Bilişimde, pandemi dopingi yavaşladı

Bilişimde, pandemi dopingi yavaşladı
Pandemi sürecinde patlayan bilgisayar ve tablet satışları son dönemde yerini durgunluğa bıraktı. Süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan, Konya’da bilişimin kalbi durumundaki Yapıcı İş Merkezi esnafı, vatandaşlara uyarılarda bulundu

2020 yıl mart ayından bu yana devam eden koronavirüs sürecinde uzaktan eğitim süreci ve evde kalmaların artmasıyla birlikte bilgisayar ve tablet başta olmak üzere teknolojik ürünleri satışında yaşanan talep ve satış patlaması son dönemlerde yerini durağanlığa bıraktı. Konya’da “Bilişim” sektörünün, gerek satış gerekse servis noktasında kalbi durumundaki Yapıcı İş Merkezi esnafı Pusula’ya değerlendirmelerde bulunurken vatandaşlara da önemli uyarılarda bulundu.

DURGUNLUĞA BIRAKTI

Bilgisayar Borsası İşyeri Ortağı Ahmet Dinler, “Pandeminin ilk dönemlerinde özellikle geçen sene satışlarımız birden arttı. Laptop, tablet ve kasa bilgisayarlarının hepsinde satışlar çok iyiydi. Ama bu sene satışlar durdu. Alt segment cihazlara talep çok yoğundu. Evde kalan vatandaşlardan iş yapanlar işi için, öğrenciler okulu için ucuzda olsa birer tane bilgisayar aldı. Hatta duyuyorduk. Normalde bir eve bir tane bilgisayar yeterken pandemi sürecinde evinde hem çalışanı hem okuyanı olan aileler mecbur bir tablet bir bilgisayar daha almak zorunda kaldı. Bu da bizim geçen sene işlerimizi epey açmıştı. Şu an durağan gidiyor” dedi.

ahmet-dinler.jpg

TEKNOLOJİK ÜRÜNLER ÖLENE KADAR BEKLEMEYİN

Bilgisayar ve tablet bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğinin de altını çizen Dinler, “Teknolojik ürünler ölene kadar beklemeyin. Evet, onların da bir ömrü var. Ama ne kadar kısa aralıklarla bakım yaptırırsanız ömrü biraz daha uzar. Şimdi vatandaş bilgisayarı yıllarca kullanıyor. Hiçbir bakım yaptırmıyor. Bir gün bilgisayar birden çökünce bize getiriyorlar. ‘İçinde önemli belgelerimiz fotoğraflarımız vardı kurtarabilir misiniz?’ diyorlar. Bazen bu mümkün olmuyor. O yüzden özellikle bilgisayarı gün içerisinde sıklıkla kullananlar bakımı ihmal etmesin” dedi. Ürün alırken güvenilir firmaların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Dinler son aylarda internet satışında oluşan rağbetin çok güvenli olmadığına dikkat çekti. Dinler, “Mesela birebir aynı iki ürünün internet üzerinden satışlarda özellikleri bile fark edebiliyor. Müşteri burada yanılgıya düşüyor. Aynı ürün bende pahalı ama internette ucuz. Bakıyoruz sebebine internetteki ürün Çin yapımı. Vatandaş ucuz diye direkt ona yöneliyor ama ürün gerçek değil bunun farkına varamıyor. En azından online alacaksa bile bir bilene danışıp almalarını istiyoruz” diye konuştu.

SIFIR CİHAZLAR İKİ KAT ZAMLANDI

Geçen sene satışların artması ile birlikte cihaz bile bulmakta zorlandıklarını söyleyen Samet Bilgisayar Çalışanı Osman Sayar, bu sene biraz da yüz yüze eğitime ara ara geri dönülmesi ile birlikte satışların durağanlaştığını belirtti. Sayar, “Pandeminin başlaması ile birlikte sıfır cihazlar iki kat zamlandı. Ama yine de insanlar almak mecburiyetinde oldukları için satışlar patlamıştı. Burada her iş yerinde hatırı sayılır müşteri oluyordu. Ama sonrasında durgunlaştı. Şimdi biz üniversitelerin açılmasını bekliyoruz” dedi. İnternet satışlarının esnafı yaraladığını söyleyen Sayar, “Online satış yapanların çoğu kira, stopaj, elektrik, eleman masrafı, depozito vergi ödemeden yüzde yüz kar ederek ürün satıyorlar. Üstüne birde güvenilirlik yok. İnsanlar internet alışverişinde bir sorunla karşılaştıklarında bir muhatap bulamıyorlar” şeklinde konuştu.

osman-sayar.jpg

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ UYARISI: UCUZ ETİN SUYU KARA OLUR

Vatandaşlardan küçük esnaftan alışveriş yapıp destek olmasını istediklerini söyleyen Sayar, “Hem bizim için hem de vatandaş için aslından daha sağlıklı olan esnafla muhatap olarak ürün almaktır. İnsanlar bilip tanıdığı esnaf varken internetten yerini yurdunu bilmediği adamdan alıyorlar. Sonra ürün kırık geliyor. Kargo ile iade ediyorlar. Yeni ürün gelmesi bir ayı buluyor. İhtiyacını karşılamaktan çok rezil oluyor. Biz 17 senedir esnafız. İnsanlar güvene eskiden daha çok önem veriyordu. Şimdi biraz daha ucuz olsun istiyor. Ama ucuz etin suyu kara olabilir. Benim vatandaşlara tavsiyem 100 liralık bir ürün 30 liraya satılıyorsa kesin bir iş vardır. Dikkat etmek lazım” diye konuştu. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.