Bilinmeyen tehlike: Sepsis

Bilinmeyen tehlike: Sepsis
Tüm dünyada her gün ortalama 20 bin kişinin Sepsis nedeniyle hayatını kaybettiğini vurgulayan Dr. Selim Taş; hastalığın, huzursuzluk, nabız sayısının artması, sarılık, kusma, karında şişme gibi belirtileri olduğunu dile getirdi.

Bir mikrobun kanda ya da dokularda çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olan sepsis günde yaklaşık 20 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Sepsis’in, hayati risk taşıyan bir enfeksiyon olduğunu ve yoğun bakım ünitelerinde ölümlerin en önemli sebebi olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Selim Taş, “İstatistik veriler Sepsis vakalarının, daha çok ameliyatlardan, ağır kazalardan, ağır yaralanmalardan, bulunanlarda ve yaşlı kişilerde ortaya çıktığını göstermekte” diye konuştu.

“ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ”

Hastalığın, huzursuzluk, nabız sayısının artması, sarılık, kusma, karında şişme gibi belirtileri olduğunu dile getiren Uz. Dr. Taş,“Tansiyonun düşmediği, septik şok ve akciğer yetmezliğinin gelişmediği dönemde tedaviye başlanırsa geri dönme şansı çok yüksek. Bu nedenle erken tanı çok önemli. Çünkü erken müdahale, daha fazla sayıda organın zarar görmesini engelleyerek hayati riski azaltıyor” dedi.

“HER SAAT ÖLME OLASILIĞINI YÜZDE 8 ARTTIRIYOR”

 Tüm dünyada her yıl milyonlarca kişinin Sepsis tanısı aldığı ve her gün ortalama 20 bin kişinin Sepsis nedeniyle kaybedildiğinin tahmin edildiğini vurgulayan Taş, “Günümüzde Sepsis nedeniyle ölen kişi sayısı; prostat kanseri, meme kanseri ve HİV/AİDS’e bağlı ölen kişi sayılarının toplamından daha fazladır. Çok ciddi ve sinsi ilerleyen bir hastalık. Tanı ve tedavide yaşanacak her bir saatlik gecikme hastalıktan ölme olasılığının yüzde 8 oranında arttırabiliyor. Taş, iyi hijyen uygulamalarında, el yıkama, temiz doğum şartları, şebeke suyu, beslenme ile içilebilir su şebekesinde iyileştirme yapılması ve aşılama gibi önlemlerle hastalığın yayılma hızının en az yüzde 20 azaltılabileceğini söyledi.(Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.