Bilecik'te tarımın yükü kadınların sırtında

Bilecik'te tarımın yükü kadınların sırtında
Marmara Bölgesi'nin sebze ve meyve ihtiyacının önemli ölçüde karşılandığı Bilecik'te tarımsal faaliyetlerin büyük bölümü kadınlar tarafından yürütülüyor- Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ünver: - "Kadın çiftçilerimiz evde çocuğuna bakar, ekmeğini yapar ve ha

BİLECİK (AA) - MUHSİN ARSLAN - Marmara Bölgesi'nin sebze ve meyve ihtiyacının önemli ölçüde karşılandığı Bilecik'te tarımsal faaliyetlerin büyük bölümü kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre, Bilecik'te çiftçilerin yüzde 70'i kadınlardan oluşuyor. Yaz kış demeden arazilerinde sebze ve meyve üretimiyle ilgilenen kadınların büyük bölümü, eşleri yanlarında olmadığında traktör kullanarak araziye gidiyor.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gençlerin çalışmak amacıyla kırsal kesimden kentlere göç etmesi nedeniyle arazide çalışanların çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu söyledi.

Yağmur çamur demeden çocuklarının geleceğini düşünerek çalışan kadınların ekonomide yerinin ayrı olduğunu belirten Ünver, "Kadın çiftçilerimiz evde çocuğuna bakar, ekmeğini yapar ve hayvanların bakımını üstlenir. Tarımın bütün ağırlığı onlardadır. Pazara gider, yetiştirdiği ürünü satar, dönüşte evinin ihtiyacını karşılar. Kadın çiftçilerimiz her zaman tarımın bütün yükünü sırtlanır." diye konuştu.

Ünver, ülke ekonomisi için tarımın büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bilecik'te çiftçilerin teknolojiyi de yakından takip ettiğini dile getiren Ünver, "Tarıma hizmet bir ibadettir çünkü bütün insanları doyuruyor. Çocuğun besininden anne sütüne, insanların boynundaki kravattan ayağındaki ayakkabıya kadar her şey çiftçinin elinden geçiyor. Onun için tarımla uğraşan çiftçiye saygılı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

- "Gündüz tarlada çiftçiyiz, akşam evde anneyiz"

Merkeze bağlı Yeniköy'de 35 yıldır çiftçilikle uğraşan Fatma Kılıç da işini severek yaptığını anlattı.

Sabahları erken kalkıp eşini işe gönderdiğini, çocuklar ve yaşlıların bakımlarının ardından traktörle tarlaya gittiğini dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

"Traktörle tarlayı sürüyorum. O iş bittikten sonra fidanların diplerini kazıyorum. İlaç zamanı da fidanları traktörle ilaçlıyorum. Köyün bütün yükünü kadınlar çekiyor. Akşama kadar çalışıyorsun, sonra tekrar eve gidip yemek hazırlıyorsun çünkü herkesi doyurmak zorundasın. Severek yaptığım için hiçbir zaman zor gelmiyor. Eşim çalıştığından dolayı traktör kullanmayı öğrenmek zorunda kaldım. Şimdi traktörün her yerini biliyorum. Tabii eşim ve çocuklarım boş kaldıklarında yardım ediyor."

Söğüt ilçesi Yakacık köyünden çiftçi Nesrin Kayadibi ise 30 yıldır çiftçilikle uğraştığını aktardı.

Traktör kullanmayı eşinden öğrendiğini ifade eden Kayadibi, "Gündüz tarlada çiftçiyiz, akşam evde anneyiz. Tarlada, bahçede çalışmak yorucu. Akşam eve gidince çocukları güler yüzlü görmek, onları doyurup beslemek her türlü yorgunluğumuzu alıyor." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.