Bedensel engelli kadınlara özel "saç yıkama ünitesi"

Bedensel engelli kadınlara özel "saç yıkama ünitesi"
Bursa'da bir engelli derneğinin başkanı tarafından geliştirilip patent başvurusunda bulunulan sistem, tekerlekli sandalyeye bağımlı engelli kadınlara, kuaförde saç bakımı, yıkama ya da boyama hizmeti sağlıyor- Lavabo ve altındaki destek bölümünden oluşan

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da, Engelli Kadınlar Derneği (ENKADER) Başkanı Canan Baygın Elmastaş tarafından geliştirilip bir kuaför salonunda kullanılmaya başlanan sistem sayesinde bedensel engelli kadınlar, tekerlekli sandalyelerinde otururken saçlarını yıkatıp boyatabiliyor.

Elmastaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli bir arkadaşının kuaförde saç bakımı yaptıramadığından yakınması üzerine bu konuda düşünmeye başladığını söyledi.

Konuyla ilgili araştırmaları sonucu bedensel engellilerle ilgili bir ünite tasarladığını belirten Elmastaş, şöyle konuştu:

"Engelli kadınların ihtiyaçlarını yakinen bilen biri olarak üniteyi kendim tasarlamaya karar verdim. Buradaki ilk sorun, yıkama lavabosuyla koltuğun birleşik olmasıydı. Koltuğu çıkarttık. Sonraki sorun ise tekerlekli sandalyelerinin hepsinin boyunun eşit olmamasıydı. Boy ayarlamasını yapmak için de pedallı bir sistemle ayarlanabilir hale getirdik. Lavaboyu da 180 derece dönebilir şekilde yaptık. Böylece engelli kadınlar acı çekmeden ve rencide olmadan saç bakımlarını yaptırabiliyor."

Elmastaş, Bursa'da "Engelli Kadın Dostu Kuaför Salonu Projesi"nin uygulandığı kuaför salonunda kullanılmaya başlanan ürünün patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvurduğunu ifade etti.

Merkez Osmangazi ilçesi Kayhan Mahallesi'ndeki söz konusu kuaför salonunu Selçuk Sakin ile birlikte işleten Başak Bedia Semet de ünite sayesinde engelli kadınların, saç bakımlarını sıkıntı çekmeden yaptırabildiklerini vurguladı.

Proje kapsamında işlettikleri kuaför salonunun bir bölümünün engelli kadınların kullanımı için ayrıldığını ve ekipmanların bu kapsamda düzenlendiğini anlatan Semet, müşterilerin uygulamadan çok memnun olduğunu dile getirdi.

Semet, ünitenin Türkiye'nin diğer illerinde yaygınlaşması temennisinde bulundu.

Müşterilerden Hasret Toktaş ise kuaför salonundaki ekipmanların kendisi gibi engellilere özel tasarlanmasından memnun olduklarını belirtti. Toktaş, engellilere özel saç yıkama ünitesi ve ekipmanlarının diğer kuaförde de bulunmasını ve tüm Türkiye'de yaygınlaşmasını istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.