‘Beyaz Altın’ toprağa düştü çiftçinin yüzü güldü

‘Beyaz Altın’ toprağa düştü çiftçinin yüzü güldü
Beyaz esaret ve beyaz felaket diye nitelendirilen kar yağışlarını beyaz altın olarak ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Toprak, kara açtı. Cenab-ı Allah çok şükür beklediğimiz kar yağışını verdi. Beyaz altın Konya’yı sardı" dedi

Beyaz esaret ve beyaz felaket diye nitelendirilen kar yağışlarını beyaz altın olarak ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Toprak, kara açtı. Cenab-ı Allah çok şükür beklediğimiz kar yağışını verdi. Beyaz altın Konya’yı sardı, hem vatandaş hem çiftçi güldü” dedi.

Konya'nın sahip olduğu geniş tarım arazilerinde başta buğday ve arpa olmak üzere çeşitli ürünler yetiştiren, 2021'de yoğun kar yağışının etkisiyle artan verimden memnun olan çiftçi, son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle kara kara düşünüyordu. Gerçekleşen kar yağışı hem çiftçiye hem de vatandaşlara büyük sevinç yaşattı. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker ve Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kar yağışının hububat gelişimine katkılarını Pusula’ya değerlendirdi.

KAĞNICIOĞLU: CENAB-I ALLAH’A ÇOK ŞÜKÜR

Konya’nın genelinde gerçekleşen kar yağışının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Başkan Kağnıcıoğlu, “Ekim ayından itibaren Ocak ayının sonuna kadar bölgede yağış olmadı. Yağış olmaması nedeniyle çimlenme oranları düştü. Sulak alanlar bir nebze de olsa kendini kurtarsa da kurak araziler çok etkilendi. Toprak, kara açtı. Cenab-ı Allah’a çok şükür beklediğimiz kar yağışını verdi. Çiftçinin yüzü gülüyor. Çok sevinçliler. Çünkü toprak kar yağışını görmediği zaman olmuyor. Kar yağacak, tarlada bitkinin üzerini örtecek ve hububat da karın altında büyümeye devam edecek. Bitkinin yorganı kardır. Rekolteye etkisini değerlendirecek olursak, bunun için daha çok erken. Bitki için Nisan ve Mayıs yağışları çok önemli. Nisan ve Mayıs yağışlarını gördükten sonra arpa ve buğdayda rekolte değerlendirmesi yapabiliriz. Nisan ve Mayıs aylarında da beklenilen yağışlar gerçekleşirse çok az bir rekolte kaybı ile seneyi atlatacağız. Şuan sahada korkacak bir şey olmadığını görüyoruz. Haberlerde ve halk arasında kar, beyaz esaret, beyaz felaket gibi isimlerle adlandırılsa da kar aslında beyaz altındır. Beyaz altın Konya’yı sardı, hem vatandaş hem çiftçi güldü” dedi.

beyaz-altin-2.jpg

KAVUNEKER: KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİYE SERUM OLDU

Son günlerde Konya geneline hakim olan kar ve yağmur yağışlarının tarlalara serum gibi geldiğini aktaran Başkan Kavuneker ise, “Elhamdülillah kar yağışı Konya genelinde hakim oldu. Birkaç gün önce de bir nebze karla karışık yağmur yağmıştı. İnşallah bu kar çiftçiye serum olacak. Çiftçinin tekrar morali yerine gelecek. Ümidi çoğalacak. Meteoroloji hafta sonuna kadar da yağış gösteriyor. Hafta sonuna kadar kar yağışı devam eder, erimesi gerçekleşirse kuraklığı bir nebze olsun atlatmış olacağız. Çok daha net konuşmak için erken olsa da öngörümüz bu yönde. Geçmişte sahaya çıktığımızda yüzde 20 kadar tohum ölümleri vardı. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu kayıpları üst gübreleme ve çeşitli bakımlarla telafi ederiz. Çiftçimiz babadan, dededen edindiği tecrübelerden dolayı her zaman tohumunu fazla fazla atar. Örneğin tarlanın dekarına 25 kilo kadar tohum atılır. Bizim çiftçimiz kış aylarında tohum ölümleri, sakatlanmaları olur diye 35 kilodan aşağıya tohum atmaz. İnşallah yağışlar bu şekilde devam ederse yüzde 20 kadar kayıpla bu yıl atlatılır. Bu kadar kayıp da telafi edilemeyecek büyük bir hasar değil. Ayrıca kayıp olarak gördüğümüz tohumlar da bu yağış ile birlikte pençe atma ve kardeşleşmesi olabilir. Ümidimizi kesmedik. Karlar eridikten sonra saha çalışmalarımızda gelişmeleri daha netleştireceğiz. Ne kadar teknik tarafı ağır bassa da bu işler biraz da nasip, kısmet işi. Kar yağışı büyük nefes aldırdı. Çiftçi sevinçli. Yağan kar sadece çiftçi için değil tüm canlılar için çok önemli. Barajlar, göller ve yer altı suları dolacak. Rahmetin ve karın devamını bekliyor ve dua ediyoruz” diye konuştu.

beyaz-altin-3.jpg

Mehmet Günnar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum