Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri Başladı

Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri Başladı
"Salı günü yaşadığımız elektrik kesintisi bize bir şeyi gösterdi; baz istasyonları aküleri bitince, jeneratörlerinin mazotları bitince devre dışı kaldılar"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Salı günü yaşadığımız elektrik kesintisi bize bir şeyi gösterdi; baz istasyonları aküleri bitince, jeneratörlerinin mazotları bitince devre dışı kaldılar. Baz istasyonları olmayınca mobil haberleşme olmadı. 'Baz istasyonlarını sökelim' diyorlar. O zaman mobil haberleşmeden mi vazgeçelim" dedi.

Acarer, Türkiye Bilişim Derneğince düzenlenen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada, bilişimin dünyada en fazla inovasyon yapılan sektörlerden olduğunu söyledi.

Abone kavramının değiştiğine, Türkiye'deki mevcut 72 milyon aboneliğin 2,7 milyonunun makinelerin aboneliği olduğuna dikkati çeken Acarer, 2020'de küresel ölçekte abone sayısının 50 milyara ulaşacağını ve bunun 8 milyarının insan, 42 milyarının ise makine olacağını söyledi. Tayfun Acarer, "nesnelerin interneti" pazarının geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla, 800 milyon dolara ulaştığını, bunun daha da artacağını bildirdi.

Acarer, mobil abone sayısının 7,1 milyarı, mobil internet kullanıcı sayısının ise 3 milyarı aştığını, son bir yılda sosyal medya kullanıcı sayısının 2,4 milyara ulaştığını dile getirdi. 

"Türkiye'ye 2014 başında ithal edilen telefonların yüzde 46'sı akıllı telefonken, yıl sonunda bu oran yüzde 94'e çıktı" diyen Acarer, her akıllı telefonun bir anlamda mobil geniş bant abonesi demek olduğuna işaret etti. Acarer, Türkiye'de 42 milyon geniş bant abonesi bulunduğunu, bunun yaklaşık 9 milyonunun sabit,  33 milyonunun ise abone olduğuna dikkati çekti.

Acarer, "Salı günü yaşadığımız elektrik kesintisi bize bize bir şeyi gösterdi; baz istasyonları aküleri bitince, jeneratörlerinin mazotları bitince devre dışı kaldılar. Baz istasyonları olmayınca mobil haberleşme olmadı. 'Baz istasyonlarını sökelim' diyorlar. O zaman mobil haberleşmeden mi vazgeçelim? 'Baz istasyonları sökelim mi' diye vatandaşa sormamak lazım, 'Mobil haberleşme yapılacak mı yapılmayacak mı' diye sormak lazım" ifadelerini kullandı. 

Konuşmasında 4G ihalesine de değinen Acarer, 390.4 Mhz bant genişliğinin, aynı anda verileceğini anımsatarak, bunun dünyada yapılan en kapsamlı ihale olacağını ifade etti.

Acarer, bilişim sektöründe yer alan sabit ve mobil işletmelerin gelir gider tablolarına işaret ederek, AB'de telefon operatörlerinin karlılıklarının son 5 yılda 300 milyar avrodan 240 milyara avroya düşeceğini söyledi. 

-Yüzde 0,75 pay

Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, Türkiye'nin bilgi ve teknoloji pazarında, yüzde 0,75 oranında pay sahibi olduğunu belirterek, "Dünyanın 17'nci ekonomisi olan ülkemizin hem nüfusunun hem de ekonomisinin dünya genelindeki payı yüzde 1'in üzerinde olmasına karşın, küresel bilgi teknolojileri pazarından aldığı payın yüzde 0,75'te kalıyor olması düşündürücüdür" dedi.

Tabak, yerli yazılım sanayinin kalkınma için kritik alan olarak ilan edilmesini, Türkiye'nin 4G teknolojisine mevzuat yönünden hazırlanmasını, genişbant internet hizmetlerinin elektrik, doğalgaz ve su gibi her haneye ulaştırılmasını ve Türkiye'nin e-seçim yapabilecek mevzuat ve altyapının oluşturulmasını istedi.

-"Bilişim adası" hedefi

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ise Kuzey Kıbrıs'ta "bilişim adası" yaratmayı hedeflediklerini söyledi. 

Mevcut potansiyeli hayata geçirerek önümüzdeki yıllarda tüm dünyaya örnek oluşturacak bir bilişim adası olma vizyonuyla gelişmeye devam ettiklerini dile getiren Taçoy, "KKTC'nin bir bilişim adasına dönüşmesi, KKTC halkının dünyadaki değişimleri takip etmekle yetinmeyip yeri geldiğinde dünyayı değiştirebilecek atılımlar yapmasını sağlayacak" dedi. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.