"Bilinmeyen ufkun çelik kanatlı habercileri" HİK uçakları

"Bilinmeyen ufkun çelik kanatlı habercileri" HİK uçakları
Türk Silahlı Kuvvetleri, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçaklarını en yoğun ve etkin kullanan ordular arasında dünya lideri konumunda bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, envanterine 2014’te katılan ve Konya’da konuşlu Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçaklarıyla, dünya genelinde bu sistemleri en aktif kullanan ordu olarak, terörle mücadeleden denizlerde milli menfaatlerin korunmasına kadar birçok alanda yüksek teknolojili ve stratejik görevler yürütüyor.

AA'nın haberine göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçaklarının harekat ve görevlerde kullanılması sıralamasında dünyada ilk sırada yer alıyor.

Harekat sahasındaki uçak ve gemilere gerçek zamanlı bilgi akışı sağlayan HİK'ler, teröristle mücadele operasyonlarının yanı sıra denizlerde milli menfaatlerin korunması için Karadeniz, Ege ve özellikle Akdeniz'in uluslararası hava sahasında önemli görevleri yerine getiriyor.

3. Ana Jet Üs Komutanlığı Havadan İhbar Kontrol Grup Komutanlığı Filo Komutanvekili'nin verdiği bilgiye göre, HİK uçakları, Türk Hava Kuvvetleri envanterine 2002'de başlatılan Barış Kartalı Projesi ile alındı.

160244.jpg

Bu kapsamda 2014'te 4 HİK uçağı envantere girerek, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığına konuşlandırıldı.

Uçaklar, aynı dönemde Güney Kore ve Avustralya silahlı kuvvetleri tarafından da kullanılmaya başlandı.

Sadece 4 ülkenin silahlı kuvvetlerinin envanterinde bulunan uçakların harekat ve görevlerde kullanılması sıralamasında Türk Silahlı Kuvvetleri dünyada ilk sırada yer alıyor.

Barındırdığı üstün teknolojik sistemlerle her hava şartında görev yapabilen, yüksek değerlikli komuta kontrol ve muharebe destek uçağı görevini yerine getiren HİK'ler, üzerinde bulunan çok işlevli elektronik tarama özelliğine sahip hava ve deniz radarıyla 360 derece tarama yaparak, 400 kilometreye kadar 1500 hedefi teşhis edebiliyor.

Aynı zamanda teşhislendirdiği trafikleri datalink ve muharebe sistemleri aracılığıyla yerde bulunan harekat merkezlerine, harekat sahasında görev yaptığı uçaklara ve gemilere gerçek zamanlı aktarabilen uçaklar, böylelikle karar alıcılara istihbarat, bilgi ve karar üstünlüğü sağlıyor.

Görev yapılan bölgedeki elektronik yayın yapan tüm sistemler, yerden havaya füzeler, uçaklar, HİK uçağı tarafından tespit edilerek, hareket merkezlerine ve ihtiyacı olan diğer uçaklara anlık olarak aktarılıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki uçak, yerden 10 kilometre yükseklikte kendisine tahsis edilen hava sahasında özel eğitim ve tecrübeye sahip ortalama 12 personelle görev yapıyor.

Uçak, havada yakıt ikmali yapmadan yaklaşık 9 saat, yakıt ikmali ile de 19 kişilik tam ekiple 16 saate kadar görev icra edebiliyor.

Görev çeşitliliği çok fazla olan HİK uçağı, milli olarak icra edilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Pençe Kilit Harekatları ve ayrıca terörle mücadele harekatlarında aktif olarak rol aldı ve bu harekatlarda arama kurtarma desteği de sağladı.

HİK'ler, denizlerde milli menfaatlerin korunması kapsamında Karadeniz, Ege ve özellikle Akdeniz'in uluslararası hava sahasında görev icra eden uçaklar ve gemilerin görevlerini etkin, emniyetli ve caydırıcı bir şekilde icra etmeleri için de destek veriyor.

Havadan İhbar Kontrol Grup Komutanlığı personeli, kuzeyden güneye, doğudan batıya, "bilinmeyen ufkun çelik kanatlı habercileri "olarak yaptıkları her görevde, dünyanın her yerinde Türk bayrağını dalgalandırıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.