Beşiktaş Belediyesi'ne bir tepkide Mevlana torunundan

Beşiktaş Belediyesi'ne bir tepkide Mevlana torunundan
Noel ve Şeb-i Arus'u aynı etkinlikte kutlayacak olan Beşiktaş Belediyesine bir tepkide Mevlana'nın 22. kuşak torunu ve Mevlana Vakfı 2. Başkanı Esin Çelebi Bayru’dan geldi.

Bayru Beşiktaş Belediyesinin düzenleyeceği programın kabul edilemez olduğunu söyledi.

CHP'li Beşiktaş Belediyesi, Hz. Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olan Şeb-i Arus ve Noel'i aynı etkinlikte kutlayacağını duyurmasının ardından belediyeye sosyal medyadan tepki yağarken, bugün bir tepkide Mevlana'nın 22. kuşak torunu ve Mevlana Vakfı 2. Başkanı Esin Çelebi Bayru’dan geldi. Bayru Uluslararası Mevlana Vakfı Konya Şubesinde basın açıklamasında bulunarak, “Beşiktaş Belediyesi'nin birkaç gün evvel ilan ettiği Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması'nın birlikte yapılacağım gösteren afişi; hem bizim milli ve manevi değerlerimiz açısından, hem de bugünlerde Vuslat Törenleri'nde anmaya, anlamaya çalıştığımız Hazret-i Mevlâna'nın düşünceleri açısından kabul edilemez bir programdır” dedi.

1-175.jpg

GÖNÜL TAŞIDIĞI İÇİN SAYGI DEĞERDİR

Hazret-i Mevlâna, İslam irfamnın Anadolu sahasında yetiştirdiği en büyük ariflerden biri olduğunu belirten Bayru, “ O'nun hayatında ve eserlerinde Hazret-i Peygamber'in ve Kur'an'ın edebi ve ahlakı açıkça görülebilir. O'nun Mesnevisi de Divan-ı kebir'i de, Fihi Ma fihi de, bu edebin ve ahlakın incelikleriyle, yücelikleriyle doludur. Buna bağlı olarak Hazret-i Mevlâna insanı; Allah'ın yaratı kudretinin eseri, O'nun sanatının abidesi diye takdim eder. Mevlâna'nın dilindeki insan; inancı, rengi, dili, şekli ne olursa olsun; gönül taşıdığı için saygı değerdir. Çünkü bütün bu alem bir tek gönül sahibi için var edilmiştir. O da Hazret-i Peygamber'dir” dedi.

İNSANA DUYDUĞU İLAHİ MUHABBETTİR

Bir süredir ülkemizde ve yurt dışındaki bazı odaklar Hazret-i Mevlâna'yı, kendi gerçekliğinden koparmak için çalışma yürüttüğünü hatırlatarak, “ O'nu modern, merkezsiz; hatta basit aktüel meselelerin insanı gibi göstermek gayreti içinde bulunuyorlar. Oysa O, bugün şahit olduğumuz üzere milyonlarca insanın sevgisini ve hürmetini, gündelik, geçici popüler bir meşguliyetle değil, ebedi ve ezelî olan Hakk'a duyduğu muhabbetle kazanmıştır. Oyleyse O'nu anarken yahut anlamaya çalışırken dikkat etmemiz gereken, O'nun Hakk'a ve insana duyduğu ilahi muhabbettir” diye konuştu.

noel-sema1.jpg

YANLIŞIN BİR AN ÖNCE GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

CHP'li Beşiktaş Belediyesi, Hz. Mevlana'nın ölüm yıl dönümü olan Şeb-i Arus ve Noel'i aynı etkinlikte kutlayacak olmasına da sitem eden Bayru, “ Beşiktaş Belediyesi'nin birkaç gün evvel ilan ettiği Noel ve Şeb-i Arus Kutlaması'nın birlikte yapılacağım gösteren afişi; hem bizim milli ve manevi değerlerimiz açısından, hem de bugünlerde Vuslat Törenleri'nde anmaya, anlamaya çalıştığımız Hazret-i Mevlâna'nın düşünceleri açısından kabul edilemez bir programdır. Beşiktaş Belediyesi'nin bu afişle Hem Hazret-i Mevlâna'yı, O'nun yolunu ve düşüncelerini anlamadığı hem de farkında olmadan iki ayrı kültürü zorla bir araya getirerek çatışmaya meydan vereceği anlaşılmaktadır. Ayrıca Hazret-i Mevlâna'nın Şeb-i Arus'u 13 Aralık'ta değil 17 Aralık'tadır. Hıristiyan daha doğrusu pagan kültürünün bir parçası olan Noel Yortusu ise 25 Aralıkta'dır ve Noel kutlamayı dini bir göresi kabul edenler, Noel'i 25 Aralık'tan önce kutlamazlar. Buradan açıkça anlaşılıyor ki; tarih boyunca bir arada bulunmuş ama asla bir birlerine karışmamış, birbirlerini ayrı ayrı yerlerde dursalar da yok saymayarak saygılı davranmış iki ayrı din ve kültür, Hazret-i Mevlâna'nın şahs-ı manevîsi istismar edilerek zorla bir araya getirilmeye çalışılıyor. Uluslararası Mevlâna Vakfı ve Hazreti Mevlâna'nın evlatları olarak bu. Şeb-i Arus etkinliği yapacak kişi ve kurumların çok daha dikkatli olmaları gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

noel-sema-3.jpg

Haber: Uğur Sarı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.