Bisikletlerin bakımı ihmal edilmemeli

Bisikletlerin bakımı ihmal edilmemeli
Havaların ısınmasıyla birlikte trafikte sayısı artan gencinden yaşlısına her kesim insanın kullandığı bisikletlerin 6 ayda bir düzenli bakımlarının yapılması gerektiğini ifade edildi.

Havaların ısınmasıyla birlikte trafikte sayısı artan gencinden yaşlısına her kesim insanın kullandığı bisikletlerin 6 ayda bir düzenli bakımlarının yapılması gerektiğini ifade edildi

Oldukça sağlıklı bir spor çeşidi olan bisiklet sürmek hem ulaşım için hem de sosyalleşmek için insanların vazgeçilmezi haline geldi. Ancak birçok kişi yanlış bisiklet seçimi ve bisikletlerin düzenli bakımların yapılmamasından kaynaklı problemlerden dolayı bisikletten soğuyor. Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı ve Aka Bisiklet Sahibi Mustafa Aka, bisiklet seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenleri ve bisiklet bakımının önemini gazetemize anlattılar.

BARDAKCI: BİSİKLET TSE VE GARANTİ BELGELİ OLMALI

Bisikletin yıllardır en gözde hediye ve sağlıklı ulaşım aracı olarak unvanını korumaya devam ettiğini söyleyen Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı, “Havaların ısınması, yasakların kalkması ile birlikte Konya’mızda bisiklet kullanımında büyük ve hızlı bir artış olmasını bekliyoruz. Çok sayıda yeni bisikletin trafiğe dahil olacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın parasının boşa gitmemesi ve aldıkları bisikletlerden verim alınabilmesi adına birkaç hususa dikkat edilmesi gerekmekte. Bisiklet, mutlaka bisiklet satan yetkili bayiden alınmalı. Merdiven altı imal edilmiş bisikletler kesinlikle alınmamalı. Alınan bisikletin faturası ve teknik belgesi (temiz kağıdı) olmalıdır. Bisikleti nerede, ne zaman, nasıl ve ne şekilde kullanacağımız belirlenmeli. Kullanım amacı satıcıya mutlaka söylenmeli, kullanım amacına göre bisiklet satın alınmalı. Alınacak bisikletin yüksekliği boyumuza, yaşımıza, kilomuza uygun olmalı. Alınacak bisiklet TSE ve garanti belgeli olmalı. Alınacak bisikletin yaşadığımız şehirde yeteri kadar teknik servisi mutlaka olmalı, yedek parçası kolaylıkla bulunmalı. Bisiklette ayna, zil ve ışıklandırma tertibatı olmalı, koruyucu güvenlik kilidi, gece görüşünü sağlayan reflektörleri bulunmalı. Covid-19 ile mücadelede sosyal mesafeyi koruyan en güzel, en etkili ulaşım aracı motosiklet ve bisiklet olmuştur” dedi.

bisiklet.jpeg

AKA: DÜZENLİ KONTROL ÖNEMLİ

Bisikletlerin mutlaka 6 ayda bir periyodik bakımlarının yapılması gerektiğini ifade eden Aka Bisiklet Sahibi Mustafa Aka, “Türkiye’de birçok bisiklet üretici firması da bunu söyler. Bisikletler neticede zamanla parçaları aşınabilen bir vasıta. Bilyeleri bozulabilir, tekerlekleri eskiyebilir, fren telleri kopabilir yada fren pabuçları eskir, frenleri tutmayabilir. Bunların düzenli şekilde kontrolü şart. Bisikletlerin akıcılığı açısından göbeklerin sökülmesi, yağlanması, bilyelerde arıza varsa onların giderilmesi önemli. Sürücünün can güvenliği açısından da frenlerin çok sağlam olması gerekiyor. Öncelikle bisikletin arka, ön, pedal ve maşa göbeklerinde rulmanlar mevcut. Bu rulmanların sökülüp temizlenmesi, arızalı olanların değiştirilmesi gerekmekte. Sonradan da gres yağı ile güzelce yağlanıp yerine takılır. Bisiklet akortları bisikletin gidişine çok etki eden parçalardır. Bugün bozuk bir akort fren pabuçlarına temas ederse hızı düşürür. Sürücüyü yorar. O yüzden göbek bakımları yapıldıktan sonra ön ve arka akort ayarlarının yapılması gerekir. Daha sonra lastik kontrolü yapılır. Dış lastikte çatlama, iç lastikte bayatlama var mı kontrol edilir. Tekerlekler takıldıktan sonra sıra fren sisteminde. Ön, arka pabuçlar, diskli frenlerde balatalar kontrol edilir. Sorun varsa düzeltilir. Frenlerden sonra vitesli bisikletlerin ön ve arka vites ayarlarını yaparız. Daha sonrada bisiklette takılan vidaların tek tek kontrolü yapılır. Paslanmış olan, kopma riski olan vidalar değiştirilir. Son olarak da bisiklet temizlenir ve teslim edilir” ifadelerini kullandı.

bisiklet.jpg

GÜVENLİK EKİPMANLARI UYARISI

Sadece bisiklete yapılan düzenli bakımların yeterli olamayacağını bisiklet sürücülerinin mutlaka ek güvenlik önleri alması gerektiğini de ifade eden Aka, şu şekilde konuştu: “Piyasada ciddi anlamda basit, kalitesiz kasklar var. O kasklar düştüğün anda kırılır. Kask alırken en azından biraz daha kaliteli AB sertifikası olan veya yerli üretim olup Türk Standartları Enstitüsü’ne kalite uygunluk belgesi olan ürünler tercih edilmeli. Özellikle avuç içi korumalı jelli eldivenler mutlaka tercih edilmeli. Çünkü sürücü yere düştüğü ilk anda vücudunu içgüdüsel olarak korumaya alacağı için ilk önce ellerini yere temas ettirmeye çalışır. Ayrıca gece sürüşleri için ön ve arka aydınlatma mutlaka olmalı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.