Bedesten esnafının beklentisi aşının hızlanması

Bedesten esnafının beklentisi aşının hızlanması
Artan vakalar sonrası gelen kısıtlamalar nedeniyle Ramazan ayını durağan geçiren Bedesten esnafı çözümün aşılamanın hızlanmasından geçtiği noktasında hemfikir

Ramazan ayının başlaması ile birlikte geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazanda sıkı koronavirüs tedbirleri uygulanıyor. Kısıtlamaların esnafa yansımaları hakkında konuşan Teknur Giyim Sahibi Seyfettin Demirkol, “Satışlarımız yasaklarla birlikte yarı yarıya durdu. Bizim esnaf olarak burada her dükkanımızı açmadığımız gün zarardır. O yüzden bu yasaklar esnaf için büyük sıkıntı doğurdu. Zaten 18 yaş altına yasak gelince bizim müşterilerimizin çoğu gitti. Çünkü biz 17, 18 yaşa hitap ediyoruz. Onun dışında bizim müşterilerimiz genelde akşam gelirdi. Eşiyle çocuğuyla toplanır gelir, alışverişini yapar giderdi. Şimdi o da bitti. Faydası olacaksa bir sene de kapalı durmaya razıyız. Fakat esnaf işyerini kapatırken mahalle araları bayram yeri gibi... Böyle bir kapanmanın nasıl yararı olacak bilmiyoruz. Eğer böyle giderse de çoğu esnaf zarar edip batacak maalesef. Geçen sene virüsün ilk çıktığı zamanlarda yasaklara herkes uyuyordu. Ama şu an insanlar bıktı artık herkes dışarı çıkmak istiyor. O yüzden bizim devletten beklentimiz aşıyı hızlandırsınlar” dedi.

seyfettin-demirkol.jpg

ESKİDEN KÖYLERDEN GELEN MÜŞTERİLERİMİZ ÇOK OLUYORDU

Esnaf olarak mağdur olduklarını belirten Rota Giyim Satış Elemanı Şevki Özer, “Ramazan durgunluğuna diyecek sözümüz yok. Ama virüs sanki hafta sonu bulaşıyormuş gibi cumartesi pazarları yasak koymak çok anlamsız. Bu durumdan biz esnaf olarak mağduruz. Hafta sonu marketlerde yığılan insanlar yüzünden bulaşmıyorsa virüs bizim iş yerlerimizde hiç bulaşmaz. Marketler para kazanmaya devam ederken biz sırf giyim sektöründeyiz diye kapatılıyoruz. Yani halkın acil ihtiyacı kıyafet değil ama bizim paraya ihtiyacımız var. Özellikle düğün alışverişi söz alışverişi devam ediyordu. Köylerden gelen müşterilerimiz çok oluyordu. Şimdi hepsi kesildi. Keşke bu yasakların faydası olsa ama sanmıyorum” diye konuştu.

sevki-ozer.jpg

HALİMİZ BÖYLEYSE HERKES SUÇLU

Pandeminin sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı olumsuz etkilediğini ifade eden Kanaat Ayakkabı Sahibi Mustafa Sayan, “Bu virüs maalesef dünyanın her yerinde var. Herkese de kısmeti nispetinde zararı yansıyacak. O yüzden bu durumdan şikayetçi olamıyorum. Çünkü virüse devletin yapabileceği bir şey yok. Eğer halimiz böyleyse sende, bende herkes suçlu. Şu an pandeminin çoğalmasının en büyük sebebi insanların sorumsuz oluşudur. Bu sebeple süreci bu şekilde geçirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu. Bayrak Ayakkabı Satış Elemanı Mevlüt Özkara ise, “Normalde bizim işlerimiz hafta sonu oluyordu. Şimdi hafta içi ne yapabilirsek yapmaya çalışıyoruz. Bu süreç bütün esnafı yıprattı. Eski canlı günlerimizi özlüyoruz. Aşının hızlıca herkese yapılması lazım” dedi.

mevlut-ozkara.jpg

BİZİM SENELİK CİROMUZUN ÜÇTE BİRİ RAMAZAN AYINDADIR

Tek çözümün aşının hızlandırılması olduğunu söyleyen Ekim Ayakkabı Sahibi Osman Ekim, “Satışlarımız illaki şu süreçte düştü. Bakanlar Kurulu’nda bu kararların açıklanması bize her seferinde eksi yansıyor. Bizim senelik ciromuzun üçte biri ramazan ayıdır. Ramazanın böyle geçmesi bizi çok yaraladı. Devletin verdiği destek bizim ihtiyacımızı ne kadar karşılayabilir. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Mesela biz önceden önümüzü görerek ticaret yapıyorduk. Şu anda hiçbir şeyin garantisi yok. Neyin ne olacağı belli değil. Mesela bugün aldığını yarın alamıyorsun. Satmak için aldığımız ürün elimizde kalıyor. Mesela dün siftah etmeden dükkanı kapattık. Bir gün önce yine bir iki ayakkabı sattık. Ne olacağını bilmeden gidiyoruz. Elemanımızı çıkarmayıp biraz kendimizden fedakarlık ederek bir şekilde çarkı döndürmeye çalışıyoruz. Bir an önce aşı hızlandırılıp eski halimize dönmeyi ümit ediyoruz” dedi. (Gülşen Çopur)

osman-ekim.jpg

bedesten-4.jpg

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.