Bilgi Edinme Hukuku Hizmetiçi Eğitim Programı düzenlendi

Bilgi Edinme Hukuku Hizmetiçi Eğitim Programı düzenlendi
Konya’da " Bilgi Edinme Hukuku Hizmetiçi Eğitim Programı" gerçekleştirildi.

Konya’da " Bilgi Edinme Hukuku Hizmetiçi Eğitim Programı" düzenlendi

Bilgi Edinme başvurusuyla ilgili yapılacak itirazlar üzerine 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nda öngörülen sebeplere dayanılarak verilen kararları incelemek ve kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar vermek üzere kurulmuş olan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu tarafından Bilgi Edinme Kanunu Hizmetiçi Eğitim Programı, Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Vahdettin Özkan, “Temel İnsan haklarından olan bilgi edinme hakkının tahakkuku için yoğun bir çaba vardır. Bilgi edinmenin zaman içinde insan hakkı olarak algılanıp ona göre normatif düzenlemelerin geliştirilmesi ve kurumsal yapılara kavuşturulması ayrı bir önem arz etmektedir” dedi.

konyada-bilgi-3.jpg

Demokratik toplumlarda özellikle hukuk güvenliği sağlanması için vatandaşlık bilincinin önemli olduğunu vurgulayan Vali Özkan, “Kamu Hizmetlerinin finansmanı vatandaşın vergileriyle sağlandığına göre vatandaşların da kamu içindeki akışı bilmesi bir vatandaşlık hakkıdır. Ülkemizde evrensel hukuk normları çerçevesinde insan haklarını esas alan ve hukuk güvenliğini muhkemleştirmeye yönelik çok önemli adımlar atıldı, idari düzenlemeler yapıldı ve idari yapılar oluşturuldu. Parlamento denetiminden tutun da idari yargı denetimi, adli yargı denetimi, idari organların yaptığı hiyerarşik denetimi ve vesayet denetimleriyle Kamu denetlenmektedir. Ancak hakların elde edilmesi, hakların sürdürülebilirliği açısından, sosyal denetim en önemlisidir. Bu sosyal denetim mekanizmaları içinde de bilgi edinme hakkı en önemli araçlardan birisidir ” şeklinde konuştu.

konyada-bilgi-1.jpg

Vatandaşların bütün kamu kurum ve kuruluşlarının yapmış olduğu iş ve işlemlerle ilgili bilgi edinme hakkına sahip olduğu zaman çok daha kaliteli ve şeffaf hizmetler ortaya çıkacağını ifade eden Vali Özkan, “Kamunun kendisini daha çok disiplinize etme, kurum kapasitesini geliştirme, kamu yararını esas alarak hukuk faaliyetlerini icra etme yolunda büyük adımlar atılacaktır. Maalesef bu hakları istismar eden kayıt dışı ekipler, organize gruplar da olabiliyor. Bu hakkın sınırı nedir nerede başlıyor ve nerede bitiyor konularında yüksek kurulumuzun değerli üyeleri bizleri engin bilgi birikimleri ile aydınlatacaklar. Bu eğitimin verimli olması ve bilgi edinme hakkının daha iyi kullanılabilmesi temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum ” dedi.

konyada-bilgi-4.jpg

Vali Vahdettin Özkan’ın ev sahipliği yaptığı “Bilgi Edinme Kanunu Hizmetiçi Eğitim Programı’nda, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu ile BEDK Üyeleri; Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Hayrettin Kurt, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Üyesi İsmail Kurul ve Danıştay (Tetkik Hakimi) Ahmet Hüsrev Vural katılımcılara Bilgi Edinme Kanunu hakkında bilgilendirme gerçekleştirdiler.

konyada-bilgi-9.jpg

Eğitim programında Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde; Bilgi Edinme Hakkının Niteliği, Bilgi Edinme Başvuru Usulü ve Süreler Bilgi Edinme Hakkının Sınırları, Örnek Yargı Kararları ile Bilgi Edinme konularında eğitim verildi. Eğitim, katılımcılarla soru-cevap şeklinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması ile sona erdi.

konyada-bilgi-2.jpg

Programa Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra; Vali Yardımcıları Mehmet Aydın, Mehmet Ali Özkan ve Aydın Erdoğan, Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve kolluk görevlileri katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.