BİR KONYA ÇINARI

BİR KONYA ÇINARI
Konyalı din adamı Mustafa Ateş adına hazırlanmış armağan kitap okurla buluştu

Manisa, İzmir, Konya, Aydın gibi vilayetlerde müftülük yapmış, son görevi Türkiye Diyanet Vakfı Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğinden emekli olmuş Konyalı din adamı Mustafa Ateş adına hazırlanmış armağan kitap ‘Bir Konya Çınarı: Mustafa Ateş’ okurla buluştu. Dr. Mehmet Ali Uz tarafından hazırlanan kitapta Ateş’i dostları, arkadaşları, öğrencileri kaleme aldıkları yazılarda farklı yönleriyle anlatıyor.

Önce Mustafa Ateş’in hayat hikayesini kısaca bir hatırlatalım; 1932 yılında Konya Ladik’te doğmuştur. Küçük yaşta hafızlığını tamamlayıp sene kaybetmeden ilkokulu bitirir. Köyünde başladığı ilim tahsilini ilerletmek üzere 1949 yılı sonlarında Konya’ya gider. Orada Hacı İsa Ruhi Bolay ve Hacıveyis-zâde Mustafa Efendi gibi hocalardan ders alır. 1951 yılında yeni açılan Konya İmam-Hatip Lisesi’nin orta birinci sınıfına kaydolduğunda on dokuz yaşındadır. Okulda kendi yaşına yakın öğrenciler olduğu gibi 12-13 yaşında, henüz ilkokulu bitirmiş çocuklar da vardır. Sadece yaş olarak değil, ilimce de onlara göre bir hayli yol almıştır. Kendini bir neslin sorumluluğuna adayışı böyle başlar. “Ateş Ağabey” olur. Öğrenciler arasında, hocalara yakın bir saygınlığı vardır.

Kitabın arka kapağına da alınan bir yazısında şöyle diyor Ateş:

“Biz, hikâyesi yazılmamış, henüz romanlara konu olmamış, şarkısı bestelenmemiş bir garip nesiliz... Garipliğimiz, kimsesizliğimizden değil, ‘Fe tûba lil-guraba’ tebşirâtı, mazhariyet muştusundandır, diye düşünüyorum.”

“Biz” dediği kuşak, sadece kendi yaşıtları değil, Türkiye’de yeni bir çığırın açılmasına öncülük eden; zamanında bazılarınca küçümsenmek ve aşağılanmak istense bile içten içe fonksiyonunu icra eden İmam-Hatipliler neslidir. Türkiye’de ilk açılan yedi İmam Hatip Lisesi’nden biri olan Konya İmam-Hatip’in ilk öğrencilerindendir Mustafa Ateş.

Kitap hakkında önemli kültür sanat portalı DünyaBizim’de Kamil Yeşil, Yeni Şafak Kitap’ta Alim Kahraman da birer yazı kaleme aldılar ve okunmasını tavsiye ediyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.