çıkaracağız" dedi.

2012 yılında BBC, Savile'in kurumda çalışırken genç kızlara cinsel tacizde bulunduğu iddiaları nedeniyle özür dilemiş, iddialara ilişkin kapsamlı soruşturma başlatılacağını duyurmuştu. İngiltere Başbakanı David Cameron da iddiaların şok edici olduğunu söylemişti.

Öte yandan, Savile ile ilgili iddiaları araştıran bir başka heyet, 2014 yazında yayımladığı raporda, Savile'in ülke genelinde devlet hastanelerinde kalan 5 ila 75 yaşlarındaki yatağa bağımlı hastalar ve akıl hastalarına tecavüz yanında nekrofili yaptığının tespit edildiğini kaydetmişti.

İngiltere'nin ünlü isimleri arasında gösterilen ve dönemin "Top of the Pops" ve "Jim'll Fix It" gibi popüler programlarının sunuculuğunu yapan Jimmy Savile, devlet hastanelerini ve vakıflara bağışta bulunarak, buraları sıklıkla ziyaret etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.