Bedia Akartürk kimdir, nereli? Bedia Akartürk biyografisi

Bedia Akartürk kimdir, nereli? Bedia Akartürk biyografisi
Konya Bülbülü olarak anılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, Baba tarafından Konyalı olup 1941 yılında İzmir’in Ödemiş İlçesinde dünyaya geldi. İşte Bedia Akartürk hakkında merak edilenler.

Baba tarafından Konyalı olan Bedia Akartürk, 1941 yılında İzmir’in Ödemiş İlçesinde dünyaya geldi. Konya Bülbülü olarak anılan Türk Halk Müziği Sanatçısı Bedia Akartürk, Türk Halk Müziğinin duayenlerinden ve aynı zamanda TRT Ankara Radyosu sanatçılarından biriydi.

Sanat hayatına doğup büyüdüğü Ödemiş’te başlayan Akartürk, daha sonra İzmir Radyosu'nda çalışmaya başladı. 9 yıl İzmir Radyosu'nda edindiği birçok tecrübenin ardından Ankara Radyosuna geçen Akartürk, sanat hayatını Ankara Radyosu'nda devam ettirerek buradan emekli oldu.

Sanat yaşamında 6 sinema filmi ve sayısız birçok albüme imza atan sanatçı, Edirne'den Kars'a kadar tüm Türkiye'nin sevgilisi oldu ve 7 ilde fahri hemşehrilik ünvanına layık görüldü.

Bedia Akartürk, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, milli iradeye sahip çıkmak adına düzenlenen Demokrasi Nöbetlerine katılarak, burada toplanan vatandaşlara okuduğu türkü, şiir ve ilahilerle de destek verdi.

Kendisiyle yapılan bir röportajda “İsminizin sürekli Konya ile anılmasından dolayı ne hissediyorsunuz” sorusu üzerine Akartürk: “Çok keyif alıyorum ve gurur duyuyorum. Hakikaten hayatımın zor zamanlarında hep Konya’ya geliyordum. Şehirde hep huzur buldum, destek gördüm. Konya’nın çok ekmeğini yedim. Üzerimdeki emeği ve etkisi çok fazladır. Bunu asla inkâr edemem” dedi.

Konya Bülbülü olarak da anılan Akartürk’ün sesinin rengi, 1000 ses arasında fark edilecek güzellikte ve aradan seneler geçse de unutulmayacak bir milli bir değere sahip.

Sanat yaşamı boyunca bir çok ödüle de layık görülen Akartürk, 250'nin üzerinde plaket, 7 ilde fahri hemşerilik ödülü, Altın bağlama, 6 altın plak, Altın Plak ("Zühtü" albümüne verildi), Altın Taç (10 yıl boyunca İzmir Fuarı'nda aralıksız çalışmasından dolayı verilmiştir), Altın Kaşık (En son tahta kaşık albümüne verilmiştir) ödülü aldı.

Sanatçının albümleri arasında ise; 45'likler, Anadolu Türküleri, Anam Ağlar, Aşka Yemin, Bayramdan Bayrama, Bedia Akartürk, Denize Dalayım mı, Derdimi Dermana Gezdim, Folklör Kraliçesi (1975), Gitme Bülbül, Gülende, Kervan (Ey Sevdiğim), Konyalım Yürü, Konya Bülbülü 1, Konya Bülbülü 2, Kullar Olam, Neyleyim Neyleyim, Özür Diliyorum Senden (2004), Ödemiş Türküleri, Sıla Hasreti, Yumurtanın Kulpu Yok, Zühtü (1978) yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.