Bisikletçiler, kadın kanserlerine "dur" demek için yola çıktı

Bisikletçiler, kadın kanserlerine "dur" demek için yola çıktı
Sağlık Bakanlığınca, kadın kanserleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen uluslararası katılımlı bisiklet etkinliği için, milli sporcularla bakanlık bürokratları pedal bastı- Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ile Avrupa

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığınca, kadın kanserleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen uluslararası katılımlı bisiklet etkinliği için, milli sporcularla bakanlık bürokratları ilk pedalı bastı.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ile Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen program kapsamında, Boğaziçi Köprüsü 14 Mayıs Cumartesi akşamından itibaren pembe renkte ışıklandırılacak. Viyana'dan bisikletleriyle yola çıkan gönüllü sporcular, bugün Ankara'dan hareket eden milli sporcularla 15 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Köprüsü'nde buluşacak. İki güzergahtan gelen ekipler köprüden geçiş yapacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarkan Alpay, programda yaptığı konuşmada, kadın kanserlerine karşı farkındalık oluşturulmasının kanserle mücadelede çok önemli olduğunu belirtti. Milli sporcularla birlikte yola çıkarak bu etkinliğe katkı vereceklerini ifade eden Alpay, "Bugün Bakanlık önünden start veriyoruz. Burada en önemli şey, sağlıklı olabilmek. Annelerimizi, kız kardeşlerimizi, kadınlarımızı çok seviyoruz. Dolayısıyla hepsinin sağlıklı olmasını istiyoruz. Bu nedenle 'sağlıklı ol, sevdiklerinle ol' diyorum. Bugünün de en anlamlı mesajı bu olmalı" dedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin de bugün çok anlamlı bir etkinliğe imza atıldığını belirterek, "Asya ile Avrupa'nın önümüzdeki günlerde birleşeceği ve 15 Mayıs'ta tüm dünyaya hep beraber kadınların kanserden ölmesine 'dur' diyeceğimiz günün startını hep birlikte veriyoruz." dedi.

Kadınların, toplumun en önemli dinamiği olduğunu vurgulayan Gültekin, şunları kaydetti:

"Toplumun sağlıklı geleceği ancak sağlıklı kadınlarla mümkündür. Kanser kontrolü bu nedenle çok çok önemlidir. Bu nedenle önlenebilir her ölüm önlenmelidir. Bunların başında da kanser geliyor. Dünya genelinde kadınlarda kanser görülme sıklığında artış var. Türkiye'de yılda 70 bin kadına kanser tanısı konuluyor. Oysa, çok basit önlemlerle birkaç yıl içinde bu ölümlerin en az yarısını önlemek mümkün olabilir. Tütünden uzak durarak, sağlıklı beslenerek, fiziksel aktiviteyi artırarak ve kanser taramalarını düzenli yaptırarak bu mümkün olabilir."

Kanserden korunma yollarına ilişkin farkındalık artırılarak her gün daha çok kadına ulaşılmasının hedeflendiğini anlatan Gültekin, bugün başlayan ve İstanbul'da son bulacak programın da bu amaçla düzenlenen organizasyonlardan biri olduğunu söyledi. Gültekin, "İstanbul ve bütün dünya, kadınların bu kanserlerden ölmesine 'dur' diyeceğimiz tarihi güne tanıklık etsin istiyoruz." dedi.

Gültekin, konuşmasının ardından eşofmanını çıkartarak, üzerinde "Farkındayız, kanseri yeneceğiz" yazılı tişörtü gösterdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.