Bir milyon taşeron işçinin gözü Meclis'te

Bir milyon taşeron işçinin gözü Meclis'te
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, kamuda çalışan taşeron işçi sorununu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birçok kez görüştüklerini belirtti.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, kamuda çalışan taşeron işçi sorununu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birçok kez görüştüklerini belirterek, "Şu anda kanun tasarısına dönüştürmek üzere çalışma var. Bir an evvel bunun parlamentoya getirilip, cumhurbaşkanlığı seçimine girmeden, Meclis tatile girmeden önce çıkması gerekiyor" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda "taşeron" olarak bilinen alt işverenliğin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

Kamuda 10-15 yıldır kadrolu işçi alımı yapılmadığını dile getiren Arslan, kamu hizmetlerinin hizmet alımı şeklindeki taşeron işçilerle sürdürüldüğünü belirtti.

Arslan, taşeron işçi çalıştırma modelinin günümüzde sürdürülebilir olmaktan çıktığını ifade ederek, bu işçilerin büyük hak kaybı yaşadığını anlattı.

"Bunların sendikal haklardan, toplu sözleşme ve temel sosyal güvenlik haklarından yararlanamadığına bakınca, ciddi bir sorunla karşı karşıyayız" diyen Arslan, şunları kaydetti:

"Taşeron işçilerin durumunu sayın bakanla defalarca görüştük, konuştuk ve üzerinde çalıştık. Şu anda kanun tasarısına dönüştürmek üzere çalışma var. Bir an evvel bunun parlamentoya getirilip, cumhurbaşkanlığı seçimine girmeden, yasama yılı bitmeden önce çıkması gerekiyor. Türkiye'nin bütün kurumlarında temel hizmeti yürüten arkadaşlarımız, statüleri taşeron işçi olunca mağdur ediliyorlar. Toplu sözleşmeden yararlanamıyor, izinlerini kullanamıyor ve birçoğu da kıdem tazminatını alamıyor. Böyle bir uygulamanın muhatabı çok sayıda insan var. Bunların sorunlarını çözmek için Hak-İş bu zamana kadar olduğu gibi mücadelesini sürdürecek. Bu mücadelemizi; yasa çıkıp, bu insanlar haklarını alıncaya kadar sürdüreceğiz." 

- "Hükümetin adım atmasını bekliyoruz"

Arslan; hükümetin, çalışma hayatında taşeronlaşma, 4-C'liler, üniversite mezunu işçiler ve geçici işçilerle ilgili yeni adımlar atmasını beklediklerini aktardı.

Taşeron uygulamasına ilişkin çalışmanın sürdüğüne dikkati çeken Arslan, "Devam eden çalışmanın sonuçlarını bilmiyoruz. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu sorunlarla yaşayamayız. Bu hakları talep ediyoruz" diye konuştu.

- "Sayın Başbakan'la görüştük"

Arslan, geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde, konuyla ilgili görüşlerini aktardığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan'la görüştük. Bir milyona yakın işçinin ciddi beklenti içinde olduğunu, kamuoyundaki taşeron işçileri heyecanlandıran bazı açıklamaların işçileri büyük beklentiye soktuğunu, bunun bir an önce yasaya kavuşturulması gerektiği talebimizi ifade ettik. Sayın Başbakan da sorunun farkında olduğunu, bunun kamu üzerinde ciddi bir problem oluşturduğunu, çözülmesi gerektiğini ve Bakanlar Kurulu'nda hazırlıkların devam ettiğini söyledi. İnşallah kısa zamanda bu konunun parlamentoya gelmesini bekliyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.