"Beyaz ekmeğin sigara kadar sağlığa zararlı olduğu" iddiası

"Beyaz ekmeğin sigara kadar sağlığa zararlı olduğu" iddiası
Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Kolivar:- "Bu haberler hiçbir şekilde bilimsel gerçeği yansıtmıyor ve kasıtlı yapılıyor"- "Bilgi ve belgeye dayanmayan, uluslararası kriterlerden geçmeyen, toplumun yüzde 100'ünü ilgilendiren bir konuda b

İSTANBUL (AA) - Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar, son zamanlarda "Beyaz ekmek sigara kadar sağlığa zararlıdır" şeklindeki haberlerin hiçbir şekilde bilimsel gerçeği yansıtmadığını ve bu haberlerin kasıtlı yapıldığını savundu.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Kolivar, ABD'deki Texas Üniversitesinin gerçekleştirdiği bir araştırmadan çıkan sonuçların "Beyaz ekmek sigara kadar sağlığa zararlıdır" şeklinde Türkiye'de yazılı ve görsel medyada yer aldığını anımsattı.

Bu tezin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını dile getiren Kolivar, "Bunlar zannedersem ambalajlı ekmekler yensin diye büyük sermayenin bilim adamlığı altında tutulmuş tetikçileridir" ifadesini kullandı.

Kolivar, araştırmanın ne yönteminin ne tam sonucunun haberlerde yer almadığına da değinerek, ancak Türk basınında söz konusu çalışma incelenmeden "araştırma" diyerek yer aldığını, tamamen bilimsel olarak lanse edilmeye çalışıldığını anlattı.



- "Sözde bilim adamaları 'ekmek yemeyin' dedi, obezler arttı"



Bu sonucun kötü niyetli insanlarca yayınlanmış olabileceğinden bahseden Kolivar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amerikalılar madem bu işi o kadar iyi biliyorlar vatandaşlarının yüzde 80'i neden obez? Amerika kaynaklı araştırmaları savunan sözde bilim adamları halkımıza 'ekmek yemeyin' demeye başladıktan sonra dikkat ederseniz obez insanların sayısı artmaya başladı. Bu şarlatan bilim adamlarıyla ilgili devletin birimleri bir şeyler yapmalı."

Kolivar, bu beyanatların araştırılıp soruşturulmadan ve ilgililerin fikri alınmadan yazılmaması hususunda yazılı ve görsel basından defalarca ricacı olduklarını belirterek, "Bilgi ve belgeye dayanmayan, uluslararası kriterlerden geçmeyen toplumun yüzde 100'ünü ilgilendiren bir konuda bu kadar kolay haber yapılmamalı" ifadesini kullandı.

Bu tarz haberlerin yayınlanmaya devam etmesi halinde dava açacaklarını vurgulayan Kolivar, bir zamanlar sözde bilim adamlarının "yumurta yemeyin" diyerek toplumu önemli bir besin maddesinden soğutmaya çalıştığının altını çizdi.



- "Ekmeğimizin içinde un, su, tuz ve mayadan başka bir şey yoktur"



Kolivar, "Türk toplumunun yanlış beslenmesini istiyorlar, bizi yanlış yönlendirerek Türkiye'nin geleceğiyle oynuyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Fırınlarda satılan ekmeklerin içinde un, su, tuz ve mayanın dışında hiçbir şey olmadığının altını çizen Kolivar, "Ekmeklerimizde kullanılan un yüzde 70 randımanlıdır. Kepek oranı yüksektir. Bunun aksini kim söylerse sahtekardır. Sakın ola onlara inanmayın. Çocuklarınıza da hamburger, sandviç gibi raf ömrü uzun ekmekleri değil fırınlardaki ekmekleri alıp yedirin. Sağlıklı beslenmiş olurlar" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.