Benzinin fiyatı düşecek mi?

Benzinin fiyatı düşecek mi?
Brent petrolün varil fiyatı son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Sektör temsilcilerine göre düşüşün pompaya yansıyıp yansımayacağını görmek için birkaç gün beklemek gerekiyor.

Brent petrolün fiyatı 81,84 dolar ile Ekim 2010’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüşte, küresel büyüme tahminlerinin gerilemesi ve Suudi Arabistan’ın rekabet için fiyat değişikliğine gidebileceğini açıklaması etkili oldu. Analistler, fiyatların 80 doların altına inebileceğini vurguluyor.

Peki petrol fiyatlarındaki düşüş pompaya yansır mı?

Al Jazeera’ye konuşan Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar’a göre şu anda fiyatlarda bir değişiklik görmeyiz. Zülfikar, kanuna göre düşüşün bir süre aynı seyri izlemesi gerektiğini anlattı:

“5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’na göre fiyatların pompaya yansıması için düşüş ya da yükseliş trendinin beş gün devam etmesi gerekli. Her anlık düşüşte fiyatın pompaya yansıması mümkün değil. Fiyatlar dün ve bugün düştü. Birkaç gün daha düşerse pompaya yansıdığını görebiliriz.”

Akaryakıt bayileri ise indirim için rafineri Tüpraş’tan çıkacak indirimli fiyatları bekliyor. Al Jazeera’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir sektör yetkilisi rafineri çıkış fiyatına göre indirim yaptıklarını, petrol rafineride işlendiği için indirimin bir anda olamayacağını anlattı.

Bir başka akaryakıt şirketi yöneticisi ise petroldeki düşüşün pompa fiyatının sadece yüzde 30’unda etkili olduğunu vurgulayarak “Vergiler nedeniyle, birebir düşüş beklememek gerek” dedi.

4,80 TL’lik pompa fiyatının sadece 1,465 TL’lik kısmı petrol fiyatlarından etkileniyor. Yani petrol fiyatları yüzde 10 düşse, bu 1,465TL’lik kısım yüzde on düşmüş oluyor, toplam pompa fiyatı yüzde 10 gerilemiyor. 

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.