"Bir Umut, Bir Ufuk" Projesi

"Bir Umut, Bir Ufuk" Projesi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:- "Hala okula gitme imkanı bulamayan Suriyeli çocuklar var. AB vermiş olduğu sözleri geciktirmeksizin bir an önce yerine getirmelidir. 3 milyar avronun da söz verildiği gibi Türkiye'ye bir an önce destek anlamında ve

İSTANBUL (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Hala okula gitme imkanı bulamayan Suriyeli çocuklar var. AB vermiş olduğu sözleri geciktirmeksizin bir an önce yerine getirmelidir. 3 milyar avronun da söz verildiği gibi Türkiye'ye bir an önce destek anlamında verilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum." dedi.

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) tarafından düzenlenen, Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyumunu hedefleyen "Bir Umut, Bir Ufuk" projesinin tanıtımında konuşan Kaya, dünyanın farklı coğrafyalarında kadınların, çocuklarla birlikte göçlerin ve savaşların en büyük mağduru olduğunu, doğal afetlere, teröre, yoksulluğa, savaş sonucu yaşanan göçlere karşın kadınların aile ve toplumu bir arada tutmaya devam ettiğini anlattı.

Fatma Betül Sayan Kaya, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 3,2 milyon Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Annesi ve babasını ailesini kaybetmiş çokça Suriyeli çocuk olmasına rağmen, Suriyeli kadınlar, akrabalarının çocuklarına sahip çıktı. Bugün kimsesiz kalmış tüm çocuklara sahip çıkan bir bakanlığız. Bizim korumamız altında sadece 330 Suriyeli çocuk var. Bu da Suriyeli kadınların akrabaların çocuklarına nasıl hassasiyetle sahip çıktığının aslında bir göstergesi. Umuyoruz ki en kısa zamanda diplomatik bir çözümle birlikte çözüm sağlansın, Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerine ve vatanlarına geri dönme imkanı bulabilsin. Türkiye bu noktada da her zaman Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde öncü oldu. Cumhurbaşkanımız Suriyeli kardeşlerimizin vatanlarındaki savaşın son bulması için her platformda öncü oldu ve girişimleri hala sürüyor."

Kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin Suriyelilere barınma, gıda, eğitim, sağlık ve psikososyal destek sağlayarak her alanda yanlarında olunduğunu dile getiren Bakan Kaya, 10 ilde kurdukları 26 geçici barınma merkezinde Suriyelilere hizmet verdiklerini, vermeye devam ettiklerini aktardı.

Kaya, "Barınma merkezlerinde 230 bin Suriyeli kardeşimiz hayatını sürdürüyor ama geri kalanı barınma merkezleri dışında, şehirlerimizde yaşıyor. Bugün Türkiye sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, gönüllülerle birlikte 30 milyar doların üzerinde Suriyelilere destek oldu. Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli mültecilerin yüzde 71’ini kadın ve çocuklar oluşturuyor. Dolayısıyla kadın ve çocuklara yönelik yürütülen sosyal uyum çalışmaları ayrı bir önem kazanıyor." diye konuştu.

Gerek kamplarda gerekse şehirlerde Suriyeli çocukların eğitim-öğretim imkanları için seferber olduklarını ama hala okula gitme imkanı bulamayan Suriyeli çocukların olduğuna dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

"Bunların her birinin de eğitim hayatı içine katılması için Avrupa Birliği vermiş olduğu sözleri de geciktirmeksizin her türlü bürokrasiden arındırarak bir an önce yerine getirmelidir. Burada aynı zamanda çocukların geleceği söz konusu. 3 milyar avronun da söz verildiği gibi Türkiye'ye bir an önce destek anlamında verilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Son altı yıl içerisinde 276 bin Suriyeli çocuk dünyaya gözlerini Türkiye'de açtı. Bu sosyal uyumun ne kadar önemli olduğunu gösteren bir rakam. Savaş gerçekten toplumlarda çok derin bir yara açtı. Bu yara, kadınların ve çocukların zihninde, hiç kapanmayacak bir yaradır."

Bugüne kadar 300 bin Suriyeli kadına ve çocuğa psiko-sosyal destek hizmeti sunduklarını kaydeden Kaya, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet mağduru olan Suriyeli kadınlara ve çocuklarına yönelik de bakanlığın hizmetleri olduğunu belirterek, "Bakanlığımıza bağlı Kadın Konukevi ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinde Suriyeli mülteci tüm kadınlara koruyucu ve önleyici hizmetler sunuyoruz. 2017 yılında toplam 350 Suriyeli kadın beraberindeki 400 çocuğuyla bakanlığımızın Kadın Konukevi ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden destek almış durumda." ifadelerini kullandı.

Suriyeli kadınların çalışma hayatına kazandırılmasına yönelik çabalarından dolayı TOGEMDER'e ve yerel yönetimlere Suriyeli kadınlar adına teşekkür eden Kaya, projeyle Suriyeli kadınların hem Türkçe öğreneceğini hem de meslek edineceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından Bakan Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Suriyeli kadınların eğitim aldığı sınıfları ziyaret etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.