Bitkisel üretim istatistikleri

Bitkisel üretim istatistikleri
Sebze ürünleri üretim miktarı, geçen yıla göre 2,4 artış göstererek 30,3 milyon tona yükseldi- Türkiye'de tahıl üretim miktarı, bu yıl geçen yıla göre yüzde 8,7 azalarak 35,3 milyon ton olarak gerçekleşti

ANKARA (AA) - Tahıl üretim miktarı 2016'da geçen yıla göre yüzde 8,7 azalarak 35,3 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıla ilişkin bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı.

Üretim miktarları, bu yıl geçen yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 0,2, meyvelerde yüzde 6,8, sebzelerde yüzde 2,4 artış gösterdi. Üretim miktarları 2016'da tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65 milyon 184 bin ton, sebzelerde 30 milyon 267 bin ton ve meyvelerde 18 milyon 972 bin ton olarak gerçekleşti.

Tahıl üretim miktarı 2016'da geçen yıla göre yüzde 8,7 azalarak 35 milyon 281 bin ton oldu. Geçen yıla göre buğday üretimi yüzde 8,8 azalarak 20,6 milyon tona, arpa üretimi yüzde 16,3 düşüşle 6,7 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 9,1 azalarak 300 bin tona, yulaf üretimi de yüzde 10 azalarak 225 bin tona geriledi.

Baklagillerden yemeklik bakla yüzde 0,3 artarak 6 bin 280 tona yükselirken, nohut yüzde 1,1 azalarak 455 bin tona, patates yüzde 0,2 azalarak 4 milyon 750 bin tona düştü.

Yağlı tohumlardan soya üretimi yüzde 2,5 artış göstererek 165 bin ton oldu. Tütün üretimi yüzde 3 artarak 70 bin ton, şeker pancarı üretimi yüzde 21,5 artarak 19,5 milyon ton olarak gerçekleşti.

- Sebze üretimi arttı

Sebze ürünleri üretim miktarı 2016'da geçen yıla göre yüzde 2,4 artarak yaklaşık 30,3 milyon ton oldu. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler yüzde 8,6, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler yüzde 4,3, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise yüzde 1,5 arttı. Sebzeler gruplarından kuru soğanda yüzde 12,8, kavunda yüzde 7,8, patlıcanda yüzde 6,1, salçalık biberde yüzde 8,8 artış olurken, taze soğanda yüzde 5,1, bayır turpunda yüzde 5,6, bamyada yüzde 3,4 üretim miktarı azaldı.

- Meyve üretimi yüzde 6,8 artış gösterdi

Bu yıl meyve üretim miktarı 2015'e kıyasla yüzde 6,8 artarak 18 milyon 972 bin ton oldu. Meyvelerden elma yüzde 13,9, şeftali yüzde 4,9, kiraz yüzde 12, kayısı yüzde 7,4, mandalina yüzde 15,6 artarken, fındıkta yüzde 35 azalış oldu.

Üzüm üretiminde yüzde 9,6, Trabzon hurmasında ise yüzde 2,7 artış görüldü.

Süs bitkileri üretim miktarı ise bu yıl geçen yıla göre yüzde 2,7 azaldı. Süs bitkileri içerisinde kesme çiçekler yüzde 68,6, diğer süs bitkileri ise yüzde 31,4 paya sahip oldu.

Gül (kesme) üretimi yüzde 4,3, lale üretimi yüzde 1,8 ve lisianthus üretimi de yüzde 13,7 azaldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.